In dit nummer brengen we het verslag van de uitreiking van de Galenusprijzen, de belangrijkste bekroning voor innovatieve geneesmiddelen en farmacologisch onderzoek. Die prijzen zijn zoals u wel weet vernoemd naar Galenus, de invloedrijkste arts uit de klassieke oudheid.

Die beroepskeuze lag niet voor de hand, want Galenus was eigenlijk voorbestemd om architect te worden, zoals zijn vader en grootvader. Gelukkig verscheen de god Asclepius in een droom aan Galenus' vader Nicon, en spoorde hem aan om zijn zoon geneeskunde te laten studeren. Zo ging dat voor er zoiets als het CLB bestond.

Nicon zorgde er wel voor dat zijn zoon de best mogelijke opleiding kreeg, niet alleen in geneeskunde maar ook in wiskunde en wetenschappen, taal en retoriek. Vanaf zijn veertiende volgde Galenus lessen bij filosofen die zijn vader had geselecteerd uit de verschillende, elkaar bestrijdende filosofische scholen van die tijd: platonisten, peripatetici, stoïcijnen en epicuristen. Hokjesdenken was aan Nicon niet besteed.

"Eer en glorie minachten, en alleen de waarheid hoog schatten"

"Mijn vader zei dat ik mezelf niet overhaast mocht uitroepen tot lid van één school, maar dat ik over een langere periode moest leren, zelf onderzoek moest doen, en mijn eigen oordeel moest vormen", schrijft Galenus daar later in zijn leven over. "Die aanbevelingen volg ik tot op de dag van vandaag. Ik heb mezelf nooit uitgeroepen tot lid van één van de scholen waarnaar ik zorgvuldig onderzoek heb gedaan. Mijn vader leerde me om eer en glorie te minachten, en alleen de waarheid hoog te schatten."

Dit maar om te zeggen dat we in dit nummer de standpunten van de Vlaamse politieke partijen over gezondheidszorg op een rijtje zetten. Zo kan u zelf uw oordeel vormen.

In dit nummer brengen we het verslag van de uitreiking van de Galenusprijzen, de belangrijkste bekroning voor innovatieve geneesmiddelen en farmacologisch onderzoek. Die prijzen zijn zoals u wel weet vernoemd naar Galenus, de invloedrijkste arts uit de klassieke oudheid.Die beroepskeuze lag niet voor de hand, want Galenus was eigenlijk voorbestemd om architect te worden, zoals zijn vader en grootvader. Gelukkig verscheen de god Asclepius in een droom aan Galenus' vader Nicon, en spoorde hem aan om zijn zoon geneeskunde te laten studeren. Zo ging dat voor er zoiets als het CLB bestond. Nicon zorgde er wel voor dat zijn zoon de best mogelijke opleiding kreeg, niet alleen in geneeskunde maar ook in wiskunde en wetenschappen, taal en retoriek. Vanaf zijn veertiende volgde Galenus lessen bij filosofen die zijn vader had geselecteerd uit de verschillende, elkaar bestrijdende filosofische scholen van die tijd: platonisten, peripatetici, stoïcijnen en epicuristen. Hokjesdenken was aan Nicon niet besteed. "Mijn vader zei dat ik mezelf niet overhaast mocht uitroepen tot lid van één school, maar dat ik over een langere periode moest leren, zelf onderzoek moest doen, en mijn eigen oordeel moest vormen", schrijft Galenus daar later in zijn leven over. "Die aanbevelingen volg ik tot op de dag van vandaag. Ik heb mezelf nooit uitgeroepen tot lid van één van de scholen waarnaar ik zorgvuldig onderzoek heb gedaan. Mijn vader leerde me om eer en glorie te minachten, en alleen de waarheid hoog te schatten." Dit maar om te zeggen dat we in dit nummer de standpunten van de Vlaamse politieke partijen over gezondheidszorg op een rijtje zetten. Zo kan u zelf uw oordeel vormen.