Het zijn twee prachtige series geworden die samen een mooi zwart-wit contrast vormen. De Belgische vrijwilligers van Artsen zonder Vakantie _ artsen en verpleegkundigen _ mochten allen een object kiezen dat tekenend is voor hun werk in Afrika. Zo worden de vrijwilligers voorgesteld samen met het object dat voor hen hoge symboolwaarde heeft en een daarbij horende quote.

"In het pediatrisch ziekenhuis van Kalembe Lembe werden we elke dag met sterfgevallen geconfronteerd. De situatie was verschrikkelijk. Er was veel malaria. Vele kinderen stierven zelfs op hun weg naar het ziekenhuis. Ouders kwamen er al roepend en tierend aan. Dit schilderijtje toont heel goed hoe het er in het ziekenhuis aan toegaat", zegt Christine Vroonen, anesthesist en spoedarts.

Opereren met een boormachine

Orthopedisch chirurg Luc Bouwen kwam tot grote verbazing van de fotografe voor de pinnen met een boormachine. De verklaring is nochtans heel simpel: "Door de beperkte middelen in D.R.Congo is die boormachine zeer goed van pas gekomen bij de operaties. Je moet je plan trekken als je door Artsen zonder Vakantie wordt uitgestuurd. Dat doen onze lokale collega's ook."

Die lokale collega's namen ook even de tijd om voor de lens van Lieve Blancquaert te poseren. De portretten zijn een onderdeel van een serie foto's in Congolese ziekenhuizen waarbij de fotografe ook de beklijvende verhalen van de patiënten noteerde. Het leven zoals het is in de Congolese ziekenhuizen, dat behoorlijk verschillend is van wat we in België gewoon zijn.

Ruim 300 terreinvrijwilligers

Artsen zonder Vakantie is actief in vijf Afrikaanse landen: Benin, Burkina Faso, Burundi, D.R. Congo en Rwanda. De organisatie kan een beroep doen op ruim 300 terreinvrijwilligers waarvan bijna de helft artsen zijn van diverse specialismen: gynaecologen, algemene chirurgen, orthopedisten, pediaters, radiologen, anesthesisten, maar ook psychiaters bijvoorbeeld. Zij werken er op vrijwillige basis gedurende twee of meerdere weken samen met lokale artsen in een 40-tal ziekenhuizen en dispensaria.

Info: www.azv.be

Het zijn twee prachtige series geworden die samen een mooi zwart-wit contrast vormen. De Belgische vrijwilligers van Artsen zonder Vakantie _ artsen en verpleegkundigen _ mochten allen een object kiezen dat tekenend is voor hun werk in Afrika. Zo worden de vrijwilligers voorgesteld samen met het object dat voor hen hoge symboolwaarde heeft en een daarbij horende quote. "In het pediatrisch ziekenhuis van Kalembe Lembe werden we elke dag met sterfgevallen geconfronteerd. De situatie was verschrikkelijk. Er was veel malaria. Vele kinderen stierven zelfs op hun weg naar het ziekenhuis. Ouders kwamen er al roepend en tierend aan. Dit schilderijtje toont heel goed hoe het er in het ziekenhuis aan toegaat", zegt Christine Vroonen, anesthesist en spoedarts. Opereren met een boormachineOrthopedisch chirurg Luc Bouwen kwam tot grote verbazing van de fotografe voor de pinnen met een boormachine. De verklaring is nochtans heel simpel: "Door de beperkte middelen in D.R.Congo is die boormachine zeer goed van pas gekomen bij de operaties. Je moet je plan trekken als je door Artsen zonder Vakantie wordt uitgestuurd. Dat doen onze lokale collega's ook."Die lokale collega's namen ook even de tijd om voor de lens van Lieve Blancquaert te poseren. De portretten zijn een onderdeel van een serie foto's in Congolese ziekenhuizen waarbij de fotografe ook de beklijvende verhalen van de patiënten noteerde. Het leven zoals het is in de Congolese ziekenhuizen, dat behoorlijk verschillend is van wat we in België gewoon zijn.Ruim 300 terreinvrijwilligersArtsen zonder Vakantie is actief in vijf Afrikaanse landen: Benin, Burkina Faso, Burundi, D.R. Congo en Rwanda. De organisatie kan een beroep doen op ruim 300 terreinvrijwilligers waarvan bijna de helft artsen zijn van diverse specialismen: gynaecologen, algemene chirurgen, orthopedisten, pediaters, radiologen, anesthesisten, maar ook psychiaters bijvoorbeeld. Zij werken er op vrijwillige basis gedurende twee of meerdere weken samen met lokale artsen in een 40-tal ziekenhuizen en dispensaria.Info: www.azv.be