Het lichaam van Margaretha van Oostenrijk is begraven in het voor haar bestemde grafmonument in de kerk van het Monastère Royal de Brou in Bourg-en-Bresse, maar haar maag bevindt zich steeds in Mechelen, meer bepaald in de Sint-Pieterskerk. Het is nochtans niet Margaretha die haar naam leent aan het Mechelse stadsmuseum. De landvoogdes had in Mechelen haar eigen stadspaleis, het Hof van Savoye, waar nu de Rechtbank van Eerste Aanleg een onderkomen heeft. Het is een tijdsgenoot van Margaretha, Hieronymus van Busleyden, naar wie het museum is vernoemd.

Popjes en Hofjes

Hertog Hieronymus van Busleyden (ca 1470-1517) was kamerheer en opvoeder van Filips de Schone en lid van de Grote Raad. In de tuin van zijn prachtig paleis kuierde deze heer van stand én humanist rond met bekende vrienden als Thomas More en Erasmus. Even kort door de bocht: in 1914 werd het paleis verwoest door brand ten gevolge van de Duitse beschietingen. Maar de stad herstelde de parel van de renaissance na de oorlog en opende er in 1938 het stadsmuseum Hof van Busleyden.

Logisch dat het vernieuwde museum zich vooral zal toespitsen op het Bourgondische verleden van de stad. Mechelen is ook bekend om zijn Poupées de Malines oftewel Mechelse Popjes, in notenhout gesneden sculpturen van meestal vrouwelijke heiligen. In de 15de-16de eeuw werden deze houtsculpturen over de hele wereld verspreid. Een andere specialiteit waren de zogeheten Besloten Hofjes, retabelkastjes die dienen voor gebed en u meevoeren naar paradijselijke tuinen. Het zijn assemblages in drie dimensies, mixed mediakunst zou men vandaag zeggen. Het is dan ook uitkijken naar de eerste solotentoonstelling in het nieuwe Hof van Busleyden waarin Berlinde De Bruyckere zich zal laten inspireren door de Besloten Hofjes. Vanaf 15 december 2018.

H.V.N.

Hof van Busleyden Museum, Mechelen. Te bezichtigen dagelijks van 10u tot 17u, donderdag tot 22u. Woensdag gesloten. www.hofvanbusleyden.be

Het lichaam van Margaretha van Oostenrijk is begraven in het voor haar bestemde grafmonument in de kerk van het Monastère Royal de Brou in Bourg-en-Bresse, maar haar maag bevindt zich steeds in Mechelen, meer bepaald in de Sint-Pieterskerk. Het is nochtans niet Margaretha die haar naam leent aan het Mechelse stadsmuseum. De landvoogdes had in Mechelen haar eigen stadspaleis, het Hof van Savoye, waar nu de Rechtbank van Eerste Aanleg een onderkomen heeft. Het is een tijdsgenoot van Margaretha, Hieronymus van Busleyden, naar wie het museum is vernoemd.Popjes en HofjesHertog Hieronymus van Busleyden (ca 1470-1517) was kamerheer en opvoeder van Filips de Schone en lid van de Grote Raad. In de tuin van zijn prachtig paleis kuierde deze heer van stand én humanist rond met bekende vrienden als Thomas More en Erasmus. Even kort door de bocht: in 1914 werd het paleis verwoest door brand ten gevolge van de Duitse beschietingen. Maar de stad herstelde de parel van de renaissance na de oorlog en opende er in 1938 het stadsmuseum Hof van Busleyden.Logisch dat het vernieuwde museum zich vooral zal toespitsen op het Bourgondische verleden van de stad. Mechelen is ook bekend om zijn Poupées de Malines oftewel Mechelse Popjes, in notenhout gesneden sculpturen van meestal vrouwelijke heiligen. In de 15de-16de eeuw werden deze houtsculpturen over de hele wereld verspreid. Een andere specialiteit waren de zogeheten Besloten Hofjes, retabelkastjes die dienen voor gebed en u meevoeren naar paradijselijke tuinen. Het zijn assemblages in drie dimensies, mixed mediakunst zou men vandaag zeggen. Het is dan ook uitkijken naar de eerste solotentoonstelling in het nieuwe Hof van Busleyden waarin Berlinde De Bruyckere zich zal laten inspireren door de Besloten Hofjes. Vanaf 15 december 2018.H.V.N.Hof van Busleyden Museum, Mechelen. Te bezichtigen dagelijks van 10u tot 17u, donderdag tot 22u. Woensdag gesloten. www.hofvanbusleyden.be