E-sigaret schadelijk voor mond en longen

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

Wat is de werkelijke invloed van de e-sigaret op de gezondheid van de gebruikers? Daar heeft de wetenschap nog geen uitsluitsel ...

Roken richt genetische ravage aan

Roken richt genetische ravage aan

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat roken bijdraagt tot minstens 17 soorten kanker bij de mens. Amerikaanse onderzoekers ...

Rookstop verlaagt snel het risico op hemorragisch CVA

Rookstop verlaagt snel het risico op hemorragisch CVA

Stoppen met roken mag dan niet gemakkelijk zijn, het is een goede manier om het risico te verminderen op een hemorragisch cerebrovasculair accident, de meest ernstige vorm van CVA. Bovendien treedt het effect onmiddellijk op.

Neus bevat mogelijk nieuw antibioticum

Neus bevat mogelijk nieuw antibioticum

Terwijl resistentie tegen antibiotica grote zorgen baart, hebben speurneuzen van de universiteit van Tübingen ontdekt dat de neusgaten van sommige mensen gekoloniseerd zijn door Staphylococcus lugdunensis. Die bacterie maakt lugdunine aan, een natuurlijk antibioticum waarmee het in staat is om af te rekenen met zijn pathogene neefjes zoals de gevreesde methicillineresistente Staphylococcus aureus (SARM).

Blokkade van ADAM33: een radicale manier om astma te voorkomen

Blokkade van ADAM33: een radicale manier om astma te voorkomen

In tegenstelling tot wat jarenlang gedacht werd, zou de obstructie van de luchtwegen niet worden veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van een allergische reactie. In plaats daarvan zou het gen ADAM33 een belangrijke oorzaak zijn van de remodellering, de ontsteking en de irritatie van de luchtwegen in aanwezigheid van allergenen. Als dat gen geblokkeerd wordt, zouden de longen weer normaal gaan werken.

'Binge watching' verhoogt risico op longembolie

'Binge watching' verhoogt risico op longembolie

Een verrassende ontdekking die slecht nieuws betekent voor iedereen die graag tv-kijkt. Japanse wetenschappers hebben immers aangetoond dat urenlang tv-kijken het risico verhoogt op een verstopping van de bloedvaten en dus op longembolie.

Roken tijdens de zwangerschap verandert het DNA van de foetus

Een internationaal onderzoeksteam heeft een grootschalige studie uitgevoerd die nieuwe argumenten aanbrengt voor een rookstop tijdens de zwangerschap. Uit de resultaten blijkt dat de stoffen in sigarettenrook zowel bij de moeder als bij het kind DNA-wijzigingen veroorzaken. Voor het kind zouden er op lange termijn schadelijke effecten zijn.

Elke dag een beetje zon voorkomt astma bij het ongeboren kind

Te lang in de zon liggen zonder bescherming is weliswaar gevaarlijk wegens het risico op melanoom, maar een matige dosis zonneschijn in het tweede zwangerschapstrimester zou de toekomstige moeder voorzien van voldoende vitamine D en het risico op astma bij het ongeboren kind verlagen.

Borstvoeding verlaagt risico op otitis

Er zijn al heel wat studies verschenen die aantonen dat borstvoeding zowel voor het kind als voor de moeder voordelen heeft. Nu is er een nieuwe studie die aantoont dat moedermelk de beste bescherming biedt tegen nko-infecties, en vooral oorontstekingen, bij de zuigeling.