Voor Jeroen Olyslaegers is dit een primeur: "Ik heb nooit eerder een tekst die overduidelijk een essay is, herwerkt tot wat een speeltekst zou moeten zijn." Voor Olyslaegers en Nikkie Van Lierop is het tevens een gelegenheid om hun gelijknamige organisatie De Zielhouderij voor te stellen, die zij een jaar geleden met Yves Heylen en seksuologe en contextueel therapeute Karen Peger oprichtten.

De Zielhouderij wil rituelen opnieuw een belangrijke rol in ons leven geven. Onze samenleving holt zichzelf voorbij. Rituelen helpen, aldus De Zielhouderij, wanneer wij de verbinding met onszelf en met anderen zijn kwijtgeraakt.

Rituele therapie

Olyslaegers licht toe: "In feite is De Zielhouderij ontstaan vanuit de therapeutische praktijk van Karen en Nikkie. Karen merkte dat een 'gewone' gesprekstherapie soms op een plek terecht komt waar er geen vooruitgang meer geboekt werd. Samen met Nikkie heeft ze daarop de rituele therapie uitgevonden, en dat had succes."

De Zielhouderij maakt rituelen op maat, bijvoorbeeld bij een geboorte of verjaardag. De Zielhouderij trouwt ook mensen. "Eerst houden we een intake gesprek. Vervolgens schrijven we een scenario uit waarbij we elementen gebruiken uit verschillende mythologieën. Dat kan ook katholieke mythologie zijn."

In de komende tijd wil De Zielhouderij zich ook op bedrijven gaan richten. "Wij merken dat veel psychisch lijden ontstaat op het werk", zegt Olyslaegers. "Een bedrijf heeft in onze ogen een ziel, en die ziel kan er slecht aan toe zijn."

Jeroen Olyslaegers en Nikkie Van Lierop met De zielhouderij: 21 april om 17u Kaaitheater, Brussel (www.kaaitheater.be), 25 april 20u Miry Concertzaal, Gent (www.studiumgent.be), zondag 29 april 11u KAAP/Vrijstaat O., Oostende (www.kaap.be).

Het gelijknamige essay 'De zielhouderij' verscheen bij Academia Press. www.dezielhouderij.be.

Voor Jeroen Olyslaegers is dit een primeur: "Ik heb nooit eerder een tekst die overduidelijk een essay is, herwerkt tot wat een speeltekst zou moeten zijn." Voor Olyslaegers en Nikkie Van Lierop is het tevens een gelegenheid om hun gelijknamige organisatie De Zielhouderij voor te stellen, die zij een jaar geleden met Yves Heylen en seksuologe en contextueel therapeute Karen Peger oprichtten. De Zielhouderij wil rituelen opnieuw een belangrijke rol in ons leven geven. Onze samenleving holt zichzelf voorbij. Rituelen helpen, aldus De Zielhouderij, wanneer wij de verbinding met onszelf en met anderen zijn kwijtgeraakt. Rituele therapieOlyslaegers licht toe: "In feite is De Zielhouderij ontstaan vanuit de therapeutische praktijk van Karen en Nikkie. Karen merkte dat een 'gewone' gesprekstherapie soms op een plek terecht komt waar er geen vooruitgang meer geboekt werd. Samen met Nikkie heeft ze daarop de rituele therapie uitgevonden, en dat had succes." De Zielhouderij maakt rituelen op maat, bijvoorbeeld bij een geboorte of verjaardag. De Zielhouderij trouwt ook mensen. "Eerst houden we een intake gesprek. Vervolgens schrijven we een scenario uit waarbij we elementen gebruiken uit verschillende mythologie├źn. Dat kan ook katholieke mythologie zijn." In de komende tijd wil De Zielhouderij zich ook op bedrijven gaan richten. "Wij merken dat veel psychisch lijden ontstaat op het werk", zegt Olyslaegers. "Een bedrijf heeft in onze ogen een ziel, en die ziel kan er slecht aan toe zijn." Jeroen Olyslaegers en Nikkie Van Lierop met De zielhouderij: 21 april om 17u Kaaitheater, Brussel (www.kaaitheater.be), 25 april 20u Miry Concertzaal, Gent (www.studiumgent.be), zondag 29 april 11u KAAP/Vrijstaat O., Oostende (www.kaap.be). Het gelijknamige essay 'De zielhouderij' verscheen bij Academia Press. www.dezielhouderij.be.