We lichten er één project uit dat ook de komende weken nog op andere plekken te zien is en ook op cd bestaat: 'A Canzone 'e Partenope van Bel Ayre met de zang van Lieselot De Wilde begeleid door gitaar, klarinet, cello, percussie en bandoneon. Het ensemble laat in dit programma de mooie sirene Partenope aan het woord in een selectie Canzoni Popolari Napolitane. De liederen zijn gekozen uit een repertoire dat reikt van de twaalfde eeuw tot vandaag.

Zoete melodieën worden afgewisseld met rauwe protestsongs, volkse verhaaltjes en authentieke traditionele muziek met kunstliederen. De Napolitaanse liedtraditie is een mix van vele culturen: oude Italiaanse, Griekse, Arabische, Spaanse en Franse.

Echte volksmuziek sprak soms ook ernstige klassieke componisten aan en zo dook ook een grote componist als Orlandus Lassus in dit repertoire en componeerde hij populaire Napolitaanse muziek. De grote uitdaging voor de uitvoerders zit hem precies in het heruitvinden van de spontane niet genoteerde traditie van deze muziek.

Op dat vlak doen Bel Ayre en Lieselot De Wilde het uitstekend met geloofwaardige vertolkingen waarin overgave en spontaniteit met gevoel voor dosering en kunstzinnigheid samengaan. Een mooie opname en een programma dat nog enkele keren live te beleven is.

Bel Ayre met A Canzone 'e Partenope op Klara in deSingel op 26 januari om 17.15 in de Rode Zaal. Volgende concerten zie agenda lieselotdewilde.net

Op 10 maart zendt de VRT dit programma uit als Paleisconcert

De gelijknamige cd uit 2017 is nog steeds verkrijgbaar

We lichten er één project uit dat ook de komende weken nog op andere plekken te zien is en ook op cd bestaat: 'A Canzone 'e Partenope van Bel Ayre met de zang van Lieselot De Wilde begeleid door gitaar, klarinet, cello, percussie en bandoneon. Het ensemble laat in dit programma de mooie sirene Partenope aan het woord in een selectie Canzoni Popolari Napolitane. De liederen zijn gekozen uit een repertoire dat reikt van de twaalfde eeuw tot vandaag. Zoete melodieën worden afgewisseld met rauwe protestsongs, volkse verhaaltjes en authentieke traditionele muziek met kunstliederen. De Napolitaanse liedtraditie is een mix van vele culturen: oude Italiaanse, Griekse, Arabische, Spaanse en Franse. Echte volksmuziek sprak soms ook ernstige klassieke componisten aan en zo dook ook een grote componist als Orlandus Lassus in dit repertoire en componeerde hij populaire Napolitaanse muziek. De grote uitdaging voor de uitvoerders zit hem precies in het heruitvinden van de spontane niet genoteerde traditie van deze muziek. Op dat vlak doen Bel Ayre en Lieselot De Wilde het uitstekend met geloofwaardige vertolkingen waarin overgave en spontaniteit met gevoel voor dosering en kunstzinnigheid samengaan. Een mooie opname en een programma dat nog enkele keren live te beleven is.Bel Ayre met A Canzone 'e Partenope op Klara in deSingel op 26 januari om 17.15 in de Rode Zaal. Volgende concerten zie agenda lieselotdewilde.netOp 10 maart zendt de VRT dit programma uit als PaleisconcertDe gelijknamige cd uit 2017 is nog steeds verkrijgbaar