Vroeger was ik fan van de tv-serie 'The Flying Doctors' en dat is misschien wel een van de redenen waarom ik arts geworden ben, ik had immers ook nog een droom om piloot te worden. De ideale combinatie dus!

Maar terug naar de titel van mijn stukje: 'The Smiling Doctors'. Van nature heb ik nogal een brede 'smile'. Naar aanleiding van een VRT-artikel waar ik aan meewerkte over vijf redenen om meer te lachen, heb ik me verdiept in de literatuur. Ik vroeg me af of we als arts nog professioneel overkomen als we wat meer humor zouden gebruiken in onze praktijk? Het resultaat was ontnuchterend positief.

Ik ging ervan uit dat lachende specialisten minder serieus genomen zouden worden, wat misschien een negatief effect zou hebben op de patiëntrelatie, de opvolging van het advies en de samenwerking met medewerkers. Niets bleek minder waar. Eerder het tegendeel lijkt te gelden: lachen is gezond, een natuurlijke pijnstiller die ook zorgt voor de aanmaak van endorfines. Lachen werkt tegen angst en stress en brengt mensen dichter bij elkaar.

Komen we als arts nog professioneel over als we wat meer humor gebruiken in onze praktijk?

'The Smiling Doctor' doet je misschien ook denken aan Patch Adams. Een film uit 1998 waarin de komiek Robin Williams een dokter speelt die patiënten verzorgt met warmte, genegenheid, gelach en clowneske capriolen. De film is gebaseerd op het echte verhaal van de arts Hunter Doherty Adams. Hij ontwikkelde een onconventionele aanpak - gebaseerd op het idee dat humor en spel cruciaal zijn voor de gezondheid. En misschien is dat nog niet zo gek als het lijkt.

Het meest gekend voorbeeld hiervan zijn de Cliniclowns, ontstaan door de ervaring van Michael Christensen. Michael Christensen was straatartiest en clown. Toen zijn broertje in het ziekenhuis lag, bezocht hij hem vaak als clown om hem op te vrolijken. Hij merkte al snel hoe belangrijk afleiding en plezier zijn voor zieke kinderen. Hij ontwikkelde een clown-alterego Mr. Stubs waarmee hij tijdens een opendeurdag in het Baby's & Children's Hospital of Columbia Presbyterian Medical Centre zoveel succes oogstte dat dit het begin werd van georganiseerde clownsbezoeken aan kinderen in ziekenhuizen.

Een aantal studies heeft de effecten van humor en lachen op zowel de lichamelijke als de psychologische gezondheid onderzocht. Het cognitieve proces dat ons ertoe brengt iets grappig te vinden - of niet - is ingewikkeld. Beeldvormingstests tonen aan dat meerdere gebieden van de hersenen betrokken zijn bij het humorproces, waaronder gebieden die geassocieerd worden met positieve emoties en beloning. In ieder geval is men het erover eens dat wij ons tot humor aangetrokken voelen omdat het emotioneel aangenaam is. En als we iets eenmaal als grappig beschouwen, gaan we meestal lachen.

Lachen heeft talrijke effecten op het spierstelsel, het cardiovasculaire stelsel, het ademhalingsstelsel, het endocriene stelsel, het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel

Of we nu grinniken, giechelen of in tranen uitbarsten, lachen wordt geassocieerd met verschillende potentiële voordelen. Lachen heeft talrijke effecten op het spierstelsel, het cardiovasculaire stelsel, het ademhalingsstelsel, het endocriene stelsel, het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel.

Het onderzoek dat op dit gebied is bestudeerd, heeft betrekking op de invloed van lachen op het hele lichaam en kan worden onderverdeeld in de volgende belangrijkste fysiologische effecten: lachen (1) oefent en ontspant de spieren, (2) verbetert de ademhaling, (3) stimuleert de bloedsomloop, (4) vermindert stresshormonen, (5) verhoogt de afweer van het immuunsysteem, (6) verhoogt de pijndrempel en de tolerantie, en (7) verbetert het geestelijk functioneren.

De psychologische effecten van lachen hebben vooral betrekking op het feit dat het een copingmechanisme is en, ook de intermenselijke relaties verbetert.

De psychologische gezondheidsvoordelen, kunnen als volgt worden samengevat: (1) lachen vermindert stress, angst, spanning en gaat depressiesymptomen tegen; (2) verhoogt stemming, gevoel van eigenwaarde, hoop, energie en kracht; (3) verbetert geheugen, creatief denken en probleemoplossing; (4) verbetert interpersoonlijke interactie, relaties, aantrekkingskracht en nabijheid; (5) verhoogt vriendelijkheid, behulpzaamheid en bouwt groepsidentiteit, solidariteit en cohesie op; (6) bevordert psychologisch welzijn; (7) verbetert kwaliteit van leven en patiëntenzorg; en (8) intensiveert vrolijkheid en is aanstekelijk.

Lachen voelt niet alleen goed, het helpt ook therapeutisch . Ondanks de relatieve lage kwaliteit van de studies lijkt 'gesimuleerd' (niet-humoristisch) lachen effectief te zijn en ook depressieve gevoelens te verbeteren.

Lachbevorderende therapieën zijn veelbelovend als aanvulling op de belangrijkste therapieën, maar er is meer onderzoek nodig

Met de stijgende kosten voor de gezondheidszorg en de toenemende oudere bevolking, is er potentieel voor goedkope, eenvoudige interventies zonder bijwerkingen, die kunnen worden toegediend door personeel met een minimale opleiding. Lachbevorderende therapieën zijn veelbelovend als aanvulling op de belangrijkste therapieën, maar er is meer onderzoek nodig. Er zijn bijna geen bijwerkingen (lach-geïnduceerd flauwvallen) en ook geen contra-indicaties.

Toch wel mooie argumenten om als 'Smiling Doctor' door het leven te gaan. Volgens onderzoek worden degenen die een goede mop kunnen vertellen bovendien als competenter beschouwd. Sommige gegevens suggereren zelfs dat werknemers met een goed gevoel voor humor meer kans maken op loonsverhoging of promotie.

Vier succes en plezier. Moedig glimlachen, plezier en lachen aan. Als managers en leidinggevenden het gevoel hebben dat ze het naar hun zin hebben, geven ze aan dat het een leuke plek is om te werken. Las ook gekke momenten in, soms heel subtiel. Een grappig detail toevoegen op je doktersjas of hemd bijvoorbeeld kan zorgen voor een glimlach en vreugde, terwijl ze een sombere routine doorbreken.

Humor kan weliswaar soms lastig zijn, omdat het subjectief is

Humor kan weliswaar soms lastig zijn, omdat het subjectief is. Affiliatieve humor en zelfbevorderende humor kunnen beschouwd worden als gezondheidsbevorderende humorstijlen. Ze versterken sociale banden en zelfeffectiviteit op een zachte en aanvaardbare manier. Zelfspot kan ook zorgen voor een glimlach en helpen om een gespannen situatie te verlichten. Zelfrelativering helpt niet alleen om anderen te plezieren, maar is ook een goede manier om bij je collega's in een positief daglicht te komen staan.

Agressieve humor en zelfvernietigende humor daarentegen kunnen beschouwd worden als humorstijlen die de gezondheid in gevaar brengen omdat ze sociale banden net verbreken of gericht zijn tegen iemand. Houd je grappen dus eenvoudig, niet kwetsend en kort.

Als Smiling Doctor hoef je niet noodzakelijk de grappigste van de bende te zijn. Het kan ook zeer eenvoudig: glimlach. Glimlachen is besmettelijk. De zogenaamde 'spiegelneuronen' zorgen ervoor dat baby's gezichts- en emotionele reacties nabootsen. Dit is de reden waarom sitcoms vaak lachbanden bevatten - horen lachen maakt ons aan het lachen. Dus lach en kijk: anderen zullen zich bij jou aansluiten en je patiënten zullen zich beter voelen.

Vroeger was ik fan van de tv-serie 'The Flying Doctors' en dat is misschien wel een van de redenen waarom ik arts geworden ben, ik had immers ook nog een droom om piloot te worden. De ideale combinatie dus! Maar terug naar de titel van mijn stukje: 'The Smiling Doctors'. Van nature heb ik nogal een brede 'smile'. Naar aanleiding van een VRT-artikel waar ik aan meewerkte over vijf redenen om meer te lachen, heb ik me verdiept in de literatuur. Ik vroeg me af of we als arts nog professioneel overkomen als we wat meer humor zouden gebruiken in onze praktijk? Het resultaat was ontnuchterend positief. Ik ging ervan uit dat lachende specialisten minder serieus genomen zouden worden, wat misschien een negatief effect zou hebben op de patiëntrelatie, de opvolging van het advies en de samenwerking met medewerkers. Niets bleek minder waar. Eerder het tegendeel lijkt te gelden: lachen is gezond, een natuurlijke pijnstiller die ook zorgt voor de aanmaak van endorfines. Lachen werkt tegen angst en stress en brengt mensen dichter bij elkaar. 'The Smiling Doctor' doet je misschien ook denken aan Patch Adams. Een film uit 1998 waarin de komiek Robin Williams een dokter speelt die patiënten verzorgt met warmte, genegenheid, gelach en clowneske capriolen. De film is gebaseerd op het echte verhaal van de arts Hunter Doherty Adams. Hij ontwikkelde een onconventionele aanpak - gebaseerd op het idee dat humor en spel cruciaal zijn voor de gezondheid. En misschien is dat nog niet zo gek als het lijkt.Het meest gekend voorbeeld hiervan zijn de Cliniclowns, ontstaan door de ervaring van Michael Christensen. Michael Christensen was straatartiest en clown. Toen zijn broertje in het ziekenhuis lag, bezocht hij hem vaak als clown om hem op te vrolijken. Hij merkte al snel hoe belangrijk afleiding en plezier zijn voor zieke kinderen. Hij ontwikkelde een clown-alterego Mr. Stubs waarmee hij tijdens een opendeurdag in het Baby's & Children's Hospital of Columbia Presbyterian Medical Centre zoveel succes oogstte dat dit het begin werd van georganiseerde clownsbezoeken aan kinderen in ziekenhuizen. Een aantal studies heeft de effecten van humor en lachen op zowel de lichamelijke als de psychologische gezondheid onderzocht. Het cognitieve proces dat ons ertoe brengt iets grappig te vinden - of niet - is ingewikkeld. Beeldvormingstests tonen aan dat meerdere gebieden van de hersenen betrokken zijn bij het humorproces, waaronder gebieden die geassocieerd worden met positieve emoties en beloning. In ieder geval is men het erover eens dat wij ons tot humor aangetrokken voelen omdat het emotioneel aangenaam is. En als we iets eenmaal als grappig beschouwen, gaan we meestal lachen. Of we nu grinniken, giechelen of in tranen uitbarsten, lachen wordt geassocieerd met verschillende potentiële voordelen. Lachen heeft talrijke effecten op het spierstelsel, het cardiovasculaire stelsel, het ademhalingsstelsel, het endocriene stelsel, het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel. Het onderzoek dat op dit gebied is bestudeerd, heeft betrekking op de invloed van lachen op het hele lichaam en kan worden onderverdeeld in de volgende belangrijkste fysiologische effecten: lachen (1) oefent en ontspant de spieren, (2) verbetert de ademhaling, (3) stimuleert de bloedsomloop, (4) vermindert stresshormonen, (5) verhoogt de afweer van het immuunsysteem, (6) verhoogt de pijndrempel en de tolerantie, en (7) verbetert het geestelijk functioneren. De psychologische effecten van lachen hebben vooral betrekking op het feit dat het een copingmechanisme is en, ook de intermenselijke relaties verbetert. De psychologische gezondheidsvoordelen, kunnen als volgt worden samengevat: (1) lachen vermindert stress, angst, spanning en gaat depressiesymptomen tegen; (2) verhoogt stemming, gevoel van eigenwaarde, hoop, energie en kracht; (3) verbetert geheugen, creatief denken en probleemoplossing; (4) verbetert interpersoonlijke interactie, relaties, aantrekkingskracht en nabijheid; (5) verhoogt vriendelijkheid, behulpzaamheid en bouwt groepsidentiteit, solidariteit en cohesie op; (6) bevordert psychologisch welzijn; (7) verbetert kwaliteit van leven en patiëntenzorg; en (8) intensiveert vrolijkheid en is aanstekelijk.Lachen voelt niet alleen goed, het helpt ook therapeutisch . Ondanks de relatieve lage kwaliteit van de studies lijkt 'gesimuleerd' (niet-humoristisch) lachen effectief te zijn en ook depressieve gevoelens te verbeteren.Met de stijgende kosten voor de gezondheidszorg en de toenemende oudere bevolking, is er potentieel voor goedkope, eenvoudige interventies zonder bijwerkingen, die kunnen worden toegediend door personeel met een minimale opleiding. Lachbevorderende therapieën zijn veelbelovend als aanvulling op de belangrijkste therapieën, maar er is meer onderzoek nodig. Er zijn bijna geen bijwerkingen (lach-geïnduceerd flauwvallen) en ook geen contra-indicaties.Toch wel mooie argumenten om als 'Smiling Doctor' door het leven te gaan. Volgens onderzoek worden degenen die een goede mop kunnen vertellen bovendien als competenter beschouwd. Sommige gegevens suggereren zelfs dat werknemers met een goed gevoel voor humor meer kans maken op loonsverhoging of promotie.Vier succes en plezier. Moedig glimlachen, plezier en lachen aan. Als managers en leidinggevenden het gevoel hebben dat ze het naar hun zin hebben, geven ze aan dat het een leuke plek is om te werken. Las ook gekke momenten in, soms heel subtiel. Een grappig detail toevoegen op je doktersjas of hemd bijvoorbeeld kan zorgen voor een glimlach en vreugde, terwijl ze een sombere routine doorbreken.Humor kan weliswaar soms lastig zijn, omdat het subjectief is. Affiliatieve humor en zelfbevorderende humor kunnen beschouwd worden als gezondheidsbevorderende humorstijlen. Ze versterken sociale banden en zelfeffectiviteit op een zachte en aanvaardbare manier. Zelfspot kan ook zorgen voor een glimlach en helpen om een gespannen situatie te verlichten. Zelfrelativering helpt niet alleen om anderen te plezieren, maar is ook een goede manier om bij je collega's in een positief daglicht te komen staan. Agressieve humor en zelfvernietigende humor daarentegen kunnen beschouwd worden als humorstijlen die de gezondheid in gevaar brengen omdat ze sociale banden net verbreken of gericht zijn tegen iemand. Houd je grappen dus eenvoudig, niet kwetsend en kort.Als Smiling Doctor hoef je niet noodzakelijk de grappigste van de bende te zijn. Het kan ook zeer eenvoudig: glimlach. Glimlachen is besmettelijk. De zogenaamde 'spiegelneuronen' zorgen ervoor dat baby's gezichts- en emotionele reacties nabootsen. Dit is de reden waarom sitcoms vaak lachbanden bevatten - horen lachen maakt ons aan het lachen. Dus lach en kijk: anderen zullen zich bij jou aansluiten en je patiënten zullen zich beter voelen.