Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Het e-Healthplatform kan een massa gegevens die opgeslagen zitten in medische dossiers mee helpen beschikbaar maken voor secondary use. Dat zou onder meer kunnen dienen om AI-systemen te trainen. De rol van het platform is die van een trusted third party.

Philippe Coucke, diensthoofd radiotherapie aan het CHU van Luik en hoogleraar radiotherapie aan de Universiteit van Luik, schreef al meerdere boeken over de geneeskunde van de toekomst en artificiële intelligentie (AI). Volgens hem is gezondheidszorg zonder artificiële intelligentie onmogelijk.

Prof. Philippe Kolh, directeur van de afdeling informatiemanagement aan het CHU van Luik en gewoon hoogleraar humane fysiologie en biochemie aan de Universiteit van Luik, ziet in artificiële intelligentie vooral een instrument dat artsen kan helpen en hun dagelijks werk kan verlichten. Maar een wettelijk en regelgevend kader is noodzakelijk.

Professor Celine Vens is een computerwetenschapper die onderzoek verricht naar toepassingen van artificiële intelligentie in de geneeskunde.(*) Ze doceert ook AI-technieken aan geneeskundestudenten. We vroegen haar welke impact artificiële intelligentie zal hebben op de artsenpraktijk van morgen.(*) Professor Celine Vens is verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg van de Kulak (campus Kortrijk). Ze is ook hoofd van de Subdivisie ITEC Machine Learning en Artificiële Intelligentie (Itec is een interdisciplinaire onderzoeksgroep van de KU Leuven en IMEC).