CVS: 17 biomarkers ontdekt

CVS: 17 biomarkers ontdekt

Vorsers van de Standford University hebben 17 biomarkers ontdekt die correleren met het optreden van een chronischevermoeidheidssyndroom ...

Te onthouden van het EULAR 2017

Te onthouden van het EULAR 2017

Pierre Dewaele - Dit jaar werden meer dan 4.800 abstracts ingediend voor het EULAR 2017. Op het congres ...

Robert Landewé, voorzitter van het comité dat de abstracts selecteert, leek ons de ...

Interview met prof. X. Baraliakos (Herne, Duitsland)

Interview met prof. X. Baraliakos (Herne, Duitsland)

Pierre Dewaele - In deze video beschrijft professor Xenophon Baraliakos van het reumatologisch centrum van de Ruhr, Duitsland, wat volgens hem de belangrijkste recente aanwinsten zijn op het vlak van diagnose, voorspellende en prognostische factoren en behandeling van spondylartropathie.

Interview met Prof. dr. Vanessa Smith (UGent, België)

Interview met Prof. dr. Vanessa Smith (UGent, België)

Pierre Dewaele - Sclerodermie : vroeg opsporen

Prof. Vanessa Smith van de Universiteit Gent heeft een onderzoek voorgesteld over de doeltreffendheid van videocapillaroscopie van de nagel bij de vroege detectie van systeemsclerose, een zeldzame auto-immuunaandoening die gekenmerkt wordt door het voorkomen van het syndroom van Raynaud. Spijtig genoeg is dit laatste niet typisch voor sclerodermie. Vroege screening zorgt voor een snelle opvolging van de patiënt, want indien er geen behandeling is van de sclerodermie als dusdanig, kunnen er complicaties ontstaan zoals pulmonale arteriële hypertensie.

Psoriatische artritis: in de naam van janus

Psoriatische artritis: in de naam van janus

Pierre Dewaele - Nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van reumatische aandoeningen zijn altijd welkom. Philip Mease (Seattle, WA, VS) heeft de resultaten gepresenteerd van een fase 3-studie die tofacitinib heeft vergeleken met adalimumab.

Over jicht

Over jicht

Jean-Claude Lemaire - We hebben voor u 3 studies geselecteerd die aantonen dat hyperurikemie en de klinische gevolgen ervan (jichtaanvallen, tofi en ziekenhuisopnames) nog niet al hun geheimen hebben prijsgegeven.

Interview met Dr Lene Dreyer (Kopenhagen, Denemarken)

Interview met Dr Lene Dreyer (Kopenhagen, Denemarken)

Pierre Dewaele - Toeval of oorzakelijk verband?

Wat daar de verklaring voor is, weten we niet, maar een Deense studie die op een officiële persconferentie op het Europese congres voor reumatologie dit jaar (EULAR 2017) werd gepresenteerd, leert dat de incidentie van plaatsing van een totale heup- en knieprothese is gedaald sinds de goedkeuring van biologische geneesmiddelen en vermelding van die geneesmiddelen in de richtlijnen voor de behandeling van RA.

Interview met Prof. Bruno Fautrelle (Parijs, Frankrijk)

Interview met Prof. Bruno Fautrelle (Parijs, Frankrijk)

Pierre Dewaele - Het is nooit te vroeg om het goed te doen

Tijdens het Europese reumatologiecongres van dit jaar, EULAR 2017, werd de campagne 'Don't Delay, Connect Today' gelanceerd. Die benadrukt het belang van een vroegtijdige diagnose om de schadelijke gevolgen van reumatologische en musculoskeletaire aandoeningen te beperken. Helemaal in de lijn daarvan toont een meta-analyse een gunstig effect aan van een zeer vroegtijdige interventie bij patiënten in een preklinisch stadium van reumatoïde polyartritis.