Belgian Oncology News

cover Belgian Oncology News

Lees nr. 04 | 18 juli 2022

Web weergave

Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel en ik - verwonderend, bewonderend, me opnieuw 20 voelend - op een wei ergens in de buurt van Leuven met open mond stond te kijken, luisterend naar Nick Cave, een man die op een paar maanden na even 'jong' is als ikzelf, dacht ik er bij het horen van dit nummer aan dat ik nog een editoriaal moest neerpennen voor deze editie van de BOhN.

EDITORIAAL

Op 16 juni 2022 organiseerde de BGDO in samenwerking met Roularta HealthCare een educatieve meeting over de diagnose en therapie van primaire levertumoren. Dr. Bart Op De Beeck (UZ Antwerpen), dr. Filip Gryspeerdt (UZ Gent), dr. Michaël Vouche (ULB) en prof. dr. Jeroen Dekervel (UZ Leuven) gaven een presentatie. Prof. dr. Ivan Borbath (UCL Brussels) en prof. dr. Anne Demols (ULB Erasme) modereerden de sessies.

HIGHLIGHTS

Op een druk bijgewoonde plechtigheid in aanwezigheid van minister Frank Vandenbroucke werd de Galenusprijs voor Geneesmiddelen dit jaar toegekend aan Trodelvy van het bedrijf Gilead. De Galenusprijs voor medische hulpmiddelen ging naar Farapulse van Boston Scientific, een device tegen hartritmestoornissen. Onderzoekster Ana Beloqui (UC Louvain) kreeg de Farmacologieprijs voor haar werk rond de orale toediening van peptiden.

HIGHLIGHTS

Als een selectie uit de vijf orale sessies, beide plenaire sessies, het presidentieel symposium en de openingsceremonie, geeft dit totaal van uiteenzettingen een goed inzicht in wat EHA22 als aanbod had.

HIGHLIGHTS

De maligne laaggradige lymfomen verdienen onze aandacht: ze vormen tot een derde of meer van alle NHL, ze zijn zogenaamd indolent maar potentieel herhaald heropduikend, kunnen transformeren naar agressieve vormen en hebben een significante impact op de levenskwaliteit van de patiënten. Toch duiken beloftevolle nieuwe behandelingen op met nieuwe molecules en combinaties!

DWARS DOOR DE HEMATOLOGIE

Nadat wegens de gekende reden de hoogmis van de oncologische research twee opeenvolgende jaren virtueel was doorgegaan, werd dit jaar opnieuw de mogelijkheid geboden om live in Chicago deze meeting te volgen. Ze werd iets minder druk bijgewoond dan in het verleden, maar toch waren er nog 31.000 aanwezigen op het congres zelf. Nog eens 11.500 geïnteresseerden volgden de meeting online.

HIGHLIGHTS

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei 2022 vond de Scientific Summits Conference plaats in aanwezigheid van een live publiek in Oostende, maar artsen konden de meeting ook online volgen. In dit verslag gaan we dieper in op een aantal sessies over prostaatkanker (PCa).

HIGHLIGHTS

Patiënten met hersentumoren kunnen door een aantasting van het centraal zenuwstelsel al snel in hun behandeltraject te kampen krijgen met zware neurologische of cognitieve problemen. Een tijdige en geïndividualiseerde revalidatie zou deze patiëntengroep helpen in het behoud van de aangetaste functies met een verhoogde levenskwaliteit als gevolg. Kom op tegen Kanker (KOTK) pleit dan ook voor revalidatie op maat die gestart wordt tijdens de kankerbehandeling en voor de nodige financiering.

SUPPORTIEVE ZORG