Juicht ende jubelt, want de verkiezingen zijn weer in het land. Het is weer tijd voor de periodieke marketingcampagne van partijkopstukken die krachtdadige standpunten innemen om de nog twijfelende kiezer over de streep te trekken om toch maar hun bolletje rood te kleuren. Om daarna - hopelijk - in een coalitie te kunnen stappen, waar de grootste gemene deler in een regeerakkoord wordt gegoten.

Vergeef mijn cynisme, maar het moest me toch even van het hart. Dat lucht op...

Maar er is iets dat mijn bloed nog meer doet koken, en dat is het totale gebrek aan visie op gezondheidszorg, inclusief in de stemtest van onze nationale omroep, de VRT. Op hun nieuwssite leuren ze al weken met een test om te bepalen voor welke partij u best zou stemmen, als u dat nog niet zou weten. Veel wijzer wordt een mens echter niet. Heel vaak is het een allegaartje van zoveel % voor die partij, zoveel voor die %,...

Zou het niet makkelijker zijn mochten we per thema kunnen stemmen? Voor gezondheidszorg stem ik rood, voor economie blauw, voor klimaat groen, om maar een voorbeeld te geven. Dan zou het meer een bevolkingsbevraging zijn dan een rondje stemmen ronselen.

Zou het niet makkelijker zijn mochten we per thema kunnen stemmen?

De grote afwezige in bovenvermelde stemtest was trouwens gezondheidszorg. Ik dacht nochtans dat sociale zekerheid de grootste uitgavenpost was voor ons als belastingbetaler. Maar blijkbaar niet groot genoeg om er een vraag over te stellen. Gelukkig waren er nog belangrijkere thema's in de test, zoals of iemand een hoofddoek mag dragen aan het loket van de gemeente, en of dopjes aan een fles moeten blijven hangen (want die dopjes gooien we apart weg van het flesje, dat we wel bij de PMD doen?).

Kortom, er schort iets aan visie. Onlangs was ik op een verkiezingsdebat, want ik wil wel geïnformeerd dit soort columns schrijven. In het anderhalf uur waarin alle partijen (ja, zelfs Voor U was aanwezig, wat niet kan gezegd worden bij de VRT stemtest) ruim de tijd hadden om hun standpunten toe te lichten, was het schrijnend om te zien hoe weinigen er in slaagden een holistische visie rond gezondheidszorg te poneren.

Vertrekkend vanuit de burger - u weet wel, die persoon die in het stemlokaal staat en uiteindelijk ook het loon van alle politici betaalt - waarbij het belang van het individu gebalanceerd centraal staat ten opzichte van wat maatschappelijk kan en verantwoord is, los van op welk niveau dat sinds de zesde staatshervorming beland is. Zo'n visie, op lange termijn, los van ambtstermijnen.

De burger, de Vlaming, de Belg, de Europeaan, verdient beter, beste politici. Tijd voor een visie, en graag snel. Voor het kalf verdronken is in het communautaire debat.

Juicht ende jubelt, want de verkiezingen zijn weer in het land. Het is weer tijd voor de periodieke marketingcampagne van partijkopstukken die krachtdadige standpunten innemen om de nog twijfelende kiezer over de streep te trekken om toch maar hun bolletje rood te kleuren. Om daarna - hopelijk - in een coalitie te kunnen stappen, waar de grootste gemene deler in een regeerakkoord wordt gegoten. Vergeef mijn cynisme, maar het moest me toch even van het hart. Dat lucht op...Maar er is iets dat mijn bloed nog meer doet koken, en dat is het totale gebrek aan visie op gezondheidszorg, inclusief in de stemtest van onze nationale omroep, de VRT. Op hun nieuwssite leuren ze al weken met een test om te bepalen voor welke partij u best zou stemmen, als u dat nog niet zou weten. Veel wijzer wordt een mens echter niet. Heel vaak is het een allegaartje van zoveel % voor die partij, zoveel voor die %,...Zou het niet makkelijker zijn mochten we per thema kunnen stemmen? Voor gezondheidszorg stem ik rood, voor economie blauw, voor klimaat groen, om maar een voorbeeld te geven. Dan zou het meer een bevolkingsbevraging zijn dan een rondje stemmen ronselen.De grote afwezige in bovenvermelde stemtest was trouwens gezondheidszorg. Ik dacht nochtans dat sociale zekerheid de grootste uitgavenpost was voor ons als belastingbetaler. Maar blijkbaar niet groot genoeg om er een vraag over te stellen. Gelukkig waren er nog belangrijkere thema's in de test, zoals of iemand een hoofddoek mag dragen aan het loket van de gemeente, en of dopjes aan een fles moeten blijven hangen (want die dopjes gooien we apart weg van het flesje, dat we wel bij de PMD doen?). Kortom, er schort iets aan visie. Onlangs was ik op een verkiezingsdebat, want ik wil wel geïnformeerd dit soort columns schrijven. In het anderhalf uur waarin alle partijen (ja, zelfs Voor U was aanwezig, wat niet kan gezegd worden bij de VRT stemtest) ruim de tijd hadden om hun standpunten toe te lichten, was het schrijnend om te zien hoe weinigen er in slaagden een holistische visie rond gezondheidszorg te poneren. Vertrekkend vanuit de burger - u weet wel, die persoon die in het stemlokaal staat en uiteindelijk ook het loon van alle politici betaalt - waarbij het belang van het individu gebalanceerd centraal staat ten opzichte van wat maatschappelijk kan en verantwoord is, los van op welk niveau dat sinds de zesde staatshervorming beland is. Zo'n visie, op lange termijn, los van ambtstermijnen.De burger, de Vlaming, de Belg, de Europeaan, verdient beter, beste politici. Tijd voor een visie, en graag snel. Voor het kalf verdronken is in het communautaire debat.