De 48-jarige Eric Whitacre is een superster in de internationale koorwereld. Zijn muziek wordt overal door amateurkoren en professionele ensembles uitgevoerd. Dat hij mee is met zijn tijd blijkt onder meer uit het virtual choir-project dat hij negen jaar geleden lanceerde.

Virtueel koor

Via zijn website riep Whitacre zangers uit de hele wereld op om één van de partijen van zijn Lux Aurumque in te zingen voor een webcam terwijl ze hem al dirigerend op het scherm volgden. IT-specialisten smeedden deze 243 tracks van 185 zangers uit 12 landen tot een virtueel mozaïek-koor samen. Het resultaat werd op enkele weken tijd meer dan één miljoen keer bekeken. Voor de recentste editie van het Virtual Choir werden al 8.409 filmpjes uit 101 landen samengevoegd tot een indrukwekkend auditief en visueel resultaat.

Twee jaar geleden kwam Eric Whitacre voor het eerst naar België voor een samenwerking met het Vlaams Radio Koor. Het werd een succesvol project dat ook door het publiek enorm gesmaakt werd. Ditmaal staat in de geplande concertreeks The Sacred Veil centraal.

Hartverscheurende poëzie

In de poëzie die aan de basis ligt van deze compositie verwerkt Charles Anthony Silvestri de dood van zijn jonge vrouw Julie. Hij tast de grens af tussen leven en dood, tussen onnoemelijk verdriet om het afscheid en dankbaarheid om wat er was. "In dit werk verken ik de reis van een ziel over de drempel tussen eindigheid en eeuwigheid naar en, uiteindelijk, uit dit leven. Ik ben mijn vriend Eric Whitacre dankbaar dat hij me heeft aangespoord om deze reis te maken", verklaarde Charles Anthony Silvestri. Whithacre toont tijdens deze concertreeks ook andere facetten van zijn repertoire zoals Three Flower Songs en I carry your heart.

Vlaams Radio Koor met Eric Whitacre op vrijdag 18 mei in de Jezuïetenkerk in Lier - op zaterdag 19 mei in Flagey Brussel - www.vlaamsradiokoor.be

De 48-jarige Eric Whitacre is een superster in de internationale koorwereld. Zijn muziek wordt overal door amateurkoren en professionele ensembles uitgevoerd. Dat hij mee is met zijn tijd blijkt onder meer uit het virtual choir-project dat hij negen jaar geleden lanceerde. Virtueel koorVia zijn website riep Whitacre zangers uit de hele wereld op om één van de partijen van zijn Lux Aurumque in te zingen voor een webcam terwijl ze hem al dirigerend op het scherm volgden. IT-specialisten smeedden deze 243 tracks van 185 zangers uit 12 landen tot een virtueel mozaïek-koor samen. Het resultaat werd op enkele weken tijd meer dan één miljoen keer bekeken. Voor de recentste editie van het Virtual Choir werden al 8.409 filmpjes uit 101 landen samengevoegd tot een indrukwekkend auditief en visueel resultaat. Twee jaar geleden kwam Eric Whitacre voor het eerst naar België voor een samenwerking met het Vlaams Radio Koor. Het werd een succesvol project dat ook door het publiek enorm gesmaakt werd. Ditmaal staat in de geplande concertreeks The Sacred Veil centraal. Hartverscheurende poëzieIn de poëzie die aan de basis ligt van deze compositie verwerkt Charles Anthony Silvestri de dood van zijn jonge vrouw Julie. Hij tast de grens af tussen leven en dood, tussen onnoemelijk verdriet om het afscheid en dankbaarheid om wat er was. "In dit werk verken ik de reis van een ziel over de drempel tussen eindigheid en eeuwigheid naar en, uiteindelijk, uit dit leven. Ik ben mijn vriend Eric Whitacre dankbaar dat hij me heeft aangespoord om deze reis te maken", verklaarde Charles Anthony Silvestri. Whithacre toont tijdens deze concertreeks ook andere facetten van zijn repertoire zoals Three Flower Songs en I carry your heart. Vlaams Radio Koor met Eric Whitacre op vrijdag 18 mei in de Jezuïetenkerk in Lier - op zaterdag 19 mei in Flagey Brussel - www.vlaamsradiokoor.be