In onze vorige editie (AK nr. 2756) las u een interview met professor Ann Van den Bruel, voorzitter van het wetenschappelijk comité van Wonca Europe. Gisteren opende in hartje Brussel de 28ste editie van deze conferentie, een hoogfeest van de wetenschappelijke huisartsgeneeskunde en de eerste lijn. Nog tot zaterdag kan u één van de vele lezingen meepikken.

Wonca - voluit: World Organisation of National Colleges, Academies and Academic Associations of GP's - werd in 1972 opgericht. Momenteel zijn er 122 organisaties uit 102 landen bij aangesloten, goed voor een half miljoen huisartsen. De Europese tak dateert uit 1995 en heeft 47 ledenorganisaties, in totaal zowat 90.000 huisdokters.

Voor het eerst heeft de Wonca Europe Conferentie in ons land plaats. Dat is de niet geringe verdienste van Domus Medica en de Franstalige wetenschappelijke huisartsenvereniging SSMG.

Voor het eerst heeft de Wonca Europe Conferentie in ons land plaats

Wat kan u verwachten? Heel veel lezingen. Het hoofdthema gaat over keuzes in de eerste lijn. De organisatie is erin geslaagd een aantal prominente keynote sprekers te strikken. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse ex-huisarts en oprichter van het Institute for Positive Health, Machteld Huber. In 2016 werd ze genomineerd als één van de meest invloedrijke denkers in de gezondheidszorg. Allicht klopt dat wel. In ons land was ze bijvoorbeeld een inspiratiebron bij de zogezegde omvorming van de CM van 'ziekenfonds' naar 'gezondheidsfonds'.

Een andere spreker, de Belgische professor Els Torreele werkte onder meer voor Artsen zonder Grenzen. Zij ijvert ervoor om de hele wereldbevolking toegang te geven tot alle kennis en technologie om zo de prioritaire gezondheidsnoden aan te pakken. Tijdens de coronapandemie was ze bijvoorbeeld voorstander van een technologietransfer zodat lage-inkomenslanden zelf covid-vaccins zouden kunnen produceren.

In onze vorige editie (AK nr. 2756) las u een interview met professor Ann Van den Bruel, voorzitter van het wetenschappelijk comité van Wonca Europe. Gisteren opende in hartje Brussel de 28ste editie van deze conferentie, een hoogfeest van de wetenschappelijke huisartsgeneeskunde en de eerste lijn. Nog tot zaterdag kan u één van de vele lezingen meepikken. Wonca - voluit: World Organisation of National Colleges, Academies and Academic Associations of GP's - werd in 1972 opgericht. Momenteel zijn er 122 organisaties uit 102 landen bij aangesloten, goed voor een half miljoen huisartsen. De Europese tak dateert uit 1995 en heeft 47 ledenorganisaties, in totaal zowat 90.000 huisdokters. Voor het eerst heeft de Wonca Europe Conferentie in ons land plaats. Dat is de niet geringe verdienste van Domus Medica en de Franstalige wetenschappelijke huisartsenvereniging SSMG. Wat kan u verwachten? Heel veel lezingen. Het hoofdthema gaat over keuzes in de eerste lijn. De organisatie is erin geslaagd een aantal prominente keynote sprekers te strikken. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse ex-huisarts en oprichter van het Institute for Positive Health, Machteld Huber. In 2016 werd ze genomineerd als één van de meest invloedrijke denkers in de gezondheidszorg. Allicht klopt dat wel. In ons land was ze bijvoorbeeld een inspiratiebron bij de zogezegde omvorming van de CM van 'ziekenfonds' naar 'gezondheidsfonds'. Een andere spreker, de Belgische professor Els Torreele werkte onder meer voor Artsen zonder Grenzen. Zij ijvert ervoor om de hele wereldbevolking toegang te geven tot alle kennis en technologie om zo de prioritaire gezondheidsnoden aan te pakken. Tijdens de coronapandemie was ze bijvoorbeeld voorstander van een technologietransfer zodat lage-inkomenslanden zelf covid-vaccins zouden kunnen produceren.