Vandaag is er in ons land geen mogelijkheid om een autopsie te verrichten buiten een gerechtelijke context. Als er geen sprake is van een misdrijf, is er geen regeling rond. Bij Michael Goolaerts, de 23-jarige renner die afgelopen weekend overleed tijdens Parijs-Roubaix, vraagt het parket van het Franse Cambrai wel om een onderzoek.

De jonge renner viel tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix, waarna hij het bewustzijn verloor. De artsen stelden een hartfalen vast. Maar het is niet duidelijk of dat dat voor of na de val gebeurde.

"Alleen door een autopsie en een genetisch onderzoek kom je te weten wat de oorzaak is van een onverwacht overlijden in de sport", zegt de Vereniging van Sport- en Keuringsartsen aan VRT News. Ze ijvert al langer voor een verplichte autopsie na een plotse dood. "Dat is belangrijk voor overlevers, broers en zussen, omdat we af en toe merken dat er toch wel wat genetische aandoeningen bij zitten. Dat wil zeggen dingen die vaker in de familie voorkomen".

De Vereniging stelde anderhalf jaar geleden een actieplan op. Ze dringt er op aan dat daar gevolg aan wordt gegeven. Maar de politiek is er nog niet uit.

Vandaag is er in ons land geen mogelijkheid om een autopsie te verrichten buiten een gerechtelijke context. Als er geen sprake is van een misdrijf, is er geen regeling rond. Bij Michael Goolaerts, de 23-jarige renner die afgelopen weekend overleed tijdens Parijs-Roubaix, vraagt het parket van het Franse Cambrai wel om een onderzoek.De jonge renner viel tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix, waarna hij het bewustzijn verloor. De artsen stelden een hartfalen vast. Maar het is niet duidelijk of dat dat voor of na de val gebeurde."Alleen door een autopsie en een genetisch onderzoek kom je te weten wat de oorzaak is van een onverwacht overlijden in de sport", zegt de Vereniging van Sport- en Keuringsartsen aan VRT News. Ze ijvert al langer voor een verplichte autopsie na een plotse dood. "Dat is belangrijk voor overlevers, broers en zussen, omdat we af en toe merken dat er toch wel wat genetische aandoeningen bij zitten. Dat wil zeggen dingen die vaker in de familie voorkomen".De Vereniging stelde anderhalf jaar geleden een actieplan op. Ze dringt er op aan dat daar gevolg aan wordt gegeven. Maar de politiek is er nog niet uit.