Het christelijke opinieblad Tertio brengt het nieuws deze week.

De Congregatie wijst op de onverenigbaarheid van de euthanasienota van de Broeders van Liefde met de leer van de kerk. Eerder hadden de Belgische bisschoppen zich al uitgesproken tegen de nieuwe visietekst van de Broeders over euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie.

In die visietekst werd voorzien in een tweetrajectenbegeleiding: het traject van de beschermwaardigheid van het leven en het bieden van levensperspectief, en het traject van de autonomie van de patiënt en het respecteren van het verzoek tot euthanasie.

Wegzending

Het Vaticaan stelt concrete maatregelen voor. De broeders die deel uitmaken van het bestuur van de Broeders van Liefde worden geacht een geschreven verklaring te ondertekenen waarin zij hun volledige instemming met de katholieke leer bevestigen. Daarnaast moet het provincialaat zijn visietekst rond euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie herzien.

Doen de betrokken broeders en de organisatie dat niet, dan dreigt wegzending uit de orde en voor de organisatie verlies van de katholieke identiteit. Het Vaticaan verwacht binnen de maand een (positieve) reactie.

Intern reflecteren

In een reactie op hun website laten de Broeders van Liefde weten dat ze de reactie van het Vaticaan verder zullen onderzoeken. "We willen eerst intern afstemmen met iedereen die bij de zaak betrokken is", zegt woordvoerder Matthias Devriendt. "Pas als iedereen zijn zeg heeft kunnen doen, zullen we naar buiten komen met ons antwoord."

(Bron: Belga)

Het christelijke opinieblad Tertio brengt het nieuws deze week. De Congregatie wijst op de onverenigbaarheid van de euthanasienota van de Broeders van Liefde met de leer van de kerk. Eerder hadden de Belgische bisschoppen zich al uitgesproken tegen de nieuwe visietekst van de Broeders over euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie.In die visietekst werd voorzien in een tweetrajectenbegeleiding: het traject van de beschermwaardigheid van het leven en het bieden van levensperspectief, en het traject van de autonomie van de patiënt en het respecteren van het verzoek tot euthanasie. WegzendingHet Vaticaan stelt concrete maatregelen voor. De broeders die deel uitmaken van het bestuur van de Broeders van Liefde worden geacht een geschreven verklaring te ondertekenen waarin zij hun volledige instemming met de katholieke leer bevestigen. Daarnaast moet het provincialaat zijn visietekst rond euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie herzien.Doen de betrokken broeders en de organisatie dat niet, dan dreigt wegzending uit de orde en voor de organisatie verlies van de katholieke identiteit. Het Vaticaan verwacht binnen de maand een (positieve) reactie.Intern reflecterenIn een reactie op hun website laten de Broeders van Liefde weten dat ze de reactie van het Vaticaan verder zullen onderzoeken. "We willen eerst intern afstemmen met iedereen die bij de zaak betrokken is", zegt woordvoerder Matthias Devriendt. "Pas als iedereen zijn zeg heeft kunnen doen, zullen we naar buiten komen met ons antwoord."(Bron: Belga)