Eerste resultaten over kankerscreening met de NIPT

13/12/18 om 00:00 - Bijgewerkt op 12/12/18 om 13:28

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan worden gebruikt om bloedkanker op te sporen. En dat niet alleen bij zwangere vrouwen, maar ook in de algemene bevolking. De test onderzoekt het DNA dat in het bloed circuleert.

Eerste resultaten over kankerscreening met de NIPT

© © Olaf Döring/imageBROKER

Dat DNA kan genetisch materiaal van kankercellen omvatten. Onlangs werden de eerste resultaten van een studie van UZ Leuven (KUL) gepubliceerd in Annals of Oncology.

De laatste twee jaar heeft het centrum voor menselijke erfelijkheid van het UZ Leuven bij acht zwangeren bij wie een NIPT was uitgevoerd, een kanker gediagnosticeerd. Bij een grondig onderzoek werd vastgesteld dat abnormale resultaten van een NIPT inderdaad niet toe te schrijven waren aan chromosomale afwijkingen bij de foetus, maar aan een kanker bij de moeder. Andermaal een bewijs, mocht dat nog nodig zijn, dat het DNA van tal van tumoren in het bloed circuleert.

Op die manier kwamen de vorsers van de Belgische universiteit op het idee om de NIPT te gebruiken voor opsporing van kanker in een gezonde algemene populatie. In een grootschalige studie werden bloedstalen afgenomen bij 1.002 patiënten ouder dan 65 jaar. De onderzoekers hebben de stalen geanalyseerd om een eventuele kanker in een pril stadium op te sporen.

De eerste resultaten van de studie werden gepubliceerd in Annals of Oncology. Bij een klein aantal proefpersonen werd een maligne bloedziekte gediagnosticeerd: een hodgkinlymfoom of een non-hodgkinlymfoom bij vijf en precursortekenen van een chronische leukemie bij een zesde. Bij 24 andere proefpersonen werden genetische afwijkingen in het bloed ontdekt, maar geen kanker. Die mensen zullen worden gevolgd om na te gaan of ze later eventueel kanker zullen ontwikkelen.

Lenaerts L et al. Genomewide copy number alteration screening of circulating plasma DNA: potential for the detection of incipient tumors. Ann Oncol. 2018 Oct 29. doi: 10.1093/annonc/mdy476. https://academic.oup.com/annonc/advance-article-abstract/doi/10.1093/annonc/mdy476/5146337

Dr. Jacques Ninane

Lees meer over: