Sinds maart 2022 is de Gentse gynaecoloog dokter Tom Bovyn voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen (FVB). Bij de FVB zijn 24 beroepsgroepen en duizenden individuele leden aangesloten. De federatie behartigt de belangen van de vrije beroepsbeoefenaar, waaronder de artsen, en is aangesloten bij UNIZO.

Binnen de FVB nemen de zorgberoepen, verenigd in het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers (OZZ), al jaren een aparte plaats in. Vandaag vormt het OZZ zichzelf om tot Netwerk Zelfstandige Zorgverstrekkers (NZZ). Voorzitter is apotheker Hilde Deneyer, ondervoorzitter tandarts Stefaan Hanson.

De naamsverandering is geen toeval. Het NZZ kiest expliciet voor meer onderlinge samenwerking en zetelt in 15 Vlaamse en federale overleg- en adviesorganen. Zo slaagt men erin de zelfstandige zorgverstrekker een stem te geven. Dat is geen overbodige luxe gezien de toenemende standaardisering, regulering en controle door de overheid. "De oplossing ligt niet in grotere en loggere structuren maar in lokale samenwerkingen ontstaan vanuit privé-initiatief", vindt het netwerk. In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2024 vraagt het NZZ onder meer extra aandacht voor erkenning en ondersteuning van samenwerkingsverbanden tussen zelfstandige zorgverstrekkers.

Bij het NZZ zijn onder andere aangesloten het Vlaams Artsensyndicaat, het Verbond der Vlaamse Tandartsen, de Algemene Pharmaceutische Bond en het Vlaams ApothekersNetwerk.

Sinds maart 2022 is de Gentse gynaecoloog dokter Tom Bovyn voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen (FVB). Bij de FVB zijn 24 beroepsgroepen en duizenden individuele leden aangesloten. De federatie behartigt de belangen van de vrije beroepsbeoefenaar, waaronder de artsen, en is aangesloten bij UNIZO. Binnen de FVB nemen de zorgberoepen, verenigd in het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers (OZZ), al jaren een aparte plaats in. Vandaag vormt het OZZ zichzelf om tot Netwerk Zelfstandige Zorgverstrekkers (NZZ). Voorzitter is apotheker Hilde Deneyer, ondervoorzitter tandarts Stefaan Hanson. De naamsverandering is geen toeval. Het NZZ kiest expliciet voor meer onderlinge samenwerking en zetelt in 15 Vlaamse en federale overleg- en adviesorganen. Zo slaagt men erin de zelfstandige zorgverstrekker een stem te geven. Dat is geen overbodige luxe gezien de toenemende standaardisering, regulering en controle door de overheid. "De oplossing ligt niet in grotere en loggere structuren maar in lokale samenwerkingen ontstaan vanuit privé-initiatief", vindt het netwerk. In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2024 vraagt het NZZ onder meer extra aandacht voor erkenning en ondersteuning van samenwerkingsverbanden tussen zelfstandige zorgverstrekkers. Bij het NZZ zijn onder andere aangesloten het Vlaams Artsensyndicaat, het Verbond der Vlaamse Tandartsen, de Algemene Pharmaceutische Bond en het Vlaams ApothekersNetwerk.