Met de campagne willen Pink Ribbon en Stop Darmkanker meer bewustzijn creëren rond de vroegtijdige opsporing. Zowel borst- als darmkanker behoren tot de meest voorkomende kankers in Belgie?.

Het is de eerste keer dat twee bekende goede doelen samen op die manier een campagne uitrollen, klinkt het. Dokter Luc Colemont, Stop Darmkanker-boegbeeld: "Borstkanker en darmkanker hebben heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn allebei vroeg opspoorbaar. Er kan dus heel wat leed worden vermeden en kosten worden bespaard. Het zijn ook twee kankers die gewoonweg veel te vaak voorkomen."

Het voorstel om samen te werken kwam van Pink Ribbon. "We hopen dat mensen massaal een vuist gaan maken tegen kanker", aldus directeur Brigitte Bonen.

De opbrengst van het bandje, dat voor de gelegenheid dus zowel roze als blauw gekleurd is, gaat volledig naar de preventie van borst- en darmkanker. Ter illustratie: vandaag gaat nog geen 3% van het gezondheidsbudget naar preventie.

De armband is vanaf 1 december te koop in alle Belgische Lidl-filialen.

Mijlpalen in borstkankerzorg

Borstkanker Vlaanderen vzw, een samenwerkingsverband van Vlaamse lotgenotengroepen voor vrouwen en mannen met borstkanker, stelde een chronologisch overzicht op van de ontwikkeling en evolutie van borstkankerzorg in Vlaanderen.

Aanleiding was het ontstaan van borstkankercentra in ons land. "Wie erkent een borstcentrum? Hoe kan de zoekende patiënt, die aanvankelijk toch meestal in paniek verkeert, weten of het werkelijk gaat om een erkend centrum? Kan de patiënt ergens een lijst vinden met de in ons land erkende borstcentra?"

De zoektocht naar een antwoord op deze vragen, groeide uit tot een naslagwerk met wetenschappelijke feiten over borstkankerzorg, maar ook leuke weetjes omtrent de talrijke facetten van borstkanker.

Henk Van daele. Mijlpalen in de borstkankerzorg. Borstkanker Vlaanderen vzw, 2018 (derde druk), 87 blz., 15 euro. www.borstkanker-vlaanderen.be

Met de campagne willen Pink Ribbon en Stop Darmkanker meer bewustzijn creëren rond de vroegtijdige opsporing. Zowel borst- als darmkanker behoren tot de meest voorkomende kankers in Belgie?.Het is de eerste keer dat twee bekende goede doelen samen op die manier een campagne uitrollen, klinkt het. Dokter Luc Colemont, Stop Darmkanker-boegbeeld: "Borstkanker en darmkanker hebben heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn allebei vroeg opspoorbaar. Er kan dus heel wat leed worden vermeden en kosten worden bespaard. Het zijn ook twee kankers die gewoonweg veel te vaak voorkomen."Het voorstel om samen te werken kwam van Pink Ribbon. "We hopen dat mensen massaal een vuist gaan maken tegen kanker", aldus directeur Brigitte Bonen.De opbrengst van het bandje, dat voor de gelegenheid dus zowel roze als blauw gekleurd is, gaat volledig naar de preventie van borst- en darmkanker. Ter illustratie: vandaag gaat nog geen 3% van het gezondheidsbudget naar preventie.De armband is vanaf 1 december te koop in alle Belgische Lidl-filialen.