De kinderen en jongeren worden niet meer alleen door artsen bevraagd, maar ook door maatschappelijk werkers en psychologen. "Leerlingen kunnen er bijvoorbeeld vragen stellen over hun seksuele geaardheid of als ze zich zwaarmoedig voelen", zo ziet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het.

Volgens kinderpsychiater Lieve Swinnen zou het van blindheid getuigen als het medisch onderzoek alleen op fysiek welzijn zou blijven focussen. Vandaag de dag zijn er dan ook meer problemen waar we aandacht voor moeten hebben, zegt ze in De Standaard. Zo groeien kinderen op in een maatschappij met veel prikkels en hoge verwachtingen, er is het succes van de sociale media... Kortom, er komt veel op hen af.

Volgens Swinnen kan het medisch onderzoek vooral interessant zijn om het over pesterijen en seksualiteit te hebben. Maar dat is niet vanzelfsprekend voor çavaria. "We hopen dat het CLB niet met een checklist zal vragen: ben je hetero of homo?", zegt woordvoerder Jeroen Borghs van de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen in De Morgen. "Je kan moeilijk spreken van een vertrouwensband. Jongeren krijgen een wildvreemde voor zich."

Wat het opsporen en aanpakken van depressie betreft, zullen vijf consultaties per jaar niet volstaan, vreest Lieve Swinnen. Is er überhaupt ruimte om het daarover te hebben, gezien het korte tijdsframe van een medisch onderzoek? Het zal eerder om screening gaan, denkt Swinnen, waardoor problemen sneller kunnen opgespoord worden.

Ook Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), duidt op het belang van vroegdetectie en preventie. Nu CLB's verhoogde aandacht moeten hebben voor mentaal welzijn, vraagt hij wel extra middelen, omdat de centra nu al overbevraagd zijn. Ook zal er volgens hem gewaakt moeten worden over de kwaliteit van de psychologische screening. "Men zal meer schoolpsychologen moeten inzetten om de screening tot een goed einde te brengen", zegt hij in De Standaard.

De ouders van leerlingen worden ook aangemoedigd om drie onderzoeken bij te wonen. Ook wie thuisonderwijs volgt, moet voortaan deelnemen aan de screening.

De kinderen en jongeren worden niet meer alleen door artsen bevraagd, maar ook door maatschappelijk werkers en psychologen. "Leerlingen kunnen er bijvoorbeeld vragen stellen over hun seksuele geaardheid of als ze zich zwaarmoedig voelen", zo ziet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het.Volgens kinderpsychiater Lieve Swinnen zou het van blindheid getuigen als het medisch onderzoek alleen op fysiek welzijn zou blijven focussen. Vandaag de dag zijn er dan ook meer problemen waar we aandacht voor moeten hebben, zegt ze in De Standaard. Zo groeien kinderen op in een maatschappij met veel prikkels en hoge verwachtingen, er is het succes van de sociale media... Kortom, er komt veel op hen af. Volgens Swinnen kan het medisch onderzoek vooral interessant zijn om het over pesterijen en seksualiteit te hebben. Maar dat is niet vanzelfsprekend voor çavaria. "We hopen dat het CLB niet met een checklist zal vragen: ben je hetero of homo?", zegt woordvoerder Jeroen Borghs van de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen in De Morgen. "Je kan moeilijk spreken van een vertrouwensband. Jongeren krijgen een wildvreemde voor zich."Wat het opsporen en aanpakken van depressie betreft, zullen vijf consultaties per jaar niet volstaan, vreest Lieve Swinnen. Is er überhaupt ruimte om het daarover te hebben, gezien het korte tijdsframe van een medisch onderzoek? Het zal eerder om screening gaan, denkt Swinnen, waardoor problemen sneller kunnen opgespoord worden. Ook Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), duidt op het belang van vroegdetectie en preventie. Nu CLB's verhoogde aandacht moeten hebben voor mentaal welzijn, vraagt hij wel extra middelen, omdat de centra nu al overbevraagd zijn. Ook zal er volgens hem gewaakt moeten worden over de kwaliteit van de psychologische screening. "Men zal meer schoolpsychologen moeten inzetten om de screening tot een goed einde te brengen", zegt hij in De Standaard. De ouders van leerlingen worden ook aangemoedigd om drie onderzoeken bij te wonen. Ook wie thuisonderwijs volgt, moet voortaan deelnemen aan de screening.