Benefietconcert Bach voor medisch project in Congo

11/01/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 12:04

Bron: Artsenkrant

Op zondag 28 januari heeft in het Concertgebouw Brugge een concert plaats ten voordele van Katako-Kombe in de Democratische Republiek Congo, Provincie Sankuru. Daar loopt een structureel gezondheidsproject in samenwerking met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en de ngo Memisa.

Benefietconcert Bach voor medisch project in Congo

Het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe brengt op 28 januari in Brugge een uitzonderlijk Bachconcert ten voordele van een medisch project in Congo. © BELGAIMAGE

Het gebied Katako-Kombe telt 17 gezondheidscentra en een ziekenhuis voor 142.000 inwoners. Bij de aanvang van het project in 2002 was nagenoeg alle medische activiteit gestopt en was de infrastructuur onbestaande of in erbarmelijke toestand. Er werd progressief basisgezondheidszorg uitgebouwd.

Momenteel werken de preventieve diensten, zoals vaccinatie en moeder- en kindzorg, naar wens en kunnen de meest voorkomende ziekten correct behandeld en opgevolgd, en de meest voorkomende operaties veilig uitgevoerd worden. Er wordt intensief gewerkt aan bijscholing en capaciteitsopbouw via Artsen Zonder Vakantie en door een vruchtbare jumelage tussen het lokale ziekenhuis en het ziekenhuis Maria Middelares in Gent.

Missa Breva

Om de medische projecten en de verdere uitbouw van het ziekenhuis in Katako Kombe te steunen wordt een benefietconcert georganiseerd met Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe. Op het programma staat de Missa brevis in A. Een werk dat Bach in 1738 creëerde door enkele van zijn mooiste aria's en koren tot Latijnse kerkmuziek te herwerken. Behalve een nieuwe tekst, kreeg de muziek vaak ook een subtiel nieuw kleedje.

Met twee Bachcantates, Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben en Es wartet alles auf dich, waarvan fragmenten later ook in andere Bachmissen opduiken, wordt dit concert vervolledigd. Uiteraard is deze muziek vol transformaties een kolfje naar de hand van Bachspecialist Philippe Herreweghe. Dit concert is meteen het feestelijk slot van de Brugse vijfdaagse rond Johan Sebastian Bach.Collegium Vocale op 28 januari om 20 uur in het Concertgebouw Brugge.

Benefietconcert Bach door het Collegium Vocvale o.l.v. Philippe Herreweghe, op 28 januari om 20 uur in het Concertgebouw Brugge.

Reserveren: www.concertgebouw.be/nl/programmagids/detail/voca (couponcode BENEFIET vermelden) - 070/22 12 12.

Info: www.katako-kombe.be.