De brief, voluit 'FACTSHEET covid-19-vaccinatie van en voor artsen & geïnteresseerde patiënten', is een initiatief van de organisatie Artsen voor Vrijheid.

De algemene insteek van de brief is de vraag of "het vaccin nodig, veilig en effectief is".

"Op vraag van veel verontruste artsen namen we de beweringen uit deze 'Factsheet' onder de loep", klinkt het bij Gezondheid en Wetenschap.

In een factcheck weerlegt de redactie van Gezondheid en Wetenschap, met als hoofdredacteur dr. Marleen Finoulst, beweringen uit de brief met behulp van wetenschappelijke bronnen.

Deze factcheck kan u hier vinden.

De Zevende Dag

De factcheck komt er op een moment dat vaccinatietwijfel aandacht krijgt in verschillende media (Humo, Telefacts Nu, ...). Afgelopen weekend zette 'De Zevende Dag' een aantal anti-vaxxers (waaronder een van de bezielers van Artsen voor Vrijheid) rond de tafel samen met vaccinoloog Pierre Van Damme. Op die beslissing kwamen heel wat (negatieve) reacties, niet in het minst op sociale media. Algemene teneur was dat de ideeën die de anti-vaxxers er poneerden, haaks staan op wetenschap.

"In de nasleep van het debat dat deze week losbarstte, hebben we gekozen om eenmalig ook de tegenstanders aan tafel te zetten. Wel met iemand erbij die met kennis van zaken meteen standpunten kon weerleggen en argumenten ontkrachten", klonk het bij de VRT.

De brief, voluit 'FACTSHEET covid-19-vaccinatie van en voor artsen & geïnteresseerde patiënten', is een initiatief van de organisatie Artsen voor Vrijheid.De algemene insteek van de brief is de vraag of "het vaccin nodig, veilig en effectief is". "Op vraag van veel verontruste artsen namen we de beweringen uit deze 'Factsheet' onder de loep", klinkt het bij Gezondheid en Wetenschap. In een factcheck weerlegt de redactie van Gezondheid en Wetenschap, met als hoofdredacteur dr. Marleen Finoulst, beweringen uit de brief met behulp van wetenschappelijke bronnen. Deze factcheck kan u hier vinden.De Zevende DagDe factcheck komt er op een moment dat vaccinatietwijfel aandacht krijgt in verschillende media (Humo, Telefacts Nu, ...). Afgelopen weekend zette 'De Zevende Dag' een aantal anti-vaxxers (waaronder een van de bezielers van Artsen voor Vrijheid) rond de tafel samen met vaccinoloog Pierre Van Damme. Op die beslissing kwamen heel wat (negatieve) reacties, niet in het minst op sociale media. Algemene teneur was dat de ideeën die de anti-vaxxers er poneerden, haaks staan op wetenschap."In de nasleep van het debat dat deze week losbarstte, hebben we gekozen om eenmalig ook de tegenstanders aan tafel te zetten. Wel met iemand erbij die met kennis van zaken meteen standpunten kon weerleggen en argumenten ontkrachten", klonk het bij de VRT.