Geert Verrijken
Geert Verrijken
Hoofdredacteur Artsenkrant
analyse

31/05/18 om 23:30 - Bijgewerkt om 16:52

Oude wijn

Ons land scoort slecht op het vlak van geestelijke gezondheidszorg; de Vlaamse suïcidecijfers liggen onaanvaardbaar hoog. Het hoofd bieden aan een aantal uitdagingen vergt meer geïntegreerde zorg. Meer preventie dringt zich op. Allemaal juist en er wordt volop aan gewerkt.

Oude wijn

Three textured wooden and iron brewery barrel © BELGAIMAGE

Alles kan natuurlijk altijd beter. Helpt het de patiënt/mens vooruit dat het grootste ziekenfonds nu transformeert tot een gezondheidsfonds? Dat de CM het begrip 'positieve gezondheid' omarmt? Verboden is het niet.

Exact veertig jaar na de verklaring van Alma Ata over het belang van basisgezondheidszorg is het inzicht toch wel gemeengoed dat gezondheid niet enkel een kwestie van gezondheidszorg is. In die zin lijkt de CM 'new look' vooral op oude wijn in nieuwe zakken. Een beetje paternalistisch bovendien. We moeten "op een compleet andere manier naar gezondheid kijken en dat kan alleen als we op de juiste manier naar de mens kijken." Què? Wat is 'de juiste manier' en gaat de CM dat bepalen? Ha! Ik zie de vergaderingen van de Technisch Geneeskundige Raad al voor me. Kijk maar eens 'op de juiste manier' naar de mens bij een discussie over een nieuw nomenclatuurnummer voor een - zelfs niet technische - nieuwe prestatie.

Delen

Heeft de CM misschien een verborgen agenda?

Heeft de CM misschien een verborgen agenda? Alle ziekenfondsen zijn tegenwoordig druk zoekende naar nieuwe bestaansredenen. Organisaties hebben immers vooral de neiging om zichzelf in stand te willen houden. In essentie zijn mutualiteiten administratieve doorgeefluiken, loketten tussen de patiënt/zorgverstrekker en de overheid. Hoe groter de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid van de e-snelweg, hoe overbodiger ze zijn. Nutteloze bestuursniveaus afschaffen, blijkt voor het beleid echter een quasi onmogelijke opgave. Hetzelfde is waar voor de ziekenfondsen, het blijven machtige lobbymachines.