Dat meldt de 'Académie de recherche et d'enseignement supérieur'.

Van de ingeschreven kandidaten hebben zo'n 3.500 al het verplichte inschrijvingsgeld van 30 euro betaald. Nadat ze de proef effectief hebben afgelegd, krijgen ze dat bedrag teruggestort. De anderen dienen de betaling tegen 10 augustus in orde te brengen, zo niet vervalt hun inschrijving, laat de Academie weten.

Ook voor reçus-collés

De kandidaten die slagen voor de toelatingsproef, kunnen de studies geneeskunde aanvatten. In 2023, het jaar dat ze normaal gezien afstuderen als ze elk jaar slagen, worden er 1.445 Riziv-nummers toegekend: 607 voor Wallonië-Brussel en 838 voor Vlaanderen.

Ook de zogenaamde 'reçus-collés' dienen voor het ingangsexamen te slagen om hun studies in het tweede jaar te kunnen voortzetten. Het gaat om geneeskundestudenten die het afgelopen academiejaar wel de vereiste 45 studiepunten behaalden, maar niet hoog genoeg scoorden op de selectieproef op het einde van dat jaar, zoals die in de Franstalige universiteiten de voorbije twee jaar werd ingericht. Die proef vervalt nu er ook bij hen een ingangsexamen bestaat.

10% slaagkans

De deelnemers worden getest op acht onderdelen, verdeeld in twee categorieën: kennis en begrip van de wetenschappelijke vakken (chemie, biologie, fysica en wiskunde) en communicatie en kritische informatie-analyse (redenering, analyse, communicatievaardigheden, inzicht in ethische dimensie van beslissingen).

Om te slagen is een gemiddeld resultaat vereist van 10/20 in elke categorie en minstens 8/20 voor elk van de acht onderdelen.

Vorig jaar schatte Franstalig minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt dat maar 10% van de kandidaten voor de proef zouden slagen.

(Bron: Belga)

Dat meldt de 'Académie de recherche et d'enseignement supérieur'. Van de ingeschreven kandidaten hebben zo'n 3.500 al het verplichte inschrijvingsgeld van 30 euro betaald. Nadat ze de proef effectief hebben afgelegd, krijgen ze dat bedrag teruggestort. De anderen dienen de betaling tegen 10 augustus in orde te brengen, zo niet vervalt hun inschrijving, laat de Academie weten.Ook voor reçus-collésDe kandidaten die slagen voor de toelatingsproef, kunnen de studies geneeskunde aanvatten. In 2023, het jaar dat ze normaal gezien afstuderen als ze elk jaar slagen, worden er 1.445 Riziv-nummers toegekend: 607 voor Wallonië-Brussel en 838 voor Vlaanderen.Ook de zogenaamde 'reçus-collés' dienen voor het ingangsexamen te slagen om hun studies in het tweede jaar te kunnen voortzetten. Het gaat om geneeskundestudenten die het afgelopen academiejaar wel de vereiste 45 studiepunten behaalden, maar niet hoog genoeg scoorden op de selectieproef op het einde van dat jaar, zoals die in de Franstalige universiteiten de voorbije twee jaar werd ingericht. Die proef vervalt nu er ook bij hen een ingangsexamen bestaat.10% slaagkansDe deelnemers worden getest op acht onderdelen, verdeeld in twee categorieën: kennis en begrip van de wetenschappelijke vakken (chemie, biologie, fysica en wiskunde) en communicatie en kritische informatie-analyse (redenering, analyse, communicatievaardigheden, inzicht in ethische dimensie van beslissingen).Om te slagen is een gemiddeld resultaat vereist van 10/20 in elke categorie en minstens 8/20 voor elk van de acht onderdelen.Vorig jaar schatte Franstalig minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt dat maar 10% van de kandidaten voor de proef zouden slagen.(Bron: Belga)