Op 6 december 1968 opende De Zwarte Panter zijn deuren, toen nog in een bouwvallig pand op de hoek van de Wisselstraat en de Oude Beurs, een voormalig bordeel waaraan de galerie zijn naam ontleende. Adriaan Raemdonck uit Pepingen in het Pajottenland, zoon van een paardenkoopman en cafébaas, wou er allerlei happenings organiseren zoals dat in 1968 in zwang was. Zelf kunstenaar nodigde hij artiesten uit om er hun werk te tonen. Voor hij het wist, was hij galeriehouder, nu het langst in dienst in Vlaanderen.

Na twee jaar stond het pand echter op instorten en kon Adriaan van het OCMW het voormalige Sint-Julianushospitaal huren aan de Hoogstraat, Sint-Jansvliet en Stoofstraat. Hier werd én wordt geschiedenis geschreven. Met een temperament, hem eigen, verdedigde Adriaan de schilders _ 'zijn' schilders _ in tijden dat het gebruik van verf niet meer geduld werd in de kunst. Fred Bervoets, Jan Cox, Jan Vanriet, Frank Maieu en tientallen andere kunstenaars waren kind aan huis in de galerie.

In hun zog kwamen de schrijvers en zogeheten 'dubbeltalenten' over de vloer: Hugo Claus, Pjerro Robjee, Marcel Vanmaele, Jan Vanriet... Het is in de bar van de galerie dat de samenwerkingen gesmeed werden tussen schilders en schrijvers om samen kunstuitgaven uit te geven, onder auspiciën van De Zwarte Panter. Samen met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen richtte de Panter een eigen ets- en zeefdrukatelier op om dit alles te verwezenlijken.

Al deze uitgaven liggen nu te pronken in de prachtige Erfgoedbibliotheek waar nog de geur van oude incunabelen hangt. Het is een plezier om te grasduinen in deze unieke verzameling van De Zwarte Panter. Als u ook een blik werpt op de tentoongestelde affiches van de galerie, dan beseft u welke ontzaglijke rol de Panter in de laatste 50 jaar heeft vertolkt.

Schilders & Schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter. Tot 13 januari 2019, van dinsdag t/m zondag, van 13u tot 17u. www.consciencebibliotheek.be - www.dezwartepanter.com

Op 6 december 1968 opende De Zwarte Panter zijn deuren, toen nog in een bouwvallig pand op de hoek van de Wisselstraat en de Oude Beurs, een voormalig bordeel waaraan de galerie zijn naam ontleende. Adriaan Raemdonck uit Pepingen in het Pajottenland, zoon van een paardenkoopman en cafébaas, wou er allerlei happenings organiseren zoals dat in 1968 in zwang was. Zelf kunstenaar nodigde hij artiesten uit om er hun werk te tonen. Voor hij het wist, was hij galeriehouder, nu het langst in dienst in Vlaanderen.Na twee jaar stond het pand echter op instorten en kon Adriaan van het OCMW het voormalige Sint-Julianushospitaal huren aan de Hoogstraat, Sint-Jansvliet en Stoofstraat. Hier werd én wordt geschiedenis geschreven. Met een temperament, hem eigen, verdedigde Adriaan de schilders _ 'zijn' schilders _ in tijden dat het gebruik van verf niet meer geduld werd in de kunst. Fred Bervoets, Jan Cox, Jan Vanriet, Frank Maieu en tientallen andere kunstenaars waren kind aan huis in de galerie. In hun zog kwamen de schrijvers en zogeheten 'dubbeltalenten' over de vloer: Hugo Claus, Pjerro Robjee, Marcel Vanmaele, Jan Vanriet... Het is in de bar van de galerie dat de samenwerkingen gesmeed werden tussen schilders en schrijvers om samen kunstuitgaven uit te geven, onder auspiciën van De Zwarte Panter. Samen met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen richtte de Panter een eigen ets- en zeefdrukatelier op om dit alles te verwezenlijken. Al deze uitgaven liggen nu te pronken in de prachtige Erfgoedbibliotheek waar nog de geur van oude incunabelen hangt. Het is een plezier om te grasduinen in deze unieke verzameling van De Zwarte Panter. Als u ook een blik werpt op de tentoongestelde affiches van de galerie, dan beseft u welke ontzaglijke rol de Panter in de laatste 50 jaar heeft vertolkt.Schilders & Schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter. Tot 13 januari 2019, van dinsdag t/m zondag, van 13u tot 17u. www.consciencebibliotheek.be - www.dezwartepanter.com