Geluidshinder kan leiden tot slaapverstoring, leerachterstand, hoge bloeddruk en depressie. In de omgeving rond Brussels Airport lopen zo'n 160.000 mensen een hoger risico door blootstelling aan te hoge geluidsniveaus. De Hoge Gezondheidsraad pleit daarom voor een verbod op nachtvluchten tussen 23u en 7u.

Elk jaar lopen 4,3 miljoen patiënten in ziekenhuizen in de EU/EER tijdens hun verblijf in het ziekenhuis een of meer zorginfecties op. Dat blijkt uit het derde prevalentieonderzoek naar zorggerelateerde infecties en antimicrobiële toepassingen in ziekenhuizen voor acute zorg door het ECDC.

In het Staatsblad van 3 mei werd de wet van 21 april 2024 tot wijziging van de wet van 12 mei 2019 tot oprichting van een Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de rechten van de mens bekend gemaakt. De wijzigende wet beoogt een zogenaamd mechanisme ter preventie van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing in te richten.

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht ingestemd met een aantal hervormingen in het geneesmiddelenbeleid. Geheime farmacontracten zullen meteen worden stopgezet als de bescherming van het geneesmiddel door bijvoorbeeld een octrooi komt te vervallen.

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Het aantal suïcides bij vrouwen is met 17,8% gestegen.

Uit het magazine

Lean werken, of 'slank werken', is een methode uit het bedrijfsleven om processen te optimaliseren. Sinds 2010 passen Margareth Heuveling en Ulrich Schultz het principe ook toe op huisartsenpraktijken. Want daar kunnen best veel zaken efficiënter.

Uit het magazine

Wat als de mentale en fysieke pijn die we voelen niets anders is dan een list van onze genen? Dat is het uitgangspunt van het nieuwste boek van de wetenschapsfilosoof Michael Vlerick. Er is gelukkig ook een uitweg uit die genetische aanleg voor ongeluk.

Uit het magazine

Na een geweldig jaar in 2023 zetten Amerikaanse techbedrijven hun opmars voort in 2024. En vooral superster Nvidia, dat fantastische resultaten bekendmaakte. Zal dit sprookje zich voortzetten of heeft er zich een technologiezeepbel gevormd die uit elkaar dreigt te spatten? Hier zijn enkele antwoorden.

Erik Derycke

Natuurkundige en Nobelprijswinnaar Enrico Fermi schotelde zijn studenten graag schijnbaar aartsmoeilijke vraagstukken voor. Zo vroeg hij eens hoeveel pianostemmers er in Chicago waren.

Uit het magazine

Het aantal plasmatransfusies daalde de afgelopen jaren. Verfijnde operatietechnieken leiden tot minder massaal bloedverlies, en onderzoek toont aan dat we ook met minder plasma-units de gewenste klinische resultaten bekomen. Binnen de huidige indicaties blijven plasmatransfusies echter levensreddend.

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info