Met het congres willen de organisatoren in de aandacht brengen hoe we de principes van levensstijl als medicijn kunnen integreren in de behandeling van patiënten. "Chronische aandoeningen zijn hier en nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden. 'Behandeling' met levensstijlaanpassingen biedt ongekende mogelijkheden maar veel patiënten en zorgverleners zijn onvoldoende vertrouwd met de mogelijkheden om chronische aandoeningen via levensstijlaanpassingen aan te pakken", klinkt het.

Prof. Reginald Deschepper (medisch antropoloog, VUB) houdt een lezing over de wetenschappelijke evidentie over de mogelijkheden en beperkingen van 'levensstijl als medicijn'.

Ook de pijlers voeding en beweging (Prof. Dr. Hendrik Cammu, gynaecoloog, UZ Brussel/VUB) en slaap (Julie Vanderlinden, gezondheidswetenschapper KULeuven/NVKVV) komen aan bod.

Prof. Steven Laureys (Université de Liège) belicht het aspect meditatie.

Tot slot situeert prof. Ioan Hanes (UZ Brussel, Eu. Lifestyle Medicine Organisation) LifeMe in een internationale context. Een panelgesprek sluit het voormiddaggedeelte af.

In de namiddag staan er drie lezingen over de toepassing van levensstijl als medicijn op de agenda: kanker (dr. Christel Fontaine, oncoloog UZ Brussel), diabetes (Prof. Dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog Leids Universitair Medisch Centrum, Nederland, Prof. Dr. Aan Kharagjitsing, internist, UZ Brussel/VUB) en multiple sclerose (Prof. Dr. Marie D'Hooghe, neuroloog, Nationaal MS Centrum/ VUB).

Voor elk van deze aandoeningen getuigt een patiënt over hoe hij/zij levensstijl als medicijn in de praktijk (heeft) gebruikt om met de ziekte om te gaan.

Congres Levensstijl als Medicijn. Zaterdag 8 december. VUB, Brussels Health Campus in Jette. Meer informatie en inschrijvingen: www.LifeMe.be.

Met het congres willen de organisatoren in de aandacht brengen hoe we de principes van levensstijl als medicijn kunnen integreren in de behandeling van patiënten. "Chronische aandoeningen zijn hier en nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden. 'Behandeling' met levensstijlaanpassingen biedt ongekende mogelijkheden maar veel patiënten en zorgverleners zijn onvoldoende vertrouwd met de mogelijkheden om chronische aandoeningen via levensstijlaanpassingen aan te pakken", klinkt het.Prof. Reginald Deschepper (medisch antropoloog, VUB) houdt een lezing over de wetenschappelijke evidentie over de mogelijkheden en beperkingen van 'levensstijl als medicijn'. Ook de pijlers voeding en beweging (Prof. Dr. Hendrik Cammu, gynaecoloog, UZ Brussel/VUB) en slaap (Julie Vanderlinden, gezondheidswetenschapper KULeuven/NVKVV) komen aan bod. Prof. Steven Laureys (Université de Liège) belicht het aspect meditatie. Tot slot situeert prof. Ioan Hanes (UZ Brussel, Eu. Lifestyle Medicine Organisation) LifeMe in een internationale context. Een panelgesprek sluit het voormiddaggedeelte af. In de namiddag staan er drie lezingen over de toepassing van levensstijl als medicijn op de agenda: kanker (dr. Christel Fontaine, oncoloog UZ Brussel), diabetes (Prof. Dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog Leids Universitair Medisch Centrum, Nederland, Prof. Dr. Aan Kharagjitsing, internist, UZ Brussel/VUB) en multiple sclerose (Prof. Dr. Marie D'Hooghe, neuroloog, Nationaal MS Centrum/ VUB). Voor elk van deze aandoeningen getuigt een patiënt over hoe hij/zij levensstijl als medicijn in de praktijk (heeft) gebruikt om met de ziekte om te gaan.