Artsenkrant

Web weergave

Minister Wouter Beke heeft een plan voor Impulseo klaar. Dat heroriënteert meer middelen naar multidisciplinaire praktijken. Proefprojecten moeten onderzoeken hoe lokale besturen met het VIPA-fonds brede eerstelijnspraktijken kunnen helpen opzetten.

ACTUEEL

Op vrijdag 12 november keurde de Vlaamse regering de princiepsnota van minister Wouter Beke over de hervorming van Impulseo goed. De eigenlijke wetteksten zullen er begin volgend jaar zijn. Maar de krachtlijnen zijn concreet.

ACTUEEL

Ter promotie van het griepvaccin gaf de Lokerse huisarts Michel De Munck, alias @theharleydoc, professor Marc Van Ranst een prikje. Op zondag in het Leuvense Rega-instituut. Want, hoe kan het anders, 's lands bekendste viroloog was aan het werk. Toch ook even tijd voor een interview.

ACTUEEL

beMedTech, de Belgische federatie van de industrie van medische technologieën, voert vanaf 1 januari 2022 een algemeen verbod in om individuele zorgprofessionals te sponsoren voor hun deelname aan conferenties.

ACTUEEL

Professor em. Jan Peers (82) is overleden. Als kabinetschef van toenmalig minister van Sociale Zaken Jean-Luc Dehaene (CVP, nu CD&V) lag hij mee aan de basis van de ziekenhuiswet uit 1987. Daarnaast legde Peers de fundamenten van de huidige UZ Leuven.

ACTUEEL

Vorige week startte de boostervaccinatie van het ziekenhuispersoneel. Behalve in vijf 'Pfizer-hubs' gebeurt dat - met de goedkeuring van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA - via een halve dosis Moderna-vaccin.

ACTUEEL

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorontwerp van wet klaar om 'onbevoegden' opnieuw en onder bepaalde voorwaarden een aantal medische en verpleegkundige handelingen te laten verrichten.

ACTUEEL

Anesthesiste Julie Dillemans werkt al sinds het begin van de covidperiode op de kritieke diensten binnen UZ Gent. Vlak vóór de eerste lockdown, in maart 2020, raakte ze zelf besmet met corona. Ondanks alles put ze heel wat positieve ervaring uit het afgelopen anderhalf jaar.

ACTUEEL

We stellen hieronder kort de vijf genomineerden voor de award 'Specialist van het Jaar' voor. Vaso selecteerde hen omdat ze zich in de strijd tegen covid-19 op een bijzondere manier onderscheiden hebben. U bepaalt wie de prijs in de wacht sleept. Bekijk de uitgebreide portretten op www.artsenkrant.com en breng meteen uw stem uit.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. We landen ditmaal in Lincoln (greater Boston area) voor een babbel met biotechnoloog Robrecht Thoonen (41). "There is no place like Cambridge-Boston", meent hij. "De vervlechting van wetenschap, farma en kapitaal hier is heel uniek. Deze liberal bubble is een intellectueel heel verrijkende omgeving. Iedereen zoekt naar oplossingen om patiënten te helpen."

ACTUEEL

De Vlaamse regering wil tegen 2030 het aantal suïcides nog verder laten dalen. Tussen 2000 en 2018 daalde het aantal sterfgevallen door suïcide in Vlaanderen met 26%. Toch blijft het sterftecijfer door suïcide hoog, menen experten. Daartoe stelden ze een nieuw actieplan op tot en met 2030.

ACTUEEL

Twintig jaar na het begin van de zogenaamde 'Global War on Terror' in de nasleep van 9/11, wordt het voor medisch-humanitaire organisaties steeds moeilijker om 'onpartijdige' zorg te verlenen. Dat besluit Artsen Zonder Grenzen (AZG) in een nieuw rapport. "We moeten onze job kunnen uitoefenen zonder van terrorisme beschuldigd te worden."

ACTUEEL

"De belangrijkste les uit de pandemie is dat platformen zoals voor de ontwikkeling van het mRNA-vaccin na jaren voorbereiding plots fenomenaal snel tot rijpheid en volwassenheid zijn gekomen. We begrijpen het nu zoveel beter. Dat is hoopvol voor de toekomst. En niet enkel voor vaccins."

ACTUEEL

Begin december wordt de SustaCare-tool officieel gelanceerd. Die moet ziekenhuzien en andere zorginstellingen op weg helpen naar een duurzame toekomst, aan de hand van een uitgekiend stappenplan. De initiatiefnemers rekenen op veel bijval uit het veld.

ACTUEEL

In de voorbije weken hebben twee antivirale middelen de hoop in de strijd tegen het SARS-CoV-2 weer aangewakkerd. De gegevens zijn beloftevol, maar experts blijven voorzichtig. En stellen een paar vragen.

MEDISCH

Om de pathogenese van het reukverlies bij covid-19 te ontrafelen, heeft een consortium van vorsers, onder wie medewerkers van het UZ Leuven, postmortale stalen afgenomen van het respiratoire slijmvlies, het reukslijmvlies en de bulbus olfactorius in de hersenen.

MEDISCH

Vaccins die stilaan grip op het virus verliezen en een tweetal antivirale middelen die blijken te werken, maar nog een aantal vragen oproepen. Bij de aanblik van dit vrij onrustwekkende tableau laten onderzoekers geen piste liggen in de strijd tegen het coronavirus. Bijvoorbeeld: zijn sommige mensen ongevoelig voor het virus? En zo ja, kunnen we iets leren uit genetisch onderzoek bij hen?

MEDISCH

Meer dan 3% van de volwassenen in de wereld vertoont een of meer intracraniale aneurysmata. Uiteindelijk zal circa 2,5% van die aneurysmata scheuren en een subarachnoïdale bloeding veroorzaken, zeer vaak met de dood als gevolg.

MEDISCH

Een gezonde mond is bij (kwetsbare) ouderen van essentieel belang om infecties te vermijden en hart- en vaatziekten te voorkomen. Meer en meer wordt de invloed ervan op diverse aandoeningen onderzocht en gedocumenteerd.

MEDISCH

Nog meer tanden, maar deze zijn van olifanten. Het gebruik van ivoor in allerlei ornamenten kwam die dieren duur te staan. Hun verhaal is er niet alleen één van disproportioneel menselijk denken, het toont ook aan dat men de klok van een kwalijke evolutie in het ecosysteem niet zomaar kan stilleggen als men de slinger wegneemt.

MEDISCH

De prevalentie van niet-alcoholische leververvetting (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) gaat in stijgende lijn. "Een uitdaging bestaat erin de ziekte op te sporen in een vroeg stadium en te bepalen hoeveel leverschade ze al heeft aangericht", zegt prof. Jef Verbeek (hepatoloog, dienst gastro-enterologie-hepatologie, UZ Leuven). "Zelfs in een gevorderd stadium heeft de patiënt vaak geen klachten, omdat leverschade meestal geen pijn veroorzaakt."

NASCHOLINGSARTIKEL: GASTRO-ENTEROLOGIE

Chronische lage rugpijn is al minstens drie decennia de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de wereld. Het leidt tot enorme kosten voor de gezondheidszorg en indirect door verloren werkuren. Wat is de impact van bewegingstherapie op pijn en functionele beperkingen in volwassenen met chronische niet-specifieke lage rugpijn?

COCHRANE CORNER

Oudere patiënten en patiënten die de eerste tekenen van dementie vertonen kunnen er goed aan doen om een zogenaamde zorgvolmacht op te (laten) stellen. Waarom kan dat nuttig zijn en hoe gaat de patiënt te werk om zo'n zorgvolmacht te geven? Met wat dient die daarbij allemaal rekening te houden?

PRAKTIJK

Tot nu heeft de Audi A8 altijd in de schaduw gestaan van de BMW 7 en Mercedes S-klasse. In 2025 kan daar verandering in komen met de komst van een futuristisch gevaarte dat elektrisch en autonoom rijdt en een grensverleggend interieurconcept bezit. Artsenkrant nodigt u uit voor een virtuele rit in de toekomst.

PRAKTIJK

Modellen van artificiële intelligentie zouden de mate van pijn die de patiënten voelen, beter kunnen ramen. Die technologie kan ons op het spoor zetten van nieuwe pijnbehandelingen op maat en op termijn zou het lijden dan beter kunnen worden aangepakt.

PRAKTIJK

Studio Borgerstein is een artistieke werkplek in Sint-Katelijne-Waver bij Mechelen voor beeldende kunstenaars met een verstandelijke beperking. Het kunstenaarsatelier treedt momenteel naar buiten met twee tentoonstellingen. In het CultuurCentrum Mechelen stellen de kunstenaars van de instelling tentoon samen met toppers als Berlinde De Bruyckere en Luc Tuymans. In de aangrenzende Academie gaan de artiesten van Borgerstein samen met de studenten beeldende kunst aan de slag met beroemde kunstwerken als de Mona Lisa.

CULTUUR

De Franse violiste Amandine Beyer staat garant voor sprankelende uitvoeringen van barokmuziek. Volgende week duikt ze met een kleurrijk ensemble in de Venetiaanse muziek en in februari vertolkt ze solo de drie vioolpartita's van Bach.

CULTUUR

Precies 50 jaar geleden, ongeveer tegelijk met de start van het Festival de Wallonie en van de Communauté culturelle française, werd het label Musique en Wallonie opgericht. Bedoeling was om muziek uit de regio bij een breder publiek bekend te maken. Met een gemiddelde van vijf opnames per jaar staat de teller ondertussen op meer dan 200, vaak erg boeiende en verrassende uitgaven.

CULTUUR+

Tijdens het voorjaar schonken we al eens aandacht aan de herdenking van componist Josquin Desprez die in 1521 overleed. Ook dit najaar verschenen nog enkele uitstekende uitgaven die het leven en de muziek van deze polyfonist op een knappe manier onder de aandacht brengen.

CULTUUR+

Drie films die recentelijk op dvd verschenen kennen krachtige vrouwelijke protagonisten. In 'Le Sorelle Macaluso' liefst 5 zussen, in 'ADN' moeder en dochter en in 'Promising Young Woman' doet Carey Mulligan het op haar eentje.

CULTUUR+

In het ING Art Center aan het Koningsplein in Brussel loopt een originele tentoonstelling over humor in de kunst. Honoré Daumier, Marcel Duchamp, René Magritte, Marcel Mariën en Salvador Dali zijn present. Maar is humor in de kunst steeds bedoeld om mensen aan het lachen te brengen?

CULTUUR+

Voor kritische (wetenschaps)filosofen stonden complottheorieën al lang op de lijst van denkfouten. Sinds de coronapandemie zijn complotten nog prominenter in media en straatbeeld. Drie boeken benaderen het complotfenomeen ieder op hun manier.

CULTUUR+

Wanneer H, vertolkt door Jason Statham (The Transporter) aan de slag gaat bij een geldtransportbedrijf dat verantwoordelijk is voor het wekelijks vervoeren van honderden miljoenen dollars, heeft daar net een dodelijke roofoverval plaatsgevonden.

AK CLUB

Op zoek naar nieuwe kansen verhuist de ambitieuze ondernemer Rory (Jude Law) met zijn vrouw (Carrie Coon) en kinderen van een veilige Amerikaanse buitenwijk naar een onbetaalbaar landhuis in het conservatieve Engeland van de jaren '80.

AK CLUB

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella - in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig - wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee.

AK CLUB

Christina Pluhar en haar ensemble l'Arpeggiata, de contratenor Vincenzo Capezzuto en de sopraan Céline Scheen spelen op donderdag 16 december een benefietconcert met het programma van hun nieuwe album Alla Napoletana.

AK CLUB

Met Vienna Stories brengt de Belgische harpiste Anneleen Lenaerts een ode aan de stad die haar muzikale thuis is sinds 2010, toen ze eerste harpiste werd van de Wiener Philharmoniker.

AK CLUB