De Week van het Mentale Welzijn loopt van maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei. Met het initiatief wil Vaso het belang van mentaal welzijn "extra in de kijker zetten".

"Het algemeen welzijn van artsen, en bij uitbreiding alle zorgpersoneel, wint steeds meer aan belang en terecht. Ook minister Frank Vandenbroucke benadrukte recent nog eens deze vierde pijler van de 'quadruple aim'. Bovendien komen er steeds meer aanmeldingen binnen bij organisaties zoals ArtsInNood en Doctors4Doctors van artsen in het algemeen, maar ook van arts-specialisten in opleiding", zegt dr. Cynthia D'Hondt, vicevoorzitter van Vaso.

De assistentenvereniging zet al langer in op sensibilisering rond mentaal welzijn bij aso's. Eerder ontwikkelde zij een schema ('flowchart') dat aso's moet gidsen naar hulpbronnen in geval van stress, tekenen van burn-out of structurele problemen op de werkvloer. Op haar website geeft zij ook uitgebreid informatie over onder meer burn-out (zie categorie 'Mentaal Welzijn').

In de Week van het Mentale Welzijn plaatst Vaso de actie #kopjevoordesfeer centraal. Aso's, specialisten, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel worden opgeroepen om regelmatig een korte koffie/theepauze te houden én om even te peilen naar "hoe het echt gaat met de andere". Over koetjes en kalfjes babbelen mag uiteraard ook.

"Het belang van peer support voor en door collega's in een gezondheidsberoep kan niet genoeg benadrukt worden", zegt Cynthia D'Hondt. "Zij kennen als geen ander de omstandigheden waarin gewerkt wordt en voelen zich vaak het veiligste bij elkaar."

De vereniging kondigt in de week van 2 tot 8 mei ook dagelijks een "mental challenge" aan.

Verder staat er een gratis webinar (inschrijven) op de planning, op 5 mei om 20 uur, over thema's als 'Stress en het brein' (dr. Karen Bartholomeus), mindfulness (Ingeborg Verheyden) en 'Rouwen in vertrouwen voor de (jonge) arts' (dr. Uus Knops). Accreditatie werd aangevraagd.

Week van het Mentale Welzijn. Neem een foto van uw koffiepauze, post deze op sociale media met #kopjevoordesfeer en tag Vaso (@TweetsVaso).

De Week van het Mentale Welzijn loopt van maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei. Met het initiatief wil Vaso het belang van mentaal welzijn "extra in de kijker zetten"."Het algemeen welzijn van artsen, en bij uitbreiding alle zorgpersoneel, wint steeds meer aan belang en terecht. Ook minister Frank Vandenbroucke benadrukte recent nog eens deze vierde pijler van de 'quadruple aim'. Bovendien komen er steeds meer aanmeldingen binnen bij organisaties zoals ArtsInNood en Doctors4Doctors van artsen in het algemeen, maar ook van arts-specialisten in opleiding", zegt dr. Cynthia D'Hondt, vicevoorzitter van Vaso.De assistentenvereniging zet al langer in op sensibilisering rond mentaal welzijn bij aso's. Eerder ontwikkelde zij een schema ('flowchart') dat aso's moet gidsen naar hulpbronnen in geval van stress, tekenen van burn-out of structurele problemen op de werkvloer. Op haar website geeft zij ook uitgebreid informatie over onder meer burn-out (zie categorie 'Mentaal Welzijn'). In de Week van het Mentale Welzijn plaatst Vaso de actie #kopjevoordesfeer centraal. Aso's, specialisten, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel worden opgeroepen om regelmatig een korte koffie/theepauze te houden én om even te peilen naar "hoe het echt gaat met de andere". Over koetjes en kalfjes babbelen mag uiteraard ook. "Het belang van peer support voor en door collega's in een gezondheidsberoep kan niet genoeg benadrukt worden", zegt Cynthia D'Hondt. "Zij kennen als geen ander de omstandigheden waarin gewerkt wordt en voelen zich vaak het veiligste bij elkaar."De vereniging kondigt in de week van 2 tot 8 mei ook dagelijks een "mental challenge" aan. Verder staat er een gratis webinar (inschrijven) op de planning, op 5 mei om 20 uur, over thema's als 'Stress en het brein' (dr. Karen Bartholomeus), mindfulness (Ingeborg Verheyden) en 'Rouwen in vertrouwen voor de (jonge) arts' (dr. Uus Knops). Accreditatie werd aangevraagd.