Web weergave

"Vaak is de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen goed in klinische studies maar vallen de resultaten in de praktijk tegen. Het is belangrijk ze op basis van praktijkgegevens goed te monitoren. Daarvoor richten we een 'real world evidence'-platform op."

ACTUEEL

Voor veel voorgeschreven medicijnen zoals cholesterolverlagers of antidepressiva komen er binnen het globale budget vaste, maximale deelbudgetten op basis van gezondheidsdoelstellingen. Zo kan de overheid beter 'sturend' optreden.

ACTUEEL

Kom op tegen Kanker zoekt samen met 12 andere organisaties artsen die gratis een sociaal tolk willen inschakelen voor gesprekken met patiënten en naasten. Op die manier wil men bepalen in welke situaties een tolk noodzakelijk is om kwaliteitsvolle zorg te garanderen, en zo het debat rond de terugbetaling van sociaal tolken opnieuw aanwakkeren.

ACTUEEL

Na weken van onderhandelingen en spanningen heeft de regering van de Franse gemeenschap een akkoord bereikt over de erkenning van de masteropleidingen in de geneeskunde aan de UMons en de universiteit van Namen.

ACTUEEL

De Vlaamse overheid lanceerde onlangs een nieuwe oproep voor brede eerstelijnspraktijken. Artsenkrant bezoekt er iedere maand een van. De groepspraktijk in Hoeilaart is een van de goedgekeurde proefprojecten. Een gesprek met twee van de huisartsen uit de praktijk: professor Bert Vaes (ook docent en onderzoeker van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde in Leuven), en dokter Saskia Depraetere.

ACTUEEL

Elk jaar lopen in België meer dan 90.000 mensen een breuk op door osteoporose, wat overeenkomt met één fractuur om de zes minuten. De leerstoel 'Integrated Osteoporosis Care' aan de UGent heeft de voorbije vier jaar onderzocht hoe verbeterde en geïntegreerde zorg voor osteoporosepatiënten georganiseerd kan worden en wat de effecten zijn op uitkomsten van de zorg.

ACTUEEL

Op dinsdag 14 maart organiseerde het Provinciaal Overleg Ziekenhuisnoodplanning Antwerpen (POZA) een studienamiddag over noodplanning. Een groep van sprekers belichtte er het beleidsmatige en het operationele aspect van noodsituaties, specifiek gericht op de ziekenhuiswerking. Dokter Joost Baert, CEO van AZ Klina (Brasschaat), gaf er de visie van een ziekenhuis-CEO.

ACTUEEL

"De wachtlijsten zijn sterk gegroeid en het is moeilijk om nog huisartsen en verplegend en ondersteunend personeel te vinden. Eigenlijk hebben we sinds covid nooit meer tegen 100% kunnen werken. De pandemie zette de Canadese gezondheidszorg zwaar onder druk."

ACTUEEL

"Voor de Canadese overheid zijn de meeste Europese diploma's niet gelijkwaardig aan de eigen diploma's of aan de diploma's van de Commonwealth. Dat stelde ook mij voor problemen."

ACTUEEL

Als je denkt dat genetisch onderzoek zich beperkt tot een bloedafname en een analyse in het labo, wat leidt tot een eenduidige diagnose, dan heb je het helemaal fout. De klinische genetica, weliswaar al zes jaar erkend als specialisatie in België, blijft enigszins miskend.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het klassieke beeld rond de pathogenese van jicht gaat uit van hyperuricemie, die aan de oorsprong ligt van een verhoogde uraatconcentratie in de gewrichten. Dat is maar een deel van het plaatje, want hyperuricemie is in de bevolking vijfmaal zo frequent als jicht. Voer voor onderzoekers.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Sommigen zullen zich wellicht het verhaal (schandaal) herinneren dat zich ontrolde in de jaren 2015-16 rond het Silicon Valley start-up technologiebedrijf Theranos en zijn CEO Elizabeth Holmes. De eerste grote media-aandacht was het voorbladartikel van John Carreyrou in de Wall Street Journal in 2018.

MEDISCH

De urethra van de penis heeft een eigen microbioom, maar een deel van de bacteriesoorten die daar potentieel huizen, blijkt opgepikt tijdens vaginale seks.

MEDISCH

Zover zijn we dan toch nog niet. Maar onderzoekers hebben alvast ontdekt dat het hormoon FGF21 bij muizen met een alcoholintoxicatie de stupor en evenwichtsstoornissen versneld doet wijken.

MEDISCH

De nieuwe versie van de GOLD-richtlijnen (Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) verschilt in sommige aspecten duidelijk van het vorige document. Er wordt onder andere een welkome en logische vereenvoudiging doorgevoerd.

MEDISCH

Na een carrière van 34 jaar in de ziekenhuiswereld ging dr. Dirk Maes eind vorig jaar met pensioen. Zijn jarenlange kennis en ervaring wil hij nu ter beschikking stellen als sociaal bemiddelaar in de gezondheidszorg. "Conflictbemiddeling is nog te weinig bekend in de zorgsector."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Op 22 april organiseert Domus Media een studiedag over toegankelijke huisartsgeneeskunde op niveau van praktijk, kring en beleid. Drie thema's staan centraal: de regionale monitoring van de capaciteit, de 'New Deal', en praktijkorganisatie en taakdelegatie.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Gezondheid en Wetenschap, de website die patiënten en burgers wil informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie, heeft voortaan ook een app voor tablet of smartphone. 'ZoekGezond' bevat alle patiëntenrichtlijnen van Gezondheid en Wetenschap.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Sinds kort kan een rijgeschiktheidsonderzoek bij Vias snel en eenvoudig online aangevraagd worden. De patiënt krijgt dan een uitnodiging voor de nodige medische, neuropsychologische en/of rijpraktische onderzoeken.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Jean-Emmanuel Bibault is hoogleraar oncologie maar ook specialist artificiële intelligentie. In zijn boek '2041: l'odyssee de la médecine' gaat hij dieper in op de verwachtingen en ook de angst voor AI, toegepast in de geneeskunde.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Twee Belgische kunstenaars hebben de eer tegelijkertijd in het prachtige Museum Voorlinden nabij Den Haag te exposeren. Rinus Van de Velde breit verder aan zijn fake autobiografie en gaat in dialoog met kunstwerken uit het museum. Herwig Ilegems verbaast eenieder met een film over zijn 'close encounters' met de dieren.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Amper drie jaar nadat een Gentse documentairemaakster haar strijd tegen endometriose in beeld bracht (MyEndo), is er een wet in de maak die deze pijnlijke, gynaecologische aandoening wil aanpakken op nationaal vlak. MyEndo was de aanzet.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Liefhebbers van strijkkwartetmuziek kijken alvast uit naar de komst van het beroemde Hagen Quartett dat de komende dagen topwerken van Mozart en Sjostakovitsj brengt.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

In Oostende kan je nog tot 8 april topartiesten uit binnen- en buitenland live aan het werk zien tijdens de achtste editie van het street-artfestival The Crystal Ship. Die zullen meer dan 20 muurschilderingen toevoegen aan het bestaande kunstenparcours. De Brusselse kunstenaar Jaune pakt bovendien uit met een overzichtstentoonstelling van zijn beroemde vuilnismannetjes.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

In TheA, het Therapeutisch Atelier van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AZ Sint-Maarten in Mechelen, wordt iedereen stralend welkom geheten dankzij het kleurrijke geïntegreerde kunstwerk van Tramaine de Senna.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Als huisarts kleurde ik mijn haar en had ik piercings, mijn patiënten wisten dat wel. Maar ik heb lang getwijfeld over een tattoo. Ik vond dat wel iets hebben, maar pas nadat ik een borstreconstructie heb laten doen, ben ik all the way gegaan", vertelt esthetisch arts Nancy Anthone (52).

ACHTERKRANT