Die boostervaccins zullen vanaf de derde week van september toegediend worden in de vaccinatiecentra. We geven nog eens het lijstje van indicaties voor deze derde toediening van een vaccin - steeds een mRNA-vaccin, overigens.

Personen vanaf 12 jaar met verminderde immuniteit veroorzaakt door een bepaalde aandoening of een behandeling:

  • patiënten met aangeboren afweerstoornissen
  • patiënten die chronische nierdialyse krijgen (vaccinatie in ziekenhuis)
  • hiv-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm3 bloed
  • patiënten met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren, die in actieve behandeling zijn of waren in de voorbije jaren
  • stamceltransplantie- en orgaantransplantiepatiënten
  • patiënten met inflammatoire aandoeningen die behandeld worden met immunosuppressiva
  • patiënten met inflammatoire aandoeningen die behandeld worden met immunosuppressiva

De lijsten worden in eerste instantie samengesteld door het Intermutualistisch College (de ziekenfondsen). Huisartsen zullen de lijsten kunnen aanvullen - opladen is mogelijk van 13 september. Patiënten bij wie een indexbehandeling is gestart na 1 april, kunnen door de ziekenfondsen niet meer worden opgepikt.

Hoewel er voor andere patiënten vanaf 10 september geen uitnodigingen voor een eerste prik meer verstuurd zullen worden, blijven eerste prikken mogelijk. Maar de populatiemanager bekijkt hoe dat in de eerstelijnszone verloopt - in overleg met, in de eerste plaats, de huisartsen.

Na 15 oktober sluiten de vaccinatiecentra hun deuren. Vaccineren - bijvoorbeeld van tieners die 12 jaar oud worden of buitenlandse studenten - blijft mogelijk. Om je te laten vaccineren is het nooit te laat. Maar de logistieke organisatie moet herbekeken worden.

De Vlaamse overheid denkt erover om per eerstelijnszone één of twee 'apotheekhubs' te organiseren waar de vials worden aangeleverd en de vaccins worden geprepareerd.

De organisatie zal zeker berusten op de ELZ, met mobiele teams of infrastructuur op maat.

Die boostervaccins zullen vanaf de derde week van september toegediend worden in de vaccinatiecentra. We geven nog eens het lijstje van indicaties voor deze derde toediening van een vaccin - steeds een mRNA-vaccin, overigens. De lijsten worden in eerste instantie samengesteld door het Intermutualistisch College (de ziekenfondsen). Huisartsen zullen de lijsten kunnen aanvullen - opladen is mogelijk van 13 september. Patiënten bij wie een indexbehandeling is gestart na 1 april, kunnen door de ziekenfondsen niet meer worden opgepikt. Hoewel er voor andere patiënten vanaf 10 september geen uitnodigingen voor een eerste prik meer verstuurd zullen worden, blijven eerste prikken mogelijk. Maar de populatiemanager bekijkt hoe dat in de eerstelijnszone verloopt - in overleg met, in de eerste plaats, de huisartsen.Na 15 oktober sluiten de vaccinatiecentra hun deuren. Vaccineren - bijvoorbeeld van tieners die 12 jaar oud worden of buitenlandse studenten - blijft mogelijk. Om je te laten vaccineren is het nooit te laat. Maar de logistieke organisatie moet herbekeken worden.De Vlaamse overheid denkt erover om per eerstelijnszone één of twee 'apotheekhubs' te organiseren waar de vials worden aangeleverd en de vaccins worden geprepareerd.De organisatie zal zeker berusten op de ELZ, met mobiele teams of infrastructuur op maat.