Op 21 maart lanceerde het Instituut van Gezondheid en Samenleving UCLouvain (IRSS) een uitgebreid onderzoek naar de psychologische en sociale impact van de huidige quarantaine. Iets meer dan helft (52%) van de 15.000 Belgen die vijf dagen na het begin van de lockdown reageerden, bevindt zich in een toestand van 'psychologisch onbehagen', zo stelden de onderzoekers vast. Voor hun studie gebruikten ze het meetinstrument de GHQ-12.

Ze maken daarbij de vergelijking met het gezondheidsonderzoek dat Sciensano om de vijf jaar (voor het laatst in 2018) bij de Belgische bevolking uitvoert, waaruit blijkt dat 18% zich meestal in een situatie van psychologisch onbehagen bevindt.

De balken in licht- en donkergrijs komen overeen met de resultaten van de 'Covid en ik'- enquête van zaterdag 21 maart 2020 (vrouwen-lichtgrijs; mannen-donkergrijs); de zwarte lijnen komen overeen met de resultaten van de Belgische gezondheidsenquête van 2018., UCLouvain
De balken in licht- en donkergrijs komen overeen met de resultaten van de 'Covid en ik'- enquête van zaterdag 21 maart 2020 (vrouwen-lichtgrijs; mannen-donkergrijs); de zwarte lijnen komen overeen met de resultaten van de Belgische gezondheidsenquête van 2018. © UCLouvain

Uit de resultaten blijkt verder dat hoe vaker mensen worden blootgesteld aan de directe gevolgen van de corona-epidemie, hoe meer dit gevoel van onbehagen toeneemt. Zo geeft 67% van de respondenten aan in psychische nood te verkeren als een naaste wordt getroffen die onder hetzelfde dak woont, bij respondenten die zelf getroffen zijn is dit 73%.

Zorgpersoneel

Van de 15.000 respondenten vulden iets meer dan 2.000 actieve gezondheidswerkers de enquête in; bij de helft daarvan is psychologisch onbehagen vast te stellen. De redenen voor dat onbehagen zijn weliswaar anders dan bij de overige ondervraagden: zo maakt zowat 42% van de zorgverleners zich zorgen over het dragen van het coronavirus, in vergelijking met 28% van de andere respondenten. Verder is een op drie (32%) zorgverleners vaker dan voorheen aanwezig op hun werkplek, en is ook de werklast toegenomen. Bij de overige respondenten werkt de helft van thuis uit, een derde is ten minste een deel van hun werkzaamheden verloren.

De onderzoekers zullen de impact van lockdown op de langere termijn blijven analyseren. Na een maand quarantaine worden de deelnemers opnieuw gecontacteerd om hun ervaringen te delen. De komende weken zal de studie ook worden aangevuld met internationale resultaten.

Deelnemen aan het onderzoek van de UCLouvain i.s.m. UAntwerpen kan nog steeds.

Op 21 maart lanceerde het Instituut van Gezondheid en Samenleving UCLouvain (IRSS) een uitgebreid onderzoek naar de psychologische en sociale impact van de huidige quarantaine. Iets meer dan helft (52%) van de 15.000 Belgen die vijf dagen na het begin van de lockdown reageerden, bevindt zich in een toestand van 'psychologisch onbehagen', zo stelden de onderzoekers vast. Voor hun studie gebruikten ze het meetinstrument de GHQ-12.Ze maken daarbij de vergelijking met het gezondheidsonderzoek dat Sciensano om de vijf jaar (voor het laatst in 2018) bij de Belgische bevolking uitvoert, waaruit blijkt dat 18% zich meestal in een situatie van psychologisch onbehagen bevindt. Uit de resultaten blijkt verder dat hoe vaker mensen worden blootgesteld aan de directe gevolgen van de corona-epidemie, hoe meer dit gevoel van onbehagen toeneemt. Zo geeft 67% van de respondenten aan in psychische nood te verkeren als een naaste wordt getroffen die onder hetzelfde dak woont, bij respondenten die zelf getroffen zijn is dit 73%.ZorgpersoneelVan de 15.000 respondenten vulden iets meer dan 2.000 actieve gezondheidswerkers de enquête in; bij de helft daarvan is psychologisch onbehagen vast te stellen. De redenen voor dat onbehagen zijn weliswaar anders dan bij de overige ondervraagden: zo maakt zowat 42% van de zorgverleners zich zorgen over het dragen van het coronavirus, in vergelijking met 28% van de andere respondenten. Verder is een op drie (32%) zorgverleners vaker dan voorheen aanwezig op hun werkplek, en is ook de werklast toegenomen. Bij de overige respondenten werkt de helft van thuis uit, een derde is ten minste een deel van hun werkzaamheden verloren.De onderzoekers zullen de impact van lockdown op de langere termijn blijven analyseren. Na een maand quarantaine worden de deelnemers opnieuw gecontacteerd om hun ervaringen te delen. De komende weken zal de studie ook worden aangevuld met internationale resultaten.Deelnemen aan het onderzoek van de UCLouvain i.s.m. UAntwerpen kan nog steeds.