Vanaf 1 oktober mogen de griepvaccins verkocht en toegediend worden aan risicopatiënten.
Sowieso is het griepseizoen voor artsen en apothekers een uitdagende periode. Komt de patiënt op tijd op consult zodat er al een voorschrift opgesteld kan worden? Zijn er genoeg vaccins besteld? En o ja, er is toch niks fout gelopen met de productie zodat ze op tijd komen?
Elke arts, elke apotheker kent de stress van het moment,... zelfs in onverdachte pre-corona tijden.
Vandaag, in de volle aanloop van de tweede coronagolf, tussen de telefoons van ongeruste patiënten of ze zich al dan niet moeten laten testen, komt de griepvaccinatie en registratie bovenop het reguliere werk. In de apotheek liggen stapels voorschriften of notitieblaadjes klaar met namen van patiënten die een vaccin 'gereserveerd' hebben.
Twee categorieën, één voor risicopatiënten en één voor patiënten die niet tot de risicogroep behoren, voor de 'tweede ronde' dus , in de hoop dat er dan nog vaccins over zullen zijn.
Uiteraard is de fasering een goed plan, zij het dat een ondersteunende regelgeving welkom was geweest. Want hoe gaan we een trouwe patiënt, niet behorend tot de risicogroep maar zich welbewust van het feit dat dit seizoen het griepvaccin wel eens van een groter belang kan zijn dan toen er nog geen sprake was van covid, zeggen dat alles op is?
Hoe zal de gezondheidssector gepercipieerd worden door die patiënt die zichzelf en zijn job wil beschermen door een eenvoudig seizoensgebonden spuitje dat hij eigenlijk al elk jaar neemt?
Hoe onbegrijpelijk is het dat er in het voorjaar niet alerter gereageerd is op het nakende tekort aan griepvaccins?
Na de mondmaskersaga, de saga van foute en veel te dure testen waarvan we er eerst te weinig en nu blijkbaar te veel hebben. Terzijde even melden dat de bewaartijd van de voor naar schijnt meer dan 40 miljoen aangekochte serologische testen één jaar is, dus als strategische stock zullen we ze niet moeten gebruiken...
Maar dus na deze saga's dreigen we opnieuw in een saga te verzinken waar de zorgverstrekker, de arts en de apotheker, verstrikt geraakt.
2,9 miljoen griepvaccins werden er besteld voor vier miljoen patiënten uit de risicogroep. Als we kijken naar de voorbije jaren, dan leren we dat toen een vaccinatiegraad van minder dan 50% van de risicogroep behaald werd. Dat was uiteraard te weinig, een campagne die elk jaar opnieuw de burger aanmaande zich te laten inenten ten spijt.
Dit jaar heeft de covid-crisis er eigenhandig voor gezorgd dat de patiënten, of ze nu tot de risicogroep behoren of niet, het belang van de griepspuit niet meer onderschatten. Het privilege van de bescherming zal dan ook enkel gelden voor de voorzienige burger binnen de risicogroep... onze maatschappelijke ambitie zal toch hoger liggen, neem ik aan?
Opnieuw zal de creativiteit en eindeloze elasticiteit van de zorgverstrekkers aangesproken worden om deze uitdaging in goede banen te leiden... naast alle andere veerkracht die er getoond is in de voorbije maanden.
Hoe onbegrijpelijk is het dat er in het voorjaar niet alerter gereageerd is op dit nakende tekort. Inderdaad, een griepvaccin moet tijdig besteld worden, maar voor de lente start de productie van een griepvaccin niet op. Er zal ongetwijfeld nog marge geweest zijn. Bij bepaalde leveranciers kon tot juni besteld worden. Had de overheid niet beter opgetreden als voorzienige huisvader?
Is het voorschrift dat op vandaag noodzakelijk is voor de afhaling en terugbetaling van het griepvaccin een meerwaarde?
Want hoe zullen we ermee omgaan als straks onze ziekenhuizen vol liggen met covid-patiënten in een griepepidemie? Opnieuw zal de zorgsector overbelast worden door een gebrek aan visie op langere termijn.
Vandaag, rekening houdend met de noodkreet van de eerste lijn, hebben we nood aan een krachtdadige overheid die durft out of the box en vooruit denken.
Het goed en flexibel inschatten van het aantal vaccins dat noodzakelijk is, was in dit voorjaar van cruciaal belang. Ook de distributie onder optimale omstandigheden laten verlopen was een handig hulpmiddel geweest.
Is het voorschrift dat op vandaag noodzakelijk is voor de afhaling en terugbetaling van het griepvaccin een meerwaarde? Was het niet mogelijk geweest om de terugbetaling en registratie rechtstreeks in de apotheek te laten verlopen?
Zeker dat het eenvoudiger maken van de distributie een opluchting zou betekenen voor veel collega's.
Maar we zullen er ons wel weer doorslaan, met en voor onze patiënten.