De minister wil er op die manier voor zorgen dat mucoviscidose vóór de leeftijd van twee maanden wordt vastgesteld en dat een effectievere behandeling mogelijk is, klinkt het op het kabinet. Daarmee zullen pasgeboren baby's vanaf volgend jaar op twaalf erfelijke aandoeningen worden gescreend.

De meeste van de elf aangeboren aandoeningen waar baby's vandaag al op gescreend worden zijn stofwisselingsziekten (metabole aandoeningen). Een overzicht van die aandoeningen vindt u hier.

De screening gebeurt tussen de 72 en 96 uur na de geboorte met een prikje in de rug van de hand.

De minister wil er op die manier voor zorgen dat mucoviscidose vóór de leeftijd van twee maanden wordt vastgesteld en dat een effectievere behandeling mogelijk is, klinkt het op het kabinet. Daarmee zullen pasgeboren baby's vanaf volgend jaar op twaalf erfelijke aandoeningen worden gescreend. De meeste van de elf aangeboren aandoeningen waar baby's vandaag al op gescreend worden zijn stofwisselingsziekten (metabole aandoeningen). Een overzicht van die aandoeningen vindt u hier. De screening gebeurt tussen de 72 en 96 uur na de geboorte met een prikje in de rug van de hand.