In de studie bij 28 huisartsenpraktijken verspreid over de Nederlands gemeenten Gorinchem, Afferden en Hoorn, kunnen patiënten kiezen tussen een consultatie van 5, 15 of 30 minuten.

Uit de resultaten blijkt dat de korte consulten toenemen, terwijl het aantal langere consultaties afneemt. Daardoor hebben huisartsen meer tijd voor patiënten die een langere consultatie wensen. Indien nodig is er ruimte om de patiënt gerust te stellen, waardoor een doorverwijzing soms niet nodig is, klinkt het. "De zorg moet op de juiste plek plaatsvinden. Niet alles hoeft in een ziekenhuis te gebeuren, waar de kosten veel hoger zijn", aldus Ab Klink, bestuurslid bij VGZ.

Hoeveel kosten er daarmee worden bespaard, is volgens de organisatie nog niet duidelijk. Omdat de resultaten per huisartsenpraktijk verschillen, zal er nog een vervolgonderzoek plaatsvinden.

In de studie bij 28 huisartsenpraktijken verspreid over de Nederlands gemeenten Gorinchem, Afferden en Hoorn, kunnen patiënten kiezen tussen een consultatie van 5, 15 of 30 minuten.Uit de resultaten blijkt dat de korte consulten toenemen, terwijl het aantal langere consultaties afneemt. Daardoor hebben huisartsen meer tijd voor patiënten die een langere consultatie wensen. Indien nodig is er ruimte om de patiënt gerust te stellen, waardoor een doorverwijzing soms niet nodig is, klinkt het. "De zorg moet op de juiste plek plaatsvinden. Niet alles hoeft in een ziekenhuis te gebeuren, waar de kosten veel hoger zijn", aldus Ab Klink, bestuurslid bij VGZ. Hoeveel kosten er daarmee worden bespaard, is volgens de organisatie nog niet duidelijk. Omdat de resultaten per huisartsenpraktijk verschillen, zal er nog een vervolgonderzoek plaatsvinden.