Belgian Oncology News

Web weergave

2022 haalt de geschiedenisboeken, dat is nu al zeker. Met wat in dit eerste post-coronajaar - dat hopen we met z'n allen - gebeurde, kun je meerdere magazines vullen. Denken we maar aan de oorlog in Oekraïne, de alsmaar stijgende energieprijzen en de lange, hete zomer annex droogte. Gisteren nog stierf de Queen, vandaag wint Remco de Vuelta.

EDITORIAAL

In deze editie van de BOhN kijken we graag terug op een aantal interessante presentaties gedurende het voorbije ASCO-congres. In dit artikel focussen we op hoofd- en halstumoren.

HIGHLIGHTS

Het wetenschappelijke programma van ESMO WCGIC 2022 (29 juni-2 juli) verkende het brede veld van de digestieve oncologie. We geven hier een samenvatting en focussen op de nieuwe gegevens, voorgesteld tijdens het congres en op het recente ASCO-congres.

HIGHLIGHTS

De tocht van een CLL-patiënt begint vaak bij de toevallige vaststelling van een onverwacht verhoogd lymfocytenaantal door de eerstelijnszorg en de verwijzing naar een hemato-oncoloog. Deze patiënt is initieel meestal asymptomatisch en wordt daarom opgevolgd tot een geijkte indicatie voor een behandeling voorkomt.

DWARS DOOR DE HEMATOLOGIE

Het aantal ribosomen stijgt sterk tijdens de pathogenese van kanker. Sinds enkele jaren worden veelbelovende, klinische studies uitgevoerd met geneesmiddelen die de biogenese ervan remmen. Vorsers van de ULB hebben aangetoond dat die geneesmiddelen maar werken als de omgeving van de tumor een normale hoeveelheid glutamine bevat.

DOSSIER

Het Brusselse health-tech bedrijf Nutrinomics heeft als eerste in Europa een gepersonaliseerd voedingsplatform, Zest Cancer, ontwikkeld voor kankerpatiënten. Het bedrijf richt zich op symptoommanagement, en op het verbeteren van de nutritionele status en de levenskwaliteit.

INNOVATIE