Michel Van Dousselaere (1948) is onder andere bekend van zijn rol als commissaris Roger De Kee in de tv-serie Aspe. Op het toneel schitterde hij onder meer bij Blauwe Maandag Compagnie, alvorens zijn actieterrein grotendeels naar Nederland te verleggen, waar hij onder meer speelde bij De Theatercompagnie en het Onafhankelijk Toneel.

Dagboekjes

In 2014 kreeg Van Dousselaere het lastig met het onthouden van zijn teksten, wat hem voordien in zijn carrière weinig moeite had gekost. De acteur, zo bleek, leed aan progressieve niet-vloeiende afasie, een zeldzame vorm van primaire progressieve afasie. Anders dan bij wie bijvoorbeeld na een beroerte niet meer spreken kan, wordt bij primaire progressieve afasie het taalvermogen geleidelijk aangetast. Van Dousselaere diende zich voor te bereiden op een leven waarin hij op termijn niet meer zou kunnen spreken, lezen, schrijven.

In Michel, acteur verliest de woorden, zien we, door de ogen van zijn vrouw, hoe hij afscheid neemt van zijn leven als acteur en op zoek gaat naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Als een rode draad doorheen de film loopt een monoloog die de Nederlandse theaterauteur Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma Wijsman samen met Michel schreef om grip te houden op zijn binnenwereld.

Voorts worden oude beeldfragmenten van Van Dousselaere afgewisseld met interviews waarin regisseurs en acteurs terugkijken op hun samenwerking. De film wordt vertoond in het bijzijn van Michel Van Dousselaere zelf. Zijn vrouw en regisseuse Irma Wijsman verzorgt samen met actrice en goede vriendin Els Dottermans een inleiding.

De documentaire Michel, acteur verliest de woorden speelt op maandag 22 januari om 20u in zaal De Roma, Borgerhout (www.deroma.be). Meer info over de film op www.micheldefilm.nl.

Michel Van Dousselaere (1948) is onder andere bekend van zijn rol als commissaris Roger De Kee in de tv-serie Aspe. Op het toneel schitterde hij onder meer bij Blauwe Maandag Compagnie, alvorens zijn actieterrein grotendeels naar Nederland te verleggen, waar hij onder meer speelde bij De Theatercompagnie en het Onafhankelijk Toneel. DagboekjesIn 2014 kreeg Van Dousselaere het lastig met het onthouden van zijn teksten, wat hem voordien in zijn carrière weinig moeite had gekost. De acteur, zo bleek, leed aan progressieve niet-vloeiende afasie, een zeldzame vorm van primaire progressieve afasie. Anders dan bij wie bijvoorbeeld na een beroerte niet meer spreken kan, wordt bij primaire progressieve afasie het taalvermogen geleidelijk aangetast. Van Dousselaere diende zich voor te bereiden op een leven waarin hij op termijn niet meer zou kunnen spreken, lezen, schrijven. In Michel, acteur verliest de woorden, zien we, door de ogen van zijn vrouw, hoe hij afscheid neemt van zijn leven als acteur en op zoek gaat naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Als een rode draad doorheen de film loopt een monoloog die de Nederlandse theaterauteur Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma Wijsman samen met Michel schreef om grip te houden op zijn binnenwereld. Voorts worden oude beeldfragmenten van Van Dousselaere afgewisseld met interviews waarin regisseurs en acteurs terugkijken op hun samenwerking. De film wordt vertoond in het bijzijn van Michel Van Dousselaere zelf. Zijn vrouw en regisseuse Irma Wijsman verzorgt samen met actrice en goede vriendin Els Dottermans een inleiding. De documentaire Michel, acteur verliest de woorden speelt op maandag 22 januari om 20u in zaal De Roma, Borgerhout (www.deroma.be). Meer info over de film op www.micheldefilm.nl.