Via deze app kunnen alle dokters niet alleen hun specifieke coronagerelateerde vaardigheden aanvullen, maar ook aangeven wanneer ze in het ziekenhuis zijn, op welke afdeling ze aan de slag gaan en wanneer hun shift eindigt. Die gegevens worden allemaal keurig in beeld gebracht op één centrale plek, waar ze worden samengevoegd met de badgemomenten van het verplegend personeel.

"Toen op 13 maart de nieuwsberichten over de uitbraak van het virus en het begin van de lockdown de kop opstaken, hebben we meteen de koe bij de horens gevat. Voor 16 maart konden we het nieuwe systeem testen en twee dagen later was het up and running en sindsdien bleven we het uitbreiden zodat we steeds meer manueel werk konden uitsparen. Zonder de flexibiliteit en de innovatieve datamogelijkheden die Qlik biedt, was dit proces niet mogelijk geweest", legt Marc van Treel, directeur informatica van het UVC Brugmann uit.

Verder gebruiken na crisis

Naast de beschikbaarheden van het personeel, heeft het UVC Brugmann nu ook digitaal zicht op het aantal bedden per afdeling dat bezet én nog beschikbaar is. "Door het democratiseren van alle data en ze toegankelijk te maken, kan het ziekenhuis een veel betere dienstverlening bieden voor zowel het personeel als de patiënten."

"Als we extra afdelingen moeten openen voor Covid-19-patiënten of op één van de sites de afdeling intensieve zorg vol loopt, dan zijn we nu voorbereid. Door de realtime analyses van Qlik weten we perfect wat er op ons afkomt en hebben we er ook een antwoord voor klaar. Het staat nu al vast dat we dit systeem ook na deze crisis blijven gebruiken, maar dan in een iets andere vorm. Dankzij het harde werk van onze specialisten heeft de pandemie ons ziekenhuis onrechtstreeks een voorsmaakje op de toekomst gegeven: hoe we onze patiënten met nog betere zorgen kunnen omringen", besluit Marc van Treel.

Via deze app kunnen alle dokters niet alleen hun specifieke coronagerelateerde vaardigheden aanvullen, maar ook aangeven wanneer ze in het ziekenhuis zijn, op welke afdeling ze aan de slag gaan en wanneer hun shift eindigt. Die gegevens worden allemaal keurig in beeld gebracht op één centrale plek, waar ze worden samengevoegd met de badgemomenten van het verplegend personeel."Toen op 13 maart de nieuwsberichten over de uitbraak van het virus en het begin van de lockdown de kop opstaken, hebben we meteen de koe bij de horens gevat. Voor 16 maart konden we het nieuwe systeem testen en twee dagen later was het up and running en sindsdien bleven we het uitbreiden zodat we steeds meer manueel werk konden uitsparen. Zonder de flexibiliteit en de innovatieve datamogelijkheden die Qlik biedt, was dit proces niet mogelijk geweest", legt Marc van Treel, directeur informatica van het UVC Brugmann uit.Verder gebruiken na crisisNaast de beschikbaarheden van het personeel, heeft het UVC Brugmann nu ook digitaal zicht op het aantal bedden per afdeling dat bezet én nog beschikbaar is. "Door het democratiseren van alle data en ze toegankelijk te maken, kan het ziekenhuis een veel betere dienstverlening bieden voor zowel het personeel als de patiënten." "Als we extra afdelingen moeten openen voor Covid-19-patiënten of op één van de sites de afdeling intensieve zorg vol loopt, dan zijn we nu voorbereid. Door de realtime analyses van Qlik weten we perfect wat er op ons afkomt en hebben we er ook een antwoord voor klaar. Het staat nu al vast dat we dit systeem ook na deze crisis blijven gebruiken, maar dan in een iets andere vorm. Dankzij het harde werk van onze specialisten heeft de pandemie ons ziekenhuis onrechtstreeks een voorsmaakje op de toekomst gegeven: hoe we onze patiënten met nog betere zorgen kunnen omringen", besluit Marc van Treel.