Op de World Marrow Donor Day van 17 september start Rode Kruis Vlaanderen samen met het Belgische Beenmergregister een campagne om stamceldonoren te vinden met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots. Uw hulp is daarbij zeer welkom.
Boezemvrienden, koppels die alles voor elkaar zouden doen,... over bloed geven of stamcellen doneren hoeven ze niet na te denken. Ze kijken vreemd op als ze horen dat die laatste geste, als dat nodig zou zijn, niet mogelijk is. Tussen mensen met een verschillende etnische achtergrond is het moeilijk voor stamcellen om een juiste match te vinden. Een campagnevideo, met drie authentieke duo's, toont hoe pijnlijk verrassend dat voor hen is. "Wij willen alles voor elkaar geven, maar onze stamcellen kunnen we niet delen", luidt de vaststelling.
Bedoeling van de video: mensen warm maken om zich op te geven als donor bij het Belgische Beenmergregister. Dat mikt op 2.000 nieuwe donoren per jaar. Deels om kandidaten te vervangen die wegvallen. Maar de focus komt nu sterk te liggen op meer diversiteit. Voor mensen met West-Europese roots wordt er in meer dan negen op de tien gevallen wel een kandidaatdonor gevonden. Maar mensen van bijvoorbeeld Turkse, Noord-Afrikaanse of Centraal-Afrikaanse origine blijven veel vaker in de kou staan - en zeker ook mensen met gemengde roots. Voor een op de drie patiënten van Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde origine vindt geen geschikte kandidaat wanneer dat nodig is. De campagne wil het tekort aan donoren met die specifieke roots aanpakken.
Uw hulp gevraagd
De video wordt verspreid via sociale media en zal getoond worden op publieke plaatsen, vooral in buurten waar het diverse doelpubliek aanwezig is. Op blz. 16 van deze krant leest u een interview met professor Pierre Zachée, hematoloog, die uitlegt waaruit stamceltherapie bestaat en wat het zich opgeven als donor precies inhoudt. De campagne van Rode Kruis Vlaanderen en het stamcelregister gebruikt verschillende kanalen. Een belangrijke partner zijn evenwel de gezondheidsinstellingen en de eerste lijn, met name de huisartsen. Zij krijgen deze mensen over de vloer, kennen de buurt en hebben veelal een goed uitgebouwd netwerk. Een affiche en/of een folder in de wachtkamer is in ieder geval een makkelijk te zetten stap. Het promotiemateriaal kan aangevraagd worden door een mailtje naar MDPB-registry@rodekruis.be.
Wie zich kandidaat stelt als stamceldonor, doet dat voor lange tijd en niet alleen voor Belgische patiënten maar voor patiënten van over de hele wereld. Kandidaten zijn bij voorkeur mannen tussen 18 en 40 jaar oud. Waarom mannen? Dat leest u in het interview met professor Zachée. Meer informatie is ook te vinden op de website stamceldonor.be - een site voor het grote publiek waar kandidaten zich ook kunnen melden.
Boezemvrienden, koppels die alles voor elkaar zouden doen,... over bloed geven of stamcellen doneren hoeven ze niet na te denken. Ze kijken vreemd op als ze horen dat die laatste geste, als dat nodig zou zijn, niet mogelijk is. Tussen mensen met een verschillende etnische achtergrond is het moeilijk voor stamcellen om een juiste match te vinden. Een campagnevideo, met drie authentieke duo's, toont hoe pijnlijk verrassend dat voor hen is. "Wij willen alles voor elkaar geven, maar onze stamcellen kunnen we niet delen", luidt de vaststelling. Bedoeling van de video: mensen warm maken om zich op te geven als donor bij het Belgische Beenmergregister. Dat mikt op 2.000 nieuwe donoren per jaar. Deels om kandidaten te vervangen die wegvallen. Maar de focus komt nu sterk te liggen op meer diversiteit. Voor mensen met West-Europese roots wordt er in meer dan negen op de tien gevallen wel een kandidaatdonor gevonden. Maar mensen van bijvoorbeeld Turkse, Noord-Afrikaanse of Centraal-Afrikaanse origine blijven veel vaker in de kou staan - en zeker ook mensen met gemengde roots. Voor een op de drie patiënten van Turkse, Noord-Afrikaanse, Centraal-Afrikaanse of gemengde origine vindt geen geschikte kandidaat wanneer dat nodig is. De campagne wil het tekort aan donoren met die specifieke roots aanpakken. De video wordt verspreid via sociale media en zal getoond worden op publieke plaatsen, vooral in buurten waar het diverse doelpubliek aanwezig is. Op blz. 16 van deze krant leest u een interview met professor Pierre Zachée, hematoloog, die uitlegt waaruit stamceltherapie bestaat en wat het zich opgeven als donor precies inhoudt. De campagne van Rode Kruis Vlaanderen en het stamcelregister gebruikt verschillende kanalen. Een belangrijke partner zijn evenwel de gezondheidsinstellingen en de eerste lijn, met name de huisartsen. Zij krijgen deze mensen over de vloer, kennen de buurt en hebben veelal een goed uitgebouwd netwerk. Een affiche en/of een folder in de wachtkamer is in ieder geval een makkelijk te zetten stap. Het promotiemateriaal kan aangevraagd worden door een mailtje naar MDPB-registry@rodekruis.be.Wie zich kandidaat stelt als stamceldonor, doet dat voor lange tijd en niet alleen voor Belgische patiënten maar voor patiënten van over de hele wereld. Kandidaten zijn bij voorkeur mannen tussen 18 en 40 jaar oud. Waarom mannen? Dat leest u in het interview met professor Zachée. Meer informatie is ook te vinden op de website stamceldonor.be - een site voor het grote publiek waar kandidaten zich ook kunnen melden.