Het project heet Medrona en was een van de 136 projectvoorstellen in het kader van Smart Mobility Belgium (SMB), een initiatief van de federale minister van Transport Alexander De Croo (Open Vld) en minister voor Communicatie François Bellot (MR).

Initiatiefnemer Helicus wil een systeem ontwikkelen om op een betrouwbare, ecologische en efficiënte manier menselijk weefsel, bloed- en urinestalen of apotheekbereidingen te vervoeren tussen ziekenhuizen. De drones vliegen met hun 'vracht' van dak tot dak, op een kruishoogte van 150 meter -- binnen de grenzen van het zogenaamde lage luchtruim.

"Ziekenhuizen gaan meer en meer samenwerken in netwerken. Zeker binnen Antwerpen wordt mobiliteit daarom een steeds grotere uitdaging", zegt Willeke Dijkhoffz, algemeen directeur van GZA Ziekenhuizen.

Met dit project willen GZA Ziekenhuizen tegemoetkomen aan "de stijgende vraag naar efficiënt intern transport". Drones lopen geen vertragingen op door files of stoplichten en ontwijken op die manier de groeiende transportproblemen op de weg. Bovendien is de af te leggen afstand korter, zodat labomonsters en medicatie veel sneller op hun bestemming geraken, klinkt het.

In de tweede helft van 2019 gaan de eerste testvluchten voor GZA Ziekenhuizen van start tussen campussen Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Elke dag vinden zo'n 1.300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.

Het project heet Medrona en was een van de 136 projectvoorstellen in het kader van Smart Mobility Belgium (SMB), een initiatief van de federale minister van Transport Alexander De Croo (Open Vld) en minister voor Communicatie François Bellot (MR).Initiatiefnemer Helicus wil een systeem ontwikkelen om op een betrouwbare, ecologische en efficiënte manier menselijk weefsel, bloed- en urinestalen of apotheekbereidingen te vervoeren tussen ziekenhuizen. De drones vliegen met hun 'vracht' van dak tot dak, op een kruishoogte van 150 meter -- binnen de grenzen van het zogenaamde lage luchtruim. "Ziekenhuizen gaan meer en meer samenwerken in netwerken. Zeker binnen Antwerpen wordt mobiliteit daarom een steeds grotere uitdaging", zegt Willeke Dijkhoffz, algemeen directeur van GZA Ziekenhuizen.Met dit project willen GZA Ziekenhuizen tegemoetkomen aan "de stijgende vraag naar efficiënt intern transport". Drones lopen geen vertragingen op door files of stoplichten en ontwijken op die manier de groeiende transportproblemen op de weg. Bovendien is de af te leggen afstand korter, zodat labomonsters en medicatie veel sneller op hun bestemming geraken, klinkt het.In de tweede helft van 2019 gaan de eerste testvluchten voor GZA Ziekenhuizen van start tussen campussen Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Elke dag vinden zo'n 1.300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.