Het thema van deze expo spreekt alvast tot de verbeelding. Op de site van de Duinenabdij deden archeologen een fantastische ontdekking, ze vonden maar liefst 1300 skeletten van middeleeuwse monniken.

Leefgewonten van de cisterciënzers

De vondst werd het object van een grondige studie en uit de eeuwenoude beenderen kon men leren hoe de cisterciënzers leefden.

De expositie Zalige Idesbald en de 1000 skeletten moet je zien omwille van het fascinerende verhaal dat de gevonden skeletten hebben prijsgegeven aan de onderzoekers. Het bezoek geeft je inzicht in de leefgewoonten van eeuwen geleden. Niet alleen de leeftijd van de beenderen werd achterhaald maar bijvoorbeeld ook met welke ziektes de religieuzen te kampen hadden.

De man in de kist

Op 23 februari 2015 werd bovendien het reliekschrijn van de Zalige Idesbald geopend in Brugge. En wat bleek? De kist en het individu waren minstens 300 jaar te jong om die van de bekende abt te kunnen zijn. Een gezichtsreconstructie en lopend DNA-onderzoek kunnen wetenschappers misschien dichter bij de identificatie van de man in de kist brengen.

De reconstructie, een levensechte buste, is te zien in de tentoonstelling. Wetenschappers hopen dat de gezichtsreconstructie de mogelijkheid zal bieden om een inschatting te maken over welke abt er in de kist ligt.

Zalige Sint-Idesbald en de 1000 skeletten, tot 8 januari 2017 in het Abdijmuseum Koksijde. Iedere zondag om 14u30 is er een rondleiding met gids. Info: www.tenduinen.be - www.koksijde.be/activiteit/expo-zalige-idesbald-en-de-1000-skeletten.

Het thema van deze expo spreekt alvast tot de verbeelding. Op de site van de Duinenabdij deden archeologen een fantastische ontdekking, ze vonden maar liefst 1300 skeletten van middeleeuwse monniken. Leefgewonten van de cisterciënzersDe vondst werd het object van een grondige studie en uit de eeuwenoude beenderen kon men leren hoe de cisterciënzers leefden. De expositie Zalige Idesbald en de 1000 skeletten moet je zien omwille van het fascinerende verhaal dat de gevonden skeletten hebben prijsgegeven aan de onderzoekers. Het bezoek geeft je inzicht in de leefgewoonten van eeuwen geleden. Niet alleen de leeftijd van de beenderen werd achterhaald maar bijvoorbeeld ook met welke ziektes de religieuzen te kampen hadden.De man in de kistOp 23 februari 2015 werd bovendien het reliekschrijn van de Zalige Idesbald geopend in Brugge. En wat bleek? De kist en het individu waren minstens 300 jaar te jong om die van de bekende abt te kunnen zijn. Een gezichtsreconstructie en lopend DNA-onderzoek kunnen wetenschappers misschien dichter bij de identificatie van de man in de kist brengen. De reconstructie, een levensechte buste, is te zien in de tentoonstelling. Wetenschappers hopen dat de gezichtsreconstructie de mogelijkheid zal bieden om een inschatting te maken over welke abt er in de kist ligt. Zalige Sint-Idesbald en de 1000 skeletten, tot 8 januari 2017 in het Abdijmuseum Koksijde. Iedere zondag om 14u30 is er een rondleiding met gids. Info: www.tenduinen.be - www.koksijde.be/activiteit/expo-zalige-idesbald-en-de-1000-skeletten.