Wonderlijke naam L' Afrique c'est chic, voor een festival waarbij de Antwerpse cultuurtenoren ccBe, De Roma en Arenberg elkaar vonden. Verwacht u aan festival dat de kunst, de muziek en de identiteit van de Afro-cultuur overal ter wereld viert.

Verspreid over verscheidene locaties in de stad en haar districten staat drie weken lang cultuur in al zijn vormen op het programma met literaire happenings, culinaire avonden, performances, film, theater, dans en een breed scala aan nieuwe muziek en stijlen.

Fela Kuti

Het festival wenst naast het benadrukken van artistieke vrijheid een boodschap van tolerantie en gelijkheid uit te stralen. L'Afrique c'est chic wil een ode brengen aan diversiteit en individualiteit. Aan de basis van het festival ligt Felabration, het wereldwijde feest ter ere van de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Kuti. Deze in 1997 overleden legendarische verzetsheld wordt nog steeds op handen gedragen en is één van de symbolen van het Afrikaanse 'gewone' volk. Als grondlegger van de Afrobeat drukte hij met zijn funky ritmes sinds de jaren 1970 ook een onuitwisbare stempel op de wereldwijde muziekscène.

Baloji

In de voetsporen van Fela Kuti treedt in ons land Baloji. De Belgisch-Congolese rapper is de eregast op 20 oktober tijdens het grote muziekfeest in De Roma. Baloji (zie ook de krant van vorige week) betekent 'man van de wetenschap' in het Swahili wat tijdens de koloniale periode evolueerde naar 'man van duistere wetenschap en hekserij'.

Baloji weet alle invloeden te combineren tot een rijke stijl. Op zijn voorlaatste plaat 64 Bits & Malachite evoceert hij het idee van dingen die onbruikbaar worden omdat er een nieuwere versie van opduikt, ook al werkt de vorige nog. Ze lijken gemaakt om nutteloos te worden. Malachiet is een groene steen die in Katanga wordt opgedolven. Baloji gebruikt hem als metafoor voor onze tijd. Het is al tien jaar geleden dat hij ons verraste met Hotel Impala, een soloalbum als antwoord op een brief van zijn moeder van wie hij 25 jaar niets had gehoord. Inmiddels is hij twee soloalbums rijker en zal hij moeiteloos Antwerpen veroveren.

L' Afrique c'est chic, van 4 tot 20 oktober op diverse locaties in Antwerpen. Baloji op 20 oktober in zaal De Roma, Antwerpen. www.deroma.be.

Wonderlijke naam L' Afrique c'est chic, voor een festival waarbij de Antwerpse cultuurtenoren ccBe, De Roma en Arenberg elkaar vonden. Verwacht u aan festival dat de kunst, de muziek en de identiteit van de Afro-cultuur overal ter wereld viert.Verspreid over verscheidene locaties in de stad en haar districten staat drie weken lang cultuur in al zijn vormen op het programma met literaire happenings, culinaire avonden, performances, film, theater, dans en een breed scala aan nieuwe muziek en stijlen.Fela KutiHet festival wenst naast het benadrukken van artistieke vrijheid een boodschap van tolerantie en gelijkheid uit te stralen. L'Afrique c'est chic wil een ode brengen aan diversiteit en individualiteit. Aan de basis van het festival ligt Felabration, het wereldwijde feest ter ere van de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Kuti. Deze in 1997 overleden legendarische verzetsheld wordt nog steeds op handen gedragen en is één van de symbolen van het Afrikaanse 'gewone' volk. Als grondlegger van de Afrobeat drukte hij met zijn funky ritmes sinds de jaren 1970 ook een onuitwisbare stempel op de wereldwijde muziekscène. BalojiIn de voetsporen van Fela Kuti treedt in ons land Baloji. De Belgisch-Congolese rapper is de eregast op 20 oktober tijdens het grote muziekfeest in De Roma. Baloji (zie ook de krant van vorige week) betekent 'man van de wetenschap' in het Swahili wat tijdens de koloniale periode evolueerde naar 'man van duistere wetenschap en hekserij'. Baloji weet alle invloeden te combineren tot een rijke stijl. Op zijn voorlaatste plaat 64 Bits & Malachite evoceert hij het idee van dingen die onbruikbaar worden omdat er een nieuwere versie van opduikt, ook al werkt de vorige nog. Ze lijken gemaakt om nutteloos te worden. Malachiet is een groene steen die in Katanga wordt opgedolven. Baloji gebruikt hem als metafoor voor onze tijd. Het is al tien jaar geleden dat hij ons verraste met Hotel Impala, een soloalbum als antwoord op een brief van zijn moeder van wie hij 25 jaar niets had gehoord. Inmiddels is hij twee soloalbums rijker en zal hij moeiteloos Antwerpen veroveren.L' Afrique c'est chic, van 4 tot 20 oktober op diverse locaties in Antwerpen. Baloji op 20 oktober in zaal De Roma, Antwerpen. www.deroma.be.