VS: in 2019 plaatsen alle ziekenhuizen prijzen online

28/12/18 om 10:25 - Bijgewerkt op 09/01/19 om 16:43

Naar aanleiding van een nieuwe regel, zullen Amerikaanse ziekenhuizen vanaf volgend jaar de kostprijzen van behandelingen op hun website beschikbaar maken. Het initiatief is een krachttoer van de overheid in een ultieme poging om patiënten meer informatie te geven over hun medische zorg.

VS: in 2019 plaatsen alle ziekenhuizen prijzen online

© Wavebreak Media

De richtlijnen zijn vooral van toepassing op patiënten en zorgaanbieders die onder Medicare vallen, maar verwacht wordt dat ook andere zorginstellingen het voorbeeld zullen volgen. Officieel moeten de ziekenhuizen vanaf 1 januari 2019 de kostprijzen van behandelingen bekend maken op hun website.

Deze zijn weliswaar eerder een indicatie van wat patiënten zullen moeten betalen, aangezien verzekeraars en de overheid verschillende tarieven negotiëren en een groot deel van de kostprijs voor hun rekening nemen.

Het initiatief moet dan ook vooral gezien worden als een eerste stap richting prijstransparantie, klinkt het bij overheidsinstelling CMS (Centers for Medicare & Medicaid Service), verantwoordelijk voor het beheer van Medicare.

Lees meer over: