Die cijfers maakte gastro-enteroloog Luc Colemont bekend naar aanleiding van de lancering van de sensibiliseringscampagne van StopDarmkanker dit jaar. Elk jaar zet de vzw een grootscheepse campagne op om mensen bewust te maken van de boodschap die ze bij iedereen wil laten doordringen, namelijk 'Doe de test!'. Door een stoelgangtest kan darmkanker in een vroegtijdig stadium worden opgespoord.

Dit jaar zal de klemtoom iets meer op fundraising liggen. "Net als andere goede doelen ondervonden we dat het in coronatijden minder evident is om geld in te zamelen", zegt managing director dr. Luc Colemont.

In normale tijden geeft de darmspecialist 120 lezingen per jaar en komt Stop Darmkanker nog op diverse andere manieren naar buiten. "De covidcrisis heeft de giften over de hele lijn doen dalen omdat heel wat events werden afgelast. Ook een initiatief als De Warmste Week kreeg een andere invulling, sponsoring van bedrijven wordt sneller in vraag gesteld etc."

De coronacrisis heeft ook gevolgen gehad voor het aantal vastgestelde darmkankers, weet dr. Colemont. "Een neveneffect dat niet te onderschatten is. Zo werd een op de vijf darmkankers niet ontdekt tijdens de eerste coronagolf."

Boegbeeld van de sensibiliseringscampagne dit jaar is de toiletdame genaamd de 'Scan Madam'. "In plaats van geld in het schoteltje te leggen bij een WC-bezoek, kan je simpel scannen met je smartphone om een bijdrage te leveren", legt Colemont uit.

StopDarmkanker vzw
© StopDarmkanker vzw

Ze (de poster) krijgt een plaatsje in het Grand Bazar Shopping Center aan de Antwerpse Groenplaats in het gezelschap van, jawel, de reuze-emoticon het lachend kakske van vorig jaar.

Die cijfers maakte gastro-enteroloog Luc Colemont bekend naar aanleiding van de lancering van de sensibiliseringscampagne van StopDarmkanker dit jaar. Elk jaar zet de vzw een grootscheepse campagne op om mensen bewust te maken van de boodschap die ze bij iedereen wil laten doordringen, namelijk 'Doe de test!'. Door een stoelgangtest kan darmkanker in een vroegtijdig stadium worden opgespoord.Dit jaar zal de klemtoom iets meer op fundraising liggen. "Net als andere goede doelen ondervonden we dat het in coronatijden minder evident is om geld in te zamelen", zegt managing director dr. Luc Colemont. In normale tijden geeft de darmspecialist 120 lezingen per jaar en komt Stop Darmkanker nog op diverse andere manieren naar buiten. "De covidcrisis heeft de giften over de hele lijn doen dalen omdat heel wat events werden afgelast. Ook een initiatief als De Warmste Week kreeg een andere invulling, sponsoring van bedrijven wordt sneller in vraag gesteld etc."De coronacrisis heeft ook gevolgen gehad voor het aantal vastgestelde darmkankers, weet dr. Colemont. "Een neveneffect dat niet te onderschatten is. Zo werd een op de vijf darmkankers niet ontdekt tijdens de eerste coronagolf." Boegbeeld van de sensibiliseringscampagne dit jaar is de toiletdame genaamd de 'Scan Madam'. "In plaats van geld in het schoteltje te leggen bij een WC-bezoek, kan je simpel scannen met je smartphone om een bijdrage te leveren", legt Colemont uit. Ze (de poster) krijgt een plaatsje in het Grand Bazar Shopping Center aan de Antwerpse Groenplaats in het gezelschap van, jawel, de reuze-emoticon het lachend kakske van vorig jaar.