Insomnia zou het risico op astma verdrievoudigen

Insomnia zou het risico op astma verdrievoudigen

We wisten al dat astmalijders moeilijk kunnen inslapen en het ook moeilijk hebben om door te slapen. Vorsers uit Trondheim hebben uitgaande van een Noorse enquête bij 17 927 deelnemers van 20 tot 65 jaar ontdekt dat mensen met slaapproblemen omgekeerd een veel hoger risico lopen om astma te krijgen.

Een e-sigaret bevat minder kankerverwekkende stoffen dan tabak

Een e-sigaret bevat minder kankerverwekkende stoffen dan tabak

De e-sigaret is geen panacee, maar is toch veel minder slecht dan gewone sigaretten. Dat kan je concluderen uit deze Britse studie, die andermaal de feiten over dampen en tabak roken op een rijtje heeft gezet. Het is een significante studie, die over een lange periode werd uitgevoerd, niet in het laboratorium, maar in de reële leefomstandigheden bij echte rokers en dampers.

Een "intelligente" vest om beter een pneumonie te diagnosticeren

Een "intelligente" vest om beter een pneumonie te diagnosticeren

Twee Oegandese ingenieurs, namelijk Olivia Koburongo, 26 jaar, en Brian Turyabagye, 24 jaar hebben samen met een groep dokters een "intelligente" vest ontwikkeld om de eerste symptomen van pneumonie op te sporen. De grootmoeder van Olivia Koburongo is aan een pneumonie gestorven. Ze werd van ziekenhuis naar ziekenhuis gevoerd voor de juiste diagnose werd gesteld.

Een kunstlarynx is al 18 maanden operationeel. Een krachttoer

Een kunstlarynx is al 18 maanden operationeel. Een krachttoer

De behandeling van een ernstige larynxkanker bestaat in een totale laryngectomie. Slechts zelden wordt een larynxtransplantatie uitgevoerd. Daarom wordt een tracheostomie (definitieve tracheotomie) aangelegd om de patiënt te laten ademen. Daardoor verliest de patiënt echter zijn stem en zijn reukzin, wat negatieve invloed heeft op zijn levenskwaliteit. De patiënt kan wel een slokdarmstem ontwikkelen, maar dat is een lange, moeizame revalidatie.

Vitamine D beschermt senioren tegen respiratoire infecties

Vitamine D beschermt senioren tegen respiratoire infecties

Vitamine D heeft tal van gunstige effecten, en onderzoekers uit Colorado hebben er zopas nog een ontdekt. Ze hebben een gerandomiseerde studie uitgevoerd bij 107 senioren van 60 jaar en ouder, die langdurig in een zorginstelling verbleven en die gedurende een jaar gevolgd werden. Daaruit bleek dat een vitamine D-supplement in een hoge dosering de eerste verdedigingslijn van het immuunsysteem versterkt en het risico op acute respiratoire infecties, waaronder pneumonie, verlaagt.

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

Wat is de werkelijke invloed van de e-sigaret op de gezondheid van de gebruikers? Daar heeft de wetenschap nog geen uitsluitsel over en de studies spreken elkaar tegen. De recentste zijn evenwel niet echt geruststellend.

Hoger percentage rokers bij jongeren die astma hebben of e-sigaretten roken

Hoger percentage rokers bij jongeren die astma hebben of e-sigaretten roken

Een paradoxale vaststelling. Terwijl iedereen weet dat astma en sigaretten niet echt goed samengaan en roken die chronische aandoening zelfs verergert doordat het de bronchiën nog wat meer irriteert, schrikt dat jongeren met astma helemaal niet af. Zij blijken tweemaal zo vaak te roken als anderen, hoewel ze al ademhalingsproblemen hebben.

Roken richt genetische ravage aan

Roken richt genetische ravage aan

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat roken bijdraagt tot minstens 17 soorten kanker bij de mens. Amerikaanse onderzoekers hebben nu voor de allereerste keer precies de verwoestende effecten van sigaretten op de genen in kaart gebracht. Ze hebben vastgesteld dat de zowat 7.000 chemische stoffen die in een sigaret zitten (van meer dan 70 van die stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn), het genetische materiaal in meerdere organen beschadigen, te beginnen in de longen.

Nog steeds controverse over elektronische sigaret

Nog steeds controverse over elektronische sigaret

Er verschijnen almaar meer studies, maar met verschillende uitkomsten. Terwijl sommige onderzoekers de elektronische sigaret gunstige eigenschappen toeschrijven, benadrukken andere haar negatieve invloed op de gezondheid. Het is dus niet eenvoudig om zich een mening te vormen en de recentste studies maken de verwarring alleen maar groter.

Rookstop verlaagt snel het risico op hemorragisch CVA

Rookstop verlaagt snel het risico op hemorragisch CVA

Stoppen met roken mag dan niet gemakkelijk zijn, het is een goede manier om het risico te verminderen op een hemorragisch cerebrovasculair accident, de meest ernstige vorm van CVA. Bovendien treedt het effect onmiddellijk op.

Neus bevat mogelijk nieuw antibioticum

Neus bevat mogelijk nieuw antibioticum

Terwijl resistentie tegen antibiotica grote zorgen baart, hebben speurneuzen van de universiteit van Tübingen ontdekt dat de neusgaten van sommige mensen gekoloniseerd zijn door Staphylococcus lugdunensis. Die bacterie maakt lugdunine aan, een natuurlijk antibioticum waarmee het in staat is om af te rekenen met zijn pathogene neefjes zoals de gevreesde methicillineresistente Staphylococcus aureus (SARM).

Blokkade van ADAM33: een radicale manier om astma te voorkomen

Blokkade van ADAM33: een radicale manier om astma te voorkomen

In tegenstelling tot wat jarenlang gedacht werd, zou de obstructie van de luchtwegen niet worden veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van een allergische reactie. In plaats daarvan zou het gen ADAM33 een belangrijke oorzaak zijn van de remodellering, de ontsteking en de irritatie van de luchtwegen in aanwezigheid van allergenen. Als dat gen geblokkeerd wordt, zouden de longen weer normaal gaan werken.

'Binge watching' verhoogt risico op longembolie

'Binge watching' verhoogt risico op longembolie

Een verrassende ontdekking die slecht nieuws betekent voor iedereen die graag tv-kijkt. Japanse wetenschappers hebben immers aangetoond dat urenlang tv-kijken het risico verhoogt op een verstopping van de bloedvaten en dus op longembolie.

Roken tijdens de zwangerschap verandert het DNA van de foetus

Een internationaal onderzoeksteam heeft een grootschalige studie uitgevoerd die nieuwe argumenten aanbrengt voor een rookstop tijdens de zwangerschap. Uit de resultaten blijkt dat de stoffen in sigarettenrook zowel bij de moeder als bij het kind DNA-wijzigingen veroorzaken. Voor het kind zouden er op lange termijn schadelijke effecten zijn.

Elke dag een beetje zon voorkomt astma bij het ongeboren kind

Te lang in de zon liggen zonder bescherming is weliswaar gevaarlijk wegens het risico op melanoom, maar een matige dosis zonneschijn in het tweede zwangerschapstrimester zou de toekomstige moeder voorzien van voldoende vitamine D en het risico op astma bij het ongeboren kind verlagen.

Borstvoeding verlaagt risico op otitis

Er zijn al heel wat studies verschenen die aantonen dat borstvoeding zowel voor het kind als voor de moeder voordelen heeft. Nu is er een nieuwe studie die aantoont dat moedermelk de beste bescherming biedt tegen nko-infecties, en vooral oorontstekingen, bij de zuigeling.

Luchtvervuiling verhoogt kans op obesitas

Luchtvervuiling verhoogt kans op obesitas

De lijst van ongunstige gevolgen van luchtvervuiling wordt steeds langer. En als we voortgaan op de resultaten van een Amerikaanse studie die in China - het meest vervuilde land ter wereld - werd uitgevoerd, kunnen we er nu ook stofwisselingsstoornissen en obesitas aan toevoegen.