ASGB blikt naar de toekomst van de wachtdienst

ASGB blikt naar de toekomst van de wachtdienst

Het ASGB/Kartel organiseert een avondsymposium over 'Huisarts en wachtdienst'. Het bekijkt waar de overheid naartoe wil met de wachtposten.

"Eerste erkenning ziekenhuisnetwerken niet voor eind 2019"

"Eerste erkenning ziekenhuisnetwerken niet voor eind 2019"

"Ideaal kan de wet op de ziekenhuisnetwerken rond Pasen politiek worden goedgekeurd. We nodigen de deelstaten uit om na te denken over eventuele erkenningsnormen. Het werkveld kan zich voorbereiden. Maar als ik vandaag een retroplanning maak, dan is de eerste erkenning ziekenhuisnetwerken er niet voor eind 2019. Dat is ontnuchterend, ja." Aldus Pedro Facon, directeur-generaal gezondheidszorg bij de FOD Volksgezondheid in Zorgwijzer.

Nederlandse apotheker mag geen Rx-geneesmiddelen aanbieden

Nederlandse apotheker mag geen Rx-geneesmiddelen aanbieden

"Als de Belgen met bussen naar Nederland komen om hier hun geneesmiddelen af te halen, dan kan ik ze die net zo goed toesturen." De redenering van de Zaandamse apotheker Gerrit Jan Dannijs kan logisch klinken, maar de man stapt daarmee ook meteen in de illegaliteit.

Donorregistratie via huisarts of online

Donorregistratie via huisarts of online

In de Kamer wordt dinsdag een wetsvoorstel besproken dat het voor patiënten mogelijk wil maken om zich als orgaandonor te registreren bij hun huisarts. In het voorstel is het daarnaast ook mogelijk om zelf, via de elektronische identiteitskaart, de registratie uit te voeren.

'Griep zonder complicaties thuis verzorgen'

'Griep zonder complicaties thuis verzorgen'

Patiënten met griep die geen complicaties vertonen, dienen thuis verzorgd te worden, en niet in het ziekenhuis. Dat stellen huis- en spoedartsen in een gezamenlijke oproep.

Meer dan 1.000 gebruikers voor e-attest

Meer dan 1.000 gebruikers voor e-attest

Het Nationaal Intermutualistisch College meldt dat al 1.041 huisartsen gebruik maakten van het e-attest sinds de lancering op 6 februari. Er werden al 46.250 elektronische attesten doorgestuurd.

Een knieprothese: bent u het waard?

Freya Saeys - Knieprotheses kosten de sociale zekerheid te veel geld, aldus N-VA. Daarom stelde de partij enkele wekegen geleden voor om voor bepaalde patiënten - zoals dementerenden - knieprotheses niet langer terug te betalen.

KB maakt extra stageplaatsen mogelijk

KB maakt extra stageplaatsen mogelijk

Woensdag publiceerde het Staatsblad een KB dat stagemeesters de mogelijkheid biedt extra stageplaatsen aan te vragen. Dat moet het mogelijk maken op korte termijn meer stageplaatsen te creëren.

'Piramide' moet medische apps helpen beoordelen

'Piramide' moet medische apps helpen beoordelen

In aanloop van de definitieve evaluatie van de pilootprojecten mhealth, geeft het kabinet De Block een inkijk in de manier waarop medische apps beoordeeld zullen worden. Een zogenaamde 'validatiepiramide' moet toelaten te analyseren of, en zo ja welke plaats een mobiele toepassing kan krijgen in de reguliere gezondheidszorg.

Kunst en gastronomie in Oostende

Kunst en gastronomie in Oostende

"De anarchie van de liefde. De anarchie van de verbeelding. De anarchie van de kunst", lees ik op mijn Fabreblauw bord in afwachting dat de gastheer met een symfonie van gerechten komt aandraven. En verder: "De drie wetten van het leven die ik respecteer en waarnaar ik leef", getekend Jan Fabre. Het Vlot is niet alleen een uniek kunstenparcours, maar ook een culinaire topbelevenis.

e-walhalla

Vincent Claes - De algemene media logen er de afgelopen dagen niet om. Ze gaven de indruk dat de gezondheidszorg stilaan een elektronisch walhalla is. Wat lazen we niet allemaal? Alle huisartsen versturen voortaan hun getuigschriften elektronisch...

Weg met de prestatiegeneeskunde!

Pieter Koopman - Je krijgt de indruk dat er op beleidsniveau op geregelde basis hallucinogene paddenstoelen op het menu staan... Sp.a wil huisdieren samen met hun baasje begraven, CD&V wil tijdskrediet voor grootouders, en Groen wil meer multiculturele straatnamen.

Anima Eterna blaast Beethoven nieuw leven in

Anima Eterna blaast Beethoven nieuw leven in

Precies 10 jaar na de bejubelde opname van de integrale Beethovensymfonieën op historische instrumenten, grijpt Anima Eterna opnieuw naar deze Weense componist, ditmaal met kamermuziek en met de magistrale Negende Symfonie.

Bozar brengt ode aan het zwarte continent

Bozar brengt ode aan het zwarte continent

Van 23 tot 25 februari vindt de tweede editie van het Afropolitan Festival plaats, met kunstenaars en intellectuelen uit Afrika of uit de Afrikaanse diaspora. Congo komt uitvoerig aan bod en film krijgt dit jaar een heel ruim aandeel. Concerten en performances, debatten en workshops, kinderactiviteiten en een modeshow, ja zelfs een Afrikaanse markt maken er een totaalspektakel van.

Kibbelen langs de taalgrens

Kibbelen langs de taalgrens

Kunnen ziekenhuisnetwerken de grenzen van een deelstaat overschrijden? Voor het kabinet van Maggie De Block (Open VLD) is dat perfect mogelijk. Voor vicepremier Jan Jambon (N-VA) blijft het een uit te klaren knelpunt.

Zo gaat België om met bestrafte artsen

Zo gaat België om met bestrafte artsen

Sinds januari 2016 zijn lidstaten van de EU verplicht melding te doen van alle artsen die zich hebben misdragen en het beroep niet meer mogen uitoefenen. In welke mate past België dat systeem toe?

Het jaar van de netwerking

Het jaar van de netwerking

DEBAT 2018 wordt het jaar van de waarheid, stelde professor Filip Dewallens in zijn inleiding op het jaarlijkse debat van de huisartsenkring van Halle en omgeving. De week dat deze krant verschijnt, moesten de ziekenhuizen kleur bekennen over de ziekenhuisnetwerken. Ondertussen zijn in Vlaanderen de eerstelijnszones in opbouw.

Artsenkrant in top tien influencers

Artsenkrant in top tien influencers

In de top 100 van Twitter influencers uit de Belgische gezondheidszorg, behaalde Artsenkrant een mooie negende plaats. De ranking is een initiatief van #BeHealth, een online community die Belgische digital health bedrijven in de kijker wil zetten.

KCE pleit voor versterking Riziv-conventies

KCE pleit voor versterking Riziv-conventies

Wouter Colson - Het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg kreeg de vraag een evaluatietool te ontwikkelen voor de verschillende Riziv-conventies. Het ontwikkelde een instrument om de communicatie over kwaliteit en efficiëntie te bevorderen. Aanbeveling één luidt evenwel de consolidatie en ontwikkeling van conventies als financieringsinstrument.

Kent u de bijstandsarts al?

Ilse Weeghmans - Als huisarts of behandelend specialist vulde u vast al eens 'verzekeringsformulieren' in voor een van uw patiënten. Na een arbeidsongeval, voor een verzekering gewaarborgd inkomen,... Mogelijk hoort u soms schrijnende verhalen van de expertises die plaatsvinden en waar de patiënt letterlijk en figuurlijk 'in zijn blootje staat'.