De jongste jaren, en zeker tijdens en na de pandemie, is de aandacht voor mentaal welzijn en geestelijke gezondheid gegroeid. Lichaam en geest zijn een en dat geldt a fortiori voor hulpverleners, voor artsen die mensen gezond houden, genezen of begeleiden in hun laatste levensdagen.

De Wereldgezondheidsorganisatie predikt het al geruime tijd: enkel wie zelf goed in zijn vel zit, is capabel zijn medemens bij te staan. Een evenwichtige balans tussen werk en privéleven is essentieel. Daarom heeft Artsenkrant al altijd de vinger aan de pols van het mentale welzijn gehouden. Onder meer lanceerden we in volle coronacrisis een enquête over verslavingen en burn-out bij artsen en apothekers. Dat daar nood aan is, bewezen de duizenden antwoorden.

Donkere dagen. Niemand ziet ze en er is geen plaats voor in Topdokters

Die peiling is geen eendagsvlieg. In september 2021 begonnen we met een reeks waarin kwetsbaarheid en veerkracht centraal staan. Regelmatig focussen we op de mens achter de zorgverlener. Artsen doen hun verhaal. Hoe ze door een diep dal gingen en erin slaagden eruit te kruipen. Hoe ze zelf als arts omgaan met een chronische, ongeneeslijke aandoening. Met het verlies van een naaste. Enzovoort. Er is niet enkel de ziekte of het verlies op zich. Er is ook de dagelijkse strijd, het onbegrip en het lijden, het vallen en weer opstaan...

Het verhaal van dr. Hade Scheyving in deze editie (blz. 8-10) grijpt naar de keel. Hoe een dom ongeval de droom om psychiater te worden, doet uiteenspatten in een nachtmerrie. Hoe het knokken is om het diploma van basisarts te halen. Donkere dagen. Niemand ziet ze en er is geen plaats voor in Topdokters. De veerkracht en het doorzettingsvermogen zijn er echter niet minder om.

De jongste jaren, en zeker tijdens en na de pandemie, is de aandacht voor mentaal welzijn en geestelijke gezondheid gegroeid. Lichaam en geest zijn een en dat geldt a fortiori voor hulpverleners, voor artsen die mensen gezond houden, genezen of begeleiden in hun laatste levensdagen.De Wereldgezondheidsorganisatie predikt het al geruime tijd: enkel wie zelf goed in zijn vel zit, is capabel zijn medemens bij te staan. Een evenwichtige balans tussen werk en privéleven is essentieel. Daarom heeft Artsenkrant al altijd de vinger aan de pols van het mentale welzijn gehouden. Onder meer lanceerden we in volle coronacrisis een enquête over verslavingen en burn-out bij artsen en apothekers. Dat daar nood aan is, bewezen de duizenden antwoorden.Die peiling is geen eendagsvlieg. In september 2021 begonnen we met een reeks waarin kwetsbaarheid en veerkracht centraal staan. Regelmatig focussen we op de mens achter de zorgverlener. Artsen doen hun verhaal. Hoe ze door een diep dal gingen en erin slaagden eruit te kruipen. Hoe ze zelf als arts omgaan met een chronische, ongeneeslijke aandoening. Met het verlies van een naaste. Enzovoort. Er is niet enkel de ziekte of het verlies op zich. Er is ook de dagelijkse strijd, het onbegrip en het lijden, het vallen en weer opstaan... Het verhaal van dr. Hade Scheyving in deze editie (blz. 8-10) grijpt naar de keel. Hoe een dom ongeval de droom om psychiater te worden, doet uiteenspatten in een nachtmerrie. Hoe het knokken is om het diploma van basisarts te halen. Donkere dagen. Niemand ziet ze en er is geen plaats voor in Topdokters. De veerkracht en het doorzettingsvermogen zijn er echter niet minder om.