Zijn naam is Rob Hackett en hij is anesthesist in Sydney. Op een dag besloot hij zijn voornaam en functie op zijn haarkapje te schrijven. Een idee dat aanvankelijk op nogal wat verbazing onthaald werd, vertelt hij aan de Sydney Morning Herald. "Kan je je eigen naam niet onthouden?, klonk het smalend".

Maar zes maanden later is Hacketts idee door heel wat chirurgisch personeel ter wereld overgenomen, zo getuigt hij en zo getuigen ook de talrijke tweets van collega's met een foto van zichzelf met 'gepersonaliseerd' kapje.

Rob Hackett/Twitter
© Rob Hackett/Twitter

Zijn uitgangspunt is dat er veel tijd in het OK verloren kan gaan doordat collega's elkaar niet herkennen (o.m. door het mond- en haarkapje), zich mekaar niet herinneren of elkaar niet kennen tout court - bijvoorbeeld als je nieuw bent of in meerdere ziekenhuizen werkt.

Op die manier kunnen er ook medische fouten gebeuren, argumenteert de anesthesist, verwijzend naar de patiëntveiligheid. Zo herinnert hij zich incidenten waarbij een student werd aangezien voor een chirurg en gevraagd werd handelingen uit te voeren waarvoor hij niet gekwalificeerd was.

"Het is ook gewoon ongemakkelijk om met iemand samen te werken van wie je de naam niet kent of niet weet wat de persoon in kwestie doet", aldus dr. Hackett.

Zijn naam is Rob Hackett en hij is anesthesist in Sydney. Op een dag besloot hij zijn voornaam en functie op zijn haarkapje te schrijven. Een idee dat aanvankelijk op nogal wat verbazing onthaald werd, vertelt hij aan de Sydney Morning Herald. "Kan je je eigen naam niet onthouden?, klonk het smalend". Maar zes maanden later is Hacketts idee door heel wat chirurgisch personeel ter wereld overgenomen, zo getuigt hij en zo getuigen ook de talrijke tweets van collega's met een foto van zichzelf met 'gepersonaliseerd' kapje.Zijn uitgangspunt is dat er veel tijd in het OK verloren kan gaan doordat collega's elkaar niet herkennen (o.m. door het mond- en haarkapje), zich mekaar niet herinneren of elkaar niet kennen tout court - bijvoorbeeld als je nieuw bent of in meerdere ziekenhuizen werkt. Op die manier kunnen er ook medische fouten gebeuren, argumenteert de anesthesist, verwijzend naar de patiëntveiligheid. Zo herinnert hij zich incidenten waarbij een student werd aangezien voor een chirurg en gevraagd werd handelingen uit te voeren waarvoor hij niet gekwalificeerd was."Het is ook gewoon ongemakkelijk om met iemand samen te werken van wie je de naam niet kent of niet weet wat de persoon in kwestie doet", aldus dr. Hackett.