De Vlaamse overheid, het Centrum voor Kankeropsporing, bevolkingsonderzoek.be organiseren elk jaar een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.

Onder het actiemateriaal behoort ook een nieuwe infofiche voor de huisarts.

Naast de opvallendste resultaten van screeningsjaar 2019 (jaarrapport 12/2020), gaat de fiche in op de (werkwijze van de) nieuwe TEST FOB GOLD (SENTINEL). Deze is sinds midden februari van dit jaar in omloop. Onder meer de afkapwaarde wijzigt van 75 ng/ml naar 88 ng/ml.

Nieuw is ook dat vanaf Q2/2021 niet-deelnemers na drie opeenvolgende uitnodigingsronden zonder deelname, geen standaarduitnodiging met afnameset meer ontvangen, maar een aangepaste brief (zonder afnameset). Ze ontvangen ook geen herinneringsbrief meer. Wel kunnen ze nog steeds gratis een afnameset bestellen.

De fiche benadrukt de cruciale rol van de huisarts in het motiveren van patiënten tot deelname. Om die reden zal de toegewezen arts (bv. gekend via GMD) een eHealth-melding ontvangen als de persoon/patiënt in kwestie na drie (of meer) opeenvolgende niet-deelnames deze aangepaste brief ontvangt.

Inhaalbeweging uitnodigingen

Door covid-19 werden de uitnodigingen en herinneringsbrieven voor het BVO DDK on hold gezet tijdens de eerste en tweede golf. In de fiche wordt gepreciseerd dat "alle personen die in 2020 recht hadden op een uitnodiging deze in 2020 [hebben] ontvangen".

De totale impact van de covid-19 pandemie op de responsgraad en totale dekking voor het BVO DDK zal pas einde 2021 in de jaarfiche over screeningsjaar 2020 berekend en geëvalueerd kunnen worden, laten de auteurs weten. "Wel zijn er momenteel tussentijdse analyses gaande om de impact van deze pandemie op de korte termijn respons al in kaart te brengen", zo staat er.

De Vlaamse overheid, het Centrum voor Kankeropsporing, bevolkingsonderzoek.be organiseren elk jaar een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.Onder het actiemateriaal behoort ook een nieuwe infofiche voor de huisarts.Naast de opvallendste resultaten van screeningsjaar 2019 (jaarrapport 12/2020), gaat de fiche in op de (werkwijze van de) nieuwe TEST FOB GOLD (SENTINEL). Deze is sinds midden februari van dit jaar in omloop. Onder meer de afkapwaarde wijzigt van 75 ng/ml naar 88 ng/ml.Nieuw is ook dat vanaf Q2/2021 niet-deelnemers na drie opeenvolgende uitnodigingsronden zonder deelname, geen standaarduitnodiging met afnameset meer ontvangen, maar een aangepaste brief (zonder afnameset). Ze ontvangen ook geen herinneringsbrief meer. Wel kunnen ze nog steeds gratis een afnameset bestellen. De fiche benadrukt de cruciale rol van de huisarts in het motiveren van patiënten tot deelname. Om die reden zal de toegewezen arts (bv. gekend via GMD) een eHealth-melding ontvangen als de persoon/patiënt in kwestie na drie (of meer) opeenvolgende niet-deelnames deze aangepaste brief ontvangt.Inhaalbeweging uitnodigingenDoor covid-19 werden de uitnodigingen en herinneringsbrieven voor het BVO DDK on hold gezet tijdens de eerste en tweede golf. In de fiche wordt gepreciseerd dat "alle personen die in 2020 recht hadden op een uitnodiging deze in 2020 [hebben] ontvangen". De totale impact van de covid-19 pandemie op de responsgraad en totale dekking voor het BVO DDK zal pas einde 2021 in de jaarfiche over screeningsjaar 2020 berekend en geëvalueerd kunnen worden, laten de auteurs weten. "Wel zijn er momenteel tussentijdse analyses gaande om de impact van deze pandemie op de korte termijn respons al in kaart te brengen", zo staat er.