Op die manier wordt trouwens de indruk gewekt toch een aanzet te willen geven om het dagdagelijks consultatie(denk)werk in belang te doen toenemen ten opzichte van het technische werk.

Maar in de zak van Sinterklaas zit verder niet zo heel veel; de roe voor minister De Block ligt immers al een paar maanden op menig artsenbureau.

Nieuwe praktijktoelage

Wat wel opvalt is de kat die nog in de zak zit als het gaat over de nieuwe praktijktoelage. Ons door syndicaten én ziekenfondsen (hmmm, verdacht...) als een serieuze uitbreiding van de structurele financiering verkocht, blijkt de dagdagelijkse uitwerking heel wat minder geestig.

Halverwege dit jaar werden 'indicatoren' voor gebruik van de e-healthdiensten geformuleerd, waarbij de premie afhankelijk is van hoe goed je rapport is. En daar loopt het mis.

Als het werkt...

E-healthdiensten zijn immers niet zo geweldig performant waardoor je de verzekerbaarheid niet altijd kan nagaan en ook je percentage elektronische voorschriften daalt. Hoofdstuk IV-aanvragen lopen meer vast dan dat ze bij de ziekenfondsen toekomen.

Sumehrs kun je alleen opladen als zorgelementen een begindatum hebben, ook al kun je die niet waarheidsgetrouw uit een oud papieren dossier halen (als je er al tijd voor zou hebben).

Lap zeg, daar gaat 'de grote premie'.

Details, zegt u?

Wel performant is e-fac. Enfin, de ziekenfondsen betalen snel uit. Maar de lijst met gebreken is groot: patiënt tweemaal op dezelfde dag gezien kan niet tweemaal via e-fac ("maximaal aantal eenheden bereikt", bezoek in het ziekenhuis (109723) kan niet via e-fac want patiënt is gehospitaliseerd en alleen ambulante prestaties zijn mogelijk.

Voor sommige technische akten vragen sommige(!) ziekenfondsen pseudonomenclatuurcodes waar niemand ooit van gehoord heeft, of specificaties zoals links of rechts. Details zegt u? Gaat al snel over een paar duizenden euro's per jaar. En als je ze daarna alsnog handmatig instuurt, daalt natuurlijk je percentage.

Lap zeg, daar gaat 'de grote premie'

Bent u chronisch?

Het makkelijkste criterium om de premie te scoren is het onomkeerbaar aanzetten van eGMD. U hoeft niet meer te denken over uw GMD, het ziekenfonds denkt voor u. En daar gaat natuurlijk je controle over een significant deel van je inkomen.

Als de patiënt tenminste tijdig zijn briefje binnenbrengt, je collega niet snel-snel ook een GMD aanrekent via eGMD bij een occasioneel bezoek (wie het eerst komt, het eerst maalt...) of er niet ergens technisch onderweg iets misloopt (steekproefgewijs 5% van alle verrichtingen). Kortom, veel moeite voor een kat in een zak. En fouten die het ziekenfonds maakt met GMD's? Terugstorten maar!

By the way, de conventie voorzag ook een GMD-premie van 55 euro voor chronisch zieken (na de openbaring van wie dat dan wel zijn). Krijg ik alsnog een kerstcadeau of moet ik wachten op de volgende zak van Sinterklaas?

Op die manier wordt trouwens de indruk gewekt toch een aanzet te willen geven om het dagdagelijks consultatie(denk)werk in belang te doen toenemen ten opzichte van het technische werk. Maar in de zak van Sinterklaas zit verder niet zo heel veel; de roe voor minister De Block ligt immers al een paar maanden op menig artsenbureau. Nieuwe praktijktoelageWat wel opvalt is de kat die nog in de zak zit als het gaat over de nieuwe praktijktoelage. Ons door syndicaten én ziekenfondsen (hmmm, verdacht...) als een serieuze uitbreiding van de structurele financiering verkocht, blijkt de dagdagelijkse uitwerking heel wat minder geestig.Halverwege dit jaar werden 'indicatoren' voor gebruik van de e-healthdiensten geformuleerd, waarbij de premie afhankelijk is van hoe goed je rapport is. En daar loopt het mis.Als het werkt...E-healthdiensten zijn immers niet zo geweldig performant waardoor je de verzekerbaarheid niet altijd kan nagaan en ook je percentage elektronische voorschriften daalt. Hoofdstuk IV-aanvragen lopen meer vast dan dat ze bij de ziekenfondsen toekomen.Sumehrs kun je alleen opladen als zorgelementen een begindatum hebben, ook al kun je die niet waarheidsgetrouw uit een oud papieren dossier halen (als je er al tijd voor zou hebben). Lap zeg, daar gaat 'de grote premie'.Details, zegt u?Wel performant is e-fac. Enfin, de ziekenfondsen betalen snel uit. Maar de lijst met gebreken is groot: patiënt tweemaal op dezelfde dag gezien kan niet tweemaal via e-fac ("maximaal aantal eenheden bereikt", bezoek in het ziekenhuis (109723) kan niet via e-fac want patiënt is gehospitaliseerd en alleen ambulante prestaties zijn mogelijk.Voor sommige technische akten vragen sommige(!) ziekenfondsen pseudonomenclatuurcodes waar niemand ooit van gehoord heeft, of specificaties zoals links of rechts. Details zegt u? Gaat al snel over een paar duizenden euro's per jaar. En als je ze daarna alsnog handmatig instuurt, daalt natuurlijk je percentage.Bent u chronisch?Het makkelijkste criterium om de premie te scoren is het onomkeerbaar aanzetten van eGMD. U hoeft niet meer te denken over uw GMD, het ziekenfonds denkt voor u. En daar gaat natuurlijk je controle over een significant deel van je inkomen.Als de patiënt tenminste tijdig zijn briefje binnenbrengt, je collega niet snel-snel ook een GMD aanrekent via eGMD bij een occasioneel bezoek (wie het eerst komt, het eerst maalt...) of er niet ergens technisch onderweg iets misloopt (steekproefgewijs 5% van alle verrichtingen). Kortom, veel moeite voor een kat in een zak. En fouten die het ziekenfonds maakt met GMD's? Terugstorten maar!By the way, de conventie voorzag ook een GMD-premie van 55 euro voor chronisch zieken (na de openbaring van wie dat dan wel zijn). Krijg ik alsnog een kerstcadeau of moet ik wachten op de volgende zak van Sinterklaas?