Kritische blik op het Congolees strategisch oftalmologie-plan

Kritische blik op het Congolees strategisch oftalmologie-plan

In september vergaderden heel wat oogspecialisten in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Ze legden er de laatste hand aan een 'nationaal strategisch plan voor de oftalmologie'. Dat wordt op 8 december gelanceerd. De NGO Licht voor de Wereld had er een stevige hand in.

Bvas blijft achter 'lineaire indexering' staan

Bvas blijft achter 'lineaire indexering' staan

Bvas verwerpt het Riziv-voorstel van een selectieve besparing op de index. Naast de besparing voor 2018 hangen ook Recip-e en de hervorming van de accreditering als donkere wolken over een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen, vindt Bvas-voorzitter Marc Moens.

Ziekenhuizen moeten rapporten blijven opsturen

Ziekenhuizen moeten rapporten blijven opsturen

Ziekenhuizen moeten verslagen over patiënten met de eHealth-box bezorgen aan de huisarts. Daarover stuurde het Franstalige GBO (lid van Kartel) een brief naar alle medische raden.

Een hart voor dansen én dementie

Een hart voor dansen én dementie

Mensen die voldoende bewegen hebben minder kans op dementie, dat heeft wetenschappelijk onderzoek voldoende aangetoond. Meer bewegen heeft een positieve invloed op dementie. Het stopt dementie niet, maar vertraagt het proces wel. Mensen met én zonder dementie aanzetten tot bewegen is dan ook de boodschap van het tweejaarlijkse dansfeest Danshart, georganiseerd door S-Sport // Recreas voor het goede doel.

Akkoord?!

Karin Jiroflée - Beste zorgverstrekkers,Vorig jaar stuurde Maggie De Block een schokgolf door sector gezondheidszorg met een besparing van 900 miljoen. De besparingen bleven niet zonder gevolg.

Award 'Specialist van het Jaar' uitgereikt aan Piet Noë

Award 'Specialist van het Jaar' uitgereikt aan Piet Noë

Oogarts Piet Noë kreeg afgelopen zaterdag uit handen van minister Jo Vandeurzen de award 'Specialist van het Jaar'. Artsenkrant reikt die prijs dit jaar voor het eerst uit, aan een specialist die op wetenschappelijk, praktisch en maatschappelijk vlak een meerwaarde biedt. Meer dan 3.000 artsen brachten hun stem uit.

'Specialist van het Jaar kan rolmodel zijn'

'Specialist van het Jaar kan rolmodel zijn'

De arts-specialist heeft een unieke positie binnen onze gezondheidszorg. De prijs 'De Specialist van het jaar' brengt die positie in beeld op een "rijke" manier, met oog voor verschillende dimensies van het arts-zijn. Dat zei minister Jo Vandeurzen afgelopen zaterdag tijdens de prijsuitreiking van De Specialist van het Jaar.

Brussel grijpt naast Europees Geneesmiddelenagentschap

Brussel grijpt naast Europees Geneesmiddelenagentschap

Premier Michel mocht nog zo zijn best hebben gedaan, het European Medicines Agency (EMA) verhuist naar Amsterdam en niet naar Brussel. Door de nakende Brexit was het EMA - dat nu in Londen gevestigd is - genoodzaakt naar het Europese vasteland te verhuizen. 19 lidstaten stelden hun kandidatuur want, behalve het EMA zelf, belooft die ene verhuizing ook een rist van verhuizingen van andere satelliet- instellingen. Brussel sneuvelde al in de eerste ronde.

Ook in Congo wil het oog wat

Ook in Congo wil het oog wat

Geert Verrijken - Niet alleen in België is oogheelkunde een van de meer lucratieve takken van de geneeskunde. In Congo is dat evengoed zo. Dat merk je, vergeleken met de algemene ziekenhuizen zijn de oogklinieken waar de NGO Licht voor de Wereld projecten steunt, toonbeelden van netheid, organisatie en goed management.

Toppie!

Pieter Koopman - Kunt u zich soms ook zo ergeren aan een TV-programma als 'Topdokters'? Geen kwaad woord over de opgevoerde collega's uiteraard, die - in een kraaknet grasgroen operatiepakje gehesen - hun erudiete licht laten schijnen over de belangwekkende medische problemen van de dag, en ondertussen hun uiterste best doen om zo weinig mogelijk bloed van het scherm te laten spatten.

Oogarts Piet Noë is 'Specialist van het Jaar'

Oogarts Piet Noë is 'Specialist van het Jaar'

Veerle Caerels - Vanmiddag ontving oogarts Piet Noë uit handen van Vlaams minister voor o.a. gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) de eerste editie van de award 'Specialist van het Jaar'. Deze verkiezing bekroont een verdienstelijke arts-specialist. Het event is een samenwerking tussen Artsenkrant/Le Journal du Médecin en het Verbond der Belgische Specialisten. Meer dan 3.000 artsen-lezers brachten hun stem uit. Dokter Philippe Devos is de Franstalige laureaat.

Studenten geneeskunde houden vinger aan de pols van Brusselse shoppers

Studenten geneeskunde houden vinger aan de pols van Brusselse shoppers

Bezoekers van de City 2 in de Brusselse Nieuwsstraat krijgen op zaterdag 18 november een inschatting van hun risico op hart- en vaatziekten. Het initiatief gaat uit van de Belgian Medical Students' Association (BeMSA).

Eerste Vlaamse hackathon over suïcidepreventie

Eerste Vlaamse hackathon over suïcidepreventie

In het weekend van 18 en 19 november vindt in Antwerpen de allereerste Vlaamse hackathon plaats over suïcidepreventie. De hackathon is een initiatief van de vzw Tout Bien - Okidoki, en wil mentale gezondheidsproblemen bij jongeren onder aandacht plaatsen.

Logica

Wouter Colson - Tussen beleidsintenties en de praktijk op het veld blijken er vaak nogal wat obstakels te staan. Minister De Block wil snel vooruitgang boeken met de informatisering, onder meer door het geneesmiddelenvoorschrift elektronisch te maken. Overhaast, lijkt het, want er zijn nog enkele grote problemen op het terrein, zoals u in Artsenkrant van 17 november kunt lezen.

De patiënt als prof

Babette Salaets - Wie kan een verhaal beter vertellen dan een ervaringsdeskundige? Het antwoord is simpel: niemand. Hij/zij beschikt over inzichten en ervaringen die een buitenstaander nooit kan of zal hebben. Die ervaringsdeskundigheid is de basis van het 'Patient Partners Program'. Dit is een practicum in het kader van de lessen reumatologie voor tweede master studenten. Het concept is even simpel als geniaal. Patiënten met reumatoïde artritis geven aan een kleine groep studenten zelf interactief les over hun aandoening.

Betalingen Impulseo hervat

Betalingen Impulseo hervat

De Vlaamse overheid maakt geld vrij om de goedgekeurde Impulseo-dossiers onmiddellijk uit te betalen. Minister Vandeurzen (CD&V) bekeek samen met begrotingsminister Tommelein (Open VLD) welke 'marges' in de begroting van 2017 hiervoor beschikbaar zijn.

Medische fout brengt Leopold I op de troon

Medische fout brengt Leopold I op de troon

Henk Van Nieuwenhove - Onder Engelse gynaecologen is het verhaal wel bekend: het overlijden in 1817 van Charlotte van Wales in het kraambed was te wijten aan een (zware) medische fout. De historische consequentie hiervan is niet gering: zonder dit voorval zou Leopold van Saksen-Coburg, echtgenoot van prinses Charlotte, nooit koning der Belgen zijn geworden. Prof. dr. André Van Assche dook in de archieven om het verhaal medisch te analyseren en kwam tot sluitende conclusies.

'Dit draait niet om seks, maar om macht'

'Dit draait niet om seks, maar om macht'

De affaire-Weinstein, rond seksueel misbruik door de gelijknamige filmproducent, bracht wereldwijd een golf van verontwaardiging teweeg. Ontelbare vrouwen (en mannen) lieten weten dat ook zij ooit slachtoffer zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de politiek, de sportwereld, het televisielandschap,... en ja ook de gezondheidszorg. Artsenkrant had een gesprek met Marie, arts in een Vlaams ziekenhuis. "Het is tijd dat het allemaal eens uitgesproken wordt."

Donorkind zkt biologische vader

Donorkind zkt biologische vader

"Het is niet mijn bedoeling om levens te verstoren. Ik wil me gewoon kunnen weerspiegelen aan de persoon van wie ik afstam, zodat ik niet langer hoef rond te lopen met de vraag: waar kom ik vandaan?"

Vas vraagt duidelijke communicatie over elektronisch voorschrift

Vas vraagt duidelijke communicatie over elektronisch voorschrift

Het Vas, afdeling Oost- en West-Vlaanderen, dringt in een brief aan minister Maggie De Block en Riziv-baas Jo De Cock aan op duidelijke en onmiddellijke communicatie omtrent de verplichting van elektronisch voorschrift vanaf 1 mei 2018. Ook wil het artsensyndicaat dat er een overgangsperiode met papieren voorschriften komt tot de verplichte invoering van het verplicht elektronisch medisch dossier. De integrale brief leest u hieronder.