De uitbuiting en verhandeling van de mens, en de vernederingen en het lijden als gevolg van een apartheidsbeleid dat eeuwen heeft geduurd vormen de sombere thematiek van De Slavenroutes (1444-1888), waarvoor Jordi Savall de steun van de Unesco krijgt. In dit programma verenigen Savall en zijn orkest de muzikale tradities van Mali en de mondelinge overleveringen van de nakomelingen van de slaven uit Madagascar, Brazilië, Colombia en Mexico. Dit in combinatie met muziek uit Europa, geïnspireerd door liederen en dansen van slaven: werken van componisten als Mateo Flecha, Gaspar Fernandes, Juan García de Céspedes en Diego Durón. Zo groeit deze opvoering uit tot een klinkend eerbetoon aan de miljoenen slachtoffers van de mensenhandel , voor wie muziek een bron was van hoop en troost.

Meer dan 230 cd's

Al meer dan 50 jaar deelt Jordi Savall zijn passie voor de vergeten meesterwerken van de oude muziek met zijn publiek. Savall werd in 1941 geboren in Igualada (Catalonië), studeerde cello aan het conservatorium in Barcelona en viola da gamba aan de Schola Cantorum Basiliensis. Jaarlijks voert Savall naast zijn optredens als dirigent, zo'n 140 concerten uit als muzikant. Zijn omvangrijke discografie bedraagt meer dan 230 cd's. Hij ontving tal van onderscheidingen, waaronder een Grammy Award en de befaamde Léonie Sonning Music Award, een soort Nobelprijs voor de muziek.

Hespèrion XXI

Hespèrion XX, in 2000 omgedoopt tot Hespèrion XXI, werd in 1974 in Basel opgericht door Jordi Savall en Montserrat Figueras. Het ensemble heeft er vooral toe bijgedragen om het middeleeuwse, renaissance- en barokrepertoire te herwaarderen. Hespèrion XXI wijdt zich aan de vertolking van muziek die het licht zag tussen de 10de en de 18de eeuw, in Europa, de Nieuwe Wereld, het Nabije en het Verre Oosten.

La Capella Reial de Catalunya

La Capella Reial de Catalunya werd in 1987 opgericht door hetzelfde duo Savall-Figueras, naar het model van de middeleeuwse 'koninklijke kapellen' op het Iberische Schiereiland. Het is een van de eerste vocale ensembles die exclusief uit Spaanse en Latijns-Amerikaanse stemmen bestaat en zich wijdt aan de historisch geïnformeerde vertolking van muziek uit de Gouden Eeuw.

De Slavenroutes (1444-1888) wordt op dinsdag 10 januari 2017 opgevoerd in de Henry Leboeufzaal in Bozar, Brussel. Inleiding en ontmoeting met Jordi Savall om 19u in de Studio, het concert neemt aanvang om 20 uur. Info & tickets: 02 507 82 00 | bozar.be.

De uitbuiting en verhandeling van de mens, en de vernederingen en het lijden als gevolg van een apartheidsbeleid dat eeuwen heeft geduurd vormen de sombere thematiek van De Slavenroutes (1444-1888), waarvoor Jordi Savall de steun van de Unesco krijgt. In dit programma verenigen Savall en zijn orkest de muzikale tradities van Mali en de mondelinge overleveringen van de nakomelingen van de slaven uit Madagascar, Brazilië, Colombia en Mexico. Dit in combinatie met muziek uit Europa, geïnspireerd door liederen en dansen van slaven: werken van componisten als Mateo Flecha, Gaspar Fernandes, Juan García de Céspedes en Diego Durón. Zo groeit deze opvoering uit tot een klinkend eerbetoon aan de miljoenen slachtoffers van de mensenhandel , voor wie muziek een bron was van hoop en troost.Meer dan 230 cd'sAl meer dan 50 jaar deelt Jordi Savall zijn passie voor de vergeten meesterwerken van de oude muziek met zijn publiek. Savall werd in 1941 geboren in Igualada (Catalonië), studeerde cello aan het conservatorium in Barcelona en viola da gamba aan de Schola Cantorum Basiliensis. Jaarlijks voert Savall naast zijn optredens als dirigent, zo'n 140 concerten uit als muzikant. Zijn omvangrijke discografie bedraagt meer dan 230 cd's. Hij ontving tal van onderscheidingen, waaronder een Grammy Award en de befaamde Léonie Sonning Music Award, een soort Nobelprijs voor de muziek.Hespèrion XXIHespèrion XX, in 2000 omgedoopt tot Hespèrion XXI, werd in 1974 in Basel opgericht door Jordi Savall en Montserrat Figueras. Het ensemble heeft er vooral toe bijgedragen om het middeleeuwse, renaissance- en barokrepertoire te herwaarderen. Hespèrion XXI wijdt zich aan de vertolking van muziek die het licht zag tussen de 10de en de 18de eeuw, in Europa, de Nieuwe Wereld, het Nabije en het Verre Oosten. La Capella Reial de CatalunyaLa Capella Reial de Catalunya werd in 1987 opgericht door hetzelfde duo Savall-Figueras, naar het model van de middeleeuwse 'koninklijke kapellen' op het Iberische Schiereiland. Het is een van de eerste vocale ensembles die exclusief uit Spaanse en Latijns-Amerikaanse stemmen bestaat en zich wijdt aan de historisch geïnformeerde vertolking van muziek uit de Gouden Eeuw. De Slavenroutes (1444-1888) wordt op dinsdag 10 januari 2017 opgevoerd in de Henry Leboeufzaal in Bozar, Brussel. Inleiding en ontmoeting met Jordi Savall om 19u in de Studio, het concert neemt aanvang om 20 uur. Info & tickets: 02 507 82 00 | bozar.be.