Het hoogste gerechtshof in Iran zal de doodstraf tegen professor Ahmadeza Djalali niet herzien. Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort omdat Djalali in beroep was gegaan. Maar de rechter in Teheran weigert de zaak te herbekijken. Daardoor is de doodstraf nu ook uitvoerbaar. Er moet nog een datum vastgelegd worden waarop ze zal worden uitgevoerd.

Wat nu alleen nog rest, is internationale druk. De advocaten van Djalali laten weten dat ze de internationale gemeenschap en de Europese Unie zullen aanschrijven in de hoop dat beide instellingen de druk op Iran zullen verhogen. Op Twitter verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat hij zal blijven pleiten tegen de doodstraf.

Ahmadreza Djalali werd eind vorig jaar in Iran beschuldigd van spionage. Hij is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en heeft ook lesgegeven aan de VUB. Volgens Amnesty International werd hij in de cel tot bekentenissen gedwongen.

Het hoogste gerechtshof in Iran zal de doodstraf tegen professor Ahmadeza Djalali niet herzien. Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort omdat Djalali in beroep was gegaan. Maar de rechter in Teheran weigert de zaak te herbekijken. Daardoor is de doodstraf nu ook uitvoerbaar. Er moet nog een datum vastgelegd worden waarop ze zal worden uitgevoerd.Wat nu alleen nog rest, is internationale druk. De advocaten van Djalali laten weten dat ze de internationale gemeenschap en de Europese Unie zullen aanschrijven in de hoop dat beide instellingen de druk op Iran zullen verhogen. Op Twitter verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat hij zal blijven pleiten tegen de doodstraf. Ahmadreza Djalali werd eind vorig jaar in Iran beschuldigd van spionage. Hij is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en heeft ook lesgegeven aan de VUB. Volgens Amnesty International werd hij in de cel tot bekentenissen gedwongen.