Haal je blauwe krokodillenstempel maar boven, het was weer van dat. Voor de mensen die de blauwe krokodil niet kennen, dit is een actie vanuit Domus Medica om zinloze attesten de wereld uit te helpen. En er zijn er nogal wat.

En zo had ik het onlangs ook nog vlaggen: een verzekeringskwestie vereiste een verklaring van de huisarts. Het feit dat ik deze gegevens als patiënt zelf uit COZO kon halen, deden even niet ter zake blijkbaar. Mijn arts moest en zou dat doen en een briefje typen.

Nu heb ik een vriendelijke huisarts, die zonder (hoorbaar) morren dat heeft gedaan. En het leidde tot een gesprek over de betaling van zulke attesten. Want uiteindelijk komt de rekening van haar tijd terecht bij de belastingbetaler, weliswaar via de nodige tussenschakels. Ik, als patiënt, betaal slechts vier euro. En die mag ik nog terugvorderen van de verzekeraar. Super geregeld, toch...

Je kan je echter wel afvragen of de maatschappij moet opdraaien voor een kost die op het einde van de rit een private verzekeraar minder kosten gaat opleveren, en dus meer winst. Ik voel een deontologische discussie opborrelen.

We leven in een illusie dat zorg gratis is, maar iemand betaalt op het einde van de rit altijd de rekening

En je kan je ook afvragen waarom we per sé mensen de illusie moeten geven dat een doktersbezoek slechts vier euro kost. Ik ben een technoloog, dus besef genoeg hoe simpel het zou kunnen zijn om de patiënt de volle pot te laten betalen en onmiddellijk de tussenkomst op de rekening van diezelfde patiënt terug te storten. Zonder attestjes in brievenbussen van mutualiteiten te moeten gaan steken, waar we gelukkig grotendeels vanaf zijn. Het zou ons als patiënt tenminste bewust maken van hoeveel het kost. Is dat dan geen vestzak-broekzak-operatie? Uiteraard, maar eentje met een doel: bewustwording. We leven in een illusie dat zorg gratis is, maar iemand betaalt op het einde van de rit altijd de rekening. Noem het de overheid, maar dat zijn uiteindelijk wij allemaal. L'état, c'est nous.

Diezelfde dag moest ik ook naar de dierenarts met de kat des huizes. Iets met bewustwording... Absolute aanrader.

Haal je blauwe krokodillenstempel maar boven, het was weer van dat. Voor de mensen die de blauwe krokodil niet kennen, dit is een actie vanuit Domus Medica om zinloze attesten de wereld uit te helpen. En er zijn er nogal wat. En zo had ik het onlangs ook nog vlaggen: een verzekeringskwestie vereiste een verklaring van de huisarts. Het feit dat ik deze gegevens als patiënt zelf uit COZO kon halen, deden even niet ter zake blijkbaar. Mijn arts moest en zou dat doen en een briefje typen. Nu heb ik een vriendelijke huisarts, die zonder (hoorbaar) morren dat heeft gedaan. En het leidde tot een gesprek over de betaling van zulke attesten. Want uiteindelijk komt de rekening van haar tijd terecht bij de belastingbetaler, weliswaar via de nodige tussenschakels. Ik, als patiënt, betaal slechts vier euro. En die mag ik nog terugvorderen van de verzekeraar. Super geregeld, toch...Je kan je echter wel afvragen of de maatschappij moet opdraaien voor een kost die op het einde van de rit een private verzekeraar minder kosten gaat opleveren, en dus meer winst. Ik voel een deontologische discussie opborrelen. En je kan je ook afvragen waarom we per sé mensen de illusie moeten geven dat een doktersbezoek slechts vier euro kost. Ik ben een technoloog, dus besef genoeg hoe simpel het zou kunnen zijn om de patiënt de volle pot te laten betalen en onmiddellijk de tussenkomst op de rekening van diezelfde patiënt terug te storten. Zonder attestjes in brievenbussen van mutualiteiten te moeten gaan steken, waar we gelukkig grotendeels vanaf zijn. Het zou ons als patiënt tenminste bewust maken van hoeveel het kost. Is dat dan geen vestzak-broekzak-operatie? Uiteraard, maar eentje met een doel: bewustwording. We leven in een illusie dat zorg gratis is, maar iemand betaalt op het einde van de rit altijd de rekening. Noem het de overheid, maar dat zijn uiteindelijk wij allemaal. L'état, c'est nous.Diezelfde dag moest ik ook naar de dierenarts met de kat des huizes. Iets met bewustwording... Absolute aanrader.